Indien 2022-2026

Danmark og Indien har underskrevet en aftale om et kulturudvekslingsprogram. Aftalen, der løber frem mod 2026, skal understøtte udvekslingen af dansk og indisk kunst og kultur og samarbejdet mellem danske og indiske kulturinstitutioner og kunstnere. Besøgsprogrammer skal udfolde kulturudvekslingsaftalen, der dækker alle kulturområder.

Besøg til og fra Indien af professionelle beslutningstagere fra kultursektoren i Danmark og Indien skal være med til at udfolde projekter under udvekslingsaftalen. 
I Danmark er ansvaret for aftalen placeret under Samarbejdsaftalen mellem Kulturministeriet og Udenrigsministeriet om Danmarks internationale kultursamarbejde. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som er operatør for Samarbejdsaftalen, og som sammen med den danske ambassade i Delhi og de indiske partnere aftaler konkrete besøg til og fra Indien.

Inspiration fra Indiens stærke tekstile håndværkstraditioner

Danmark har i århundreder været inspireret af de stærke indiske tekstile håndværkstraditioner. Rigsarkivet i København gemmer bl.a. på stofprøver, som blev hjembragt fra de allerførste handelsforbindelser mellem Danmark og Indien. Og siden har kunstnere, kunsthåndværkere og designere ladet sig inspirere af Indiens traditioner. Kulturudvekslingsaftalen sætter fokus på dette stærke bånd mellem Danmark og Indien gennem tre aktiviteter:

 • Udstilling
  På National Handicraft and Handlooms Museum, Delhi, gennemføres i november 2022 – februar 2023 en dansk tekstiludstilling, der bl.a. viser eksempler på hvordan danske tekstilkunstnere, designere og modeskabere finder inspiration i Indiens stærke håndværkstradition og kultur. Udstillingen kurateres af Mathias Menze og Alexander V. Ottenstein.

  Udstillingen ønsker at belyse, hvordan det traditionelle er med til at informere og påvirke det moderne, på tværs af tid, sted og kulturer. Man kan læse mere om udstillingen, samt se billeder derfra, ved at hente pdf-filerne nedenfor

  Hent brochuren

  Se billeder fra udstillingen

  Udstillingen støttes af National Handicraft and Handlooms Museum, Indien, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet.
 • Mesterlæreophold
  I oktober 2022 fik fem danske kunstnere tildelt et rejselegat til et to ugers ophold primo 2023 hos en indisk mesterlærer inden for en indisk håndværksteknik. De fem danske kunstnere, de indiske mestre og de indiske teknikker er  
   
  • Katrine Hoff hos mesterlærer Khatri Adil Mustak (Bandhani – Tie & Dye)

  • Anne Fabricius Møller hos mesterlærer Khushiram Pandey (Hand Block Printing)

  • Begitte Lynge Andersen hos mesterlærer Gaurav Choudhary (Hand Appliqué)

  • Anna Bruun Kristiansen hos mesterlærer Radhe Shayam Meher (Ikat Weaving)

  • Sarah Brunnhuber hos mesterlærer Mahamaya Sikdar (Kantha Stitch Embroidery)

Mesterlæreophold er arrangeret og gennemføres i samarbejde med den indiske organisation All India Artisans and Craftworkers Welfare Association, (AIACA), Indien, samt Statens Værksteder, København. Mesterlæreophold støttes af AIACA, Statens Værksteder samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet. 

 • Workshop i Danmark
  I efteråret 2023 gennemfører Statens Værksteder, København, en række workshops sammen med indiske mesterlærere inden for de indiske håndværkstraditioner: Hand Block Print, Hand Applique, Bandhani Tie and Dye, Kantha Stitch Emboridery, Ikat Weaving. Konkret information om tid og sted for workshops formidles af Statens Værksteder.  

  Workshop på Statens Værksteder støttes af Statens Værksteder, Statens Kunstfond (TBC), Udenrigsministeriet og Kulturministeriet. 

Udstilling - Sølvtraditioner i Danmark og Indien

Museum Kolding og Nationalmuseet, New Delhi, samarbejder omkring deres sølvsamlinger. I marts 2023 forventes det, at Museum Kolding fra marts 2023-juni 2023 viser dele af deres sølvsamling på Nationalmuseet i New Delhi. Udstillingen er første del af en række aktiviteter, som udfoldes hen over de næste måneder. 
Udstillingen er støttet af Museum Kolding, National Museet i New Delhi, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet. 

Dansk jazz i indiske skolekoncerter

I 2023 lanceres et samarbejdes mellem JazzDanmark og indiske Spic Macay, der har stor erfaring og et godt netværk i at arrangere skolekoncerter inden for jazzens område. I tilknytning til fokus på skolekoncerter for danske jazz musikere arbejdes der med masterclasses og samarbejder med konservatorierne i perioden. Danmark forventer at invitere indiske musikere til eksempelvis dansk Summer Sessions.

Samarbejdet er støttet af JazzDanmark, indiske Spic Macay samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Opdateret 08. august 2023

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen

Danmark-Indien 2022-2026

Læs aftalen