Indien 2022-2026

Danmark og Indien har underskrevet en aftale om et kulturudvekslingsprogram. Aftalen, der løber frem mod 2026, skal understøtte udvekslingen af dansk og indisk kunst og kultur og samarbejdet mellem danske og indiske kulturinstitutioner og kunstnere. Besøgsprogrammer skal udfolde kulturudvekslingsaftalen, der dækker alle kulturområder.

Besøg til og fra Indien af professionelle beslutningstagere fra kultursektoren i Danmark og Indien skal være med til at udfolde projekter under udvekslingsaftalen. 
I Danmark er ansvaret for aftalen placeret under Samarbejdsaftalen mellem Kulturministeriet og Udenrigsministeriet om Danmarks internationale kultursamarbejde. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som er operatør for Samarbejdsaftalen, og som sammen med den danske ambassade i Delhi og de indiske partnere aftaler konkrete besøg til og fra Indien.

Udstillinger og aktiviteter i 2022 og 2023

Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har allerede gennemført besøg til Indien og har aftalt et større fokus i 2022 og 2023 på følgende områder: Tekstil, sølv, musik.
Slots- og Kulturstyrelsen vil løbende opdatere listen over aktiviteter, når de aftales med de indiske myndigheder.

Inspiration fra Indiens stærke tekstile håndværkstraditioner

Danmark har i århundreder været inspireret af de stærke indiske tekstile håndværkstraditioner. Rigsarkivet i København gemmer bl.a. på stofprøver, som blev hjembragt fra de allerførste handelsforbindelser mellem Danmark og Indien. Og siden har kunsthåndværkere og designere ladet sig inspirere af Indiens traditioner. Kulturudvekslingsaftalen sætter fokus på dette stærke bånd mellem Danmark og Indien gennem tre aktiviteter:

 • Udstilling
  På National Handicraft and Handlooms Museum, Delhi, gennemføres i november 2022 – februar 2023 en dansk tekstiludstilling, der bl.a. viser eksempler på hvordan danske tekstildesignere og modeskabere finder inspiration i Indiens stærke håndværkstradition og kultur. Udstillingen kurateres af Mathias Menze og Alexander V. Ottenstein.

  Udstillingen støttes af National Handicraft and Handlooms Museum, Indien, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet. 
 • Mesterlæreophold
  I august 2022 udbydes 5 rejselegater til kunsthåndværkere og designere med væsentlig tilknytning til den danske kunsthåndværk- og designscene. Ansøgere kan inden 15. september 2022 søge støtte til et to ugers ophold primo 2023 hos en indisk mesterlærer inden for én af følgende håndværksteknikker: Hand Block Print, Hand Applique, Bandhani Tie and Dye, Kantha Stitch Emboridery, Ikat Weaving. Ansøgning kan ske hos Statens Værksteder for Kunst. Mesterlæreophold er arrangeret og gennemføres i samarbejde med den indiske organisation All India Artisans and Craftworkers Welfare Association, (AIACA), Indien, samt Statens Værksteder, København. Mesterlæreophold støttes af AIACA, Statens Værksteder samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet. 
 • Workshop i Danmark
  I efteråret 2023 gennemfører Statens Værksteder, København, en række workshops sammen med indiske mesterlærere inden for de indiske håndværkstraditioner: Hand Block Print, Hand Applique, Bandhani Tie and Dye, Kantha Stitch Emboridery, Ikat Weaving. Konkret information om tid og sted for workshops formidles af Statens Værksteder.  

  Workshop på Statens Værksteder støttes af Statens Værksteder, Statens Kunstfond (TBC), Udenrigsministeriet og Kulturministeriet. 

Udstilling - Sølvtraditioner i Danmark og Indien

Museum Kolding og Nationalmuseet,  New Delhi, samarbejder omkring deres sølvsamlinger. I marts 2023 forventes det, at Museum Kolding fra marts 2023-juni 2023 viser dele af deres sølvsamling på Nationalmuseet i New Delhi. Udstillingen er første del af en række aktiviteter, som udfoldes hen over de næste måneder. 
Udstillingen er støttet af Museum Kolding, National Museet i New Delhi, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet. 

Dansk jazz i indiske skolekoncerter

I 2023 lanceres et samarbejdes mellem JazzDanmark og indiske Spic Macay, der har stor erfaring og et godt netværk i at arrangere skolekoncerter inden for jazzens område. I tilknytning til fokus på skolekoncerter for danske jazz musikere arbejdes der med masterclasses og samarbejder med konservatorierne i perioden. Danmark forventer at invitere indiske musikere til eksempelvis dansk Summer Sessions.

Samarbejdet er støttet af JazzDanmark, indiske Spic Macay samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Opdateret 07. september 2022

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen