Udviklingsmidler til folke- og skolebiblioteker

24,4 millioner skal styrke læseglæden hos børn, unge og familier
Udviklingsmidlerne på biblioteksområdet udbydes i 2025 som to open calls:
- 20,4 mio. kr. skal gå til et bredt konsortiesamarbejde om at styrke den danske læsekultur blandt særligt børn og unge.
- 4 mio kr. skal gå til at styrke den landsdækkende, digitale folkebiblioteksudvikling og læsekultur.
Læs mere om de to open calls i boksene nedenfor.
Open call om styrkelse af læsekulturen i Danmark
Kulturministeren har afsat 20,4 mio. kr. til en national indsats, som skal styrke læsekulturen i Danmark. Indsatsen skal skabe kontinuitet i forhold til de seneste års fokus på læsning, særligt for børn og unge.
Formål
Hovedparten af årets udviklingsmidler på biblioteksområdet skal gå til et bredt konsortiesamarbejde om at styrke den danske læsekultur blandt særligt børn og unge.
Indsatsen skal indeholde følgende tre spor:
Spor 1. Fremme af læsekulturen hos unge
En indsats, som fremmer læsekulturen hos unge i alderen 15-25 år. Indsatsen skal inddrage unge i udformningen af aktiviteter og formidling af litteraturen, og der kan tages udgangspunkt i alle genrer og formater.
Spor 2. Fremme af læsekulturen i familie og fritid
En indsats, som fremmer læsekulturen i familier og børn og unges fritid. Indsatsen skal bl.a. understøtte forældrenes engagement i børn og unges læsning og skal ses i lyset af resultaterne af de seneste års læseundersøgelser, som viser sammenhæng mellem børnenes læseglæde og forældrenes læsevaner og læseglæde.
Spor 3. Udvikling af samarbejde mellem folke- og skolebiblioteker
En indsats for fortsat udvikling af samarbejde mellem folkebibliotekerne og skolebiblioteksområdet (6-16 år), herunder støtte til at indkøbe fysiske bogsamlinger såvel som til at formidle litteraturen på skolebibliotekerne.
Der er tale om tre separate indsatser, og midlerne skal samlet dække alle tre spor. Der ses derfor positivt på ansøgninger, som indeholder alle elementer. Vægtningen mellem sporene er ikke på forhånd bestemt.
Krav og kriterier
Det er et krav, at der samarbejdes bredt på tværs af biblioteks- og undervisningssektoren, og at indsatsen har nationalt fokus.
Med indsatsen skal der udvikles modeller og koncepter, som kan skaleres og implementeres lokalt på tværs af kommuner med forskellige ressource- og materialeniveauer.
Den nationale indsats skal afprøves i en række små og store kommuner fordelt over hele landet, hvor der tages højde for forskellige vilkår og strukturer.
I vurderingen lægges der derudover vægt på, at indsatsen:
- Trækker på erfaringerne fra de seneste års læseindsatser, herunder ”National indsats for børn og unges læseglæde”.
- Forholder sig til eksisterende viden og koordinerer med andre igangværende indsatser om børn og unges læsekultur, herunder centralbibliotekernes læsecentre og Børne- og Undervisningsministeriets læsekampagne for øget læselyst blandt børn og unge.
- Beskriver, hvordan erfaringerne kan få varig effekt og efterfølgende kan inspirere og udbredes nationalt.
- Sikrer, at flere folke- og skolebiblioteker realiserer de positive erfaringer med at inddrage børn og unge i indkøb, formidling og øvrige aktiviteter.
- Beskriver, hvordan der vil ske vidensindsamling undervejs i projektperioden.
- Beskriver, hvordan erfaringerne fra projektet løbende formidles.
Indsatsen forventes at løbe over to år, det vil sige i 2026 og 2027.
Hvem kan søge?
Indsatsen kan søges i et samarbejde mellem relevante aktører som folkebiblioteker, centralbiblioteker, skolebiblioteks-, undervisnings- og uddannelsessektoren samt evt. andre relevante parter. Det forudsættes, at indsatsen som minimum er koordineret med centralbibliotekernes læsecentre.
Det overordnede ansøgerkonsortium skal være på plads ved ansøgningsfristen, men det er ikke nødvendigt på forhånd at have indgået aftaler med alle potentielle parter, ligesom de deltagende kommuner/lokale aktører kan udvælges efter ansøgningsfristen. Ansøgningen skal beskrive, hvordan inddragelsesprocessen tænkes håndteret.
De tre dele af indsatsen kan evt. udvikles og udføres af forskellige undergrupperinger under det samlede konsortium. Det er også muligt kun at søge til et eller to af sporene, men der ses positivt på ansøgninger, som indeholder alle tre dele. Uanset kræver en ansøgning en bred koordinering med øvrige relevante parter, så indsatsen samlet dækkes.
Økonomisk ramme
Der er afsat 20,4 millioner kroner til indsatsen. Pengene er afsat på finanslov for finansåret 2025, § 21.31.03. Tilskud til biblioteksformål mv.
Der er ikke på forhånd fastsat en fordeling af midler mellem de tre dele af indsatsen. Midlerne skal samlet set dække de tre spor.
Det forudsættes, at midlerne fordeles mellem de deltagende aktører og kommuner.
Der gives støtte til:
- Projektrelaterede løn- og administrationsomkostninger.
- Udgifter i forbindelse med aktiviteter i de deltagende kommuner.
- Vidensindsamling og løbende formidling.
- Indkøb af bogsamlinger til deltagende skolebiblioteker.
- Formidling af projektets resultater og erfaringer, f.eks. konferencer/seminarer, rapporter og artikler.
Vedr. tilskud til løn og konsulentbistand
Timelønsatserne skal som udgangspunkt afspejle de reelle lønomkostninger knyttet til de enkelte medarbejdere og følge den gældende kommunale overenskomst.
Der gives ikke støtte til:
- Almindelige drifts- og administrationsomkostninger, der ikke hører til indsatsen.
- Uspecificerede projektomkostninger.
- Indkøb af it-udstyr, inventar mv.
- Udvikling af kommercielle produkter og ydelser.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Ansøgningen skal indeholde følgende:
- Projektbeskrivelse på maks. 5 sider, som beskriver, hvordan I vil arbejde med indsatsens tre dele, og forholder sig til ovenstående krav og kriterier.
- Budget. Brug venligst den obligatoriske budgetskabelon.
- Samarbejdsaftale med beskrivelse af de enkelte aktørers rolle i det overordnede ansøgerkonsortium.
Hvem vurderer besvarelserne?
Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der udvælger det mest overbevisende løsningsforslag. Udvalget kan vælge at gå videre med ét samlet eller få større forslag.
Ansøgningsfrist
Ansøgningsfristen er den 30. oktober 2025 kl. 14. Ansøgningen skal sendes på mail til lib@slks.dk med emnefeltet: ”Ansøgning om udviklingsmidler på biblioteksområdet 2025”.
Hvornår får I svar?
I får svar på ansøgningen senest medio december 2025.
Herefter vil der være en proces, hvor Slots- og Kulturstyrelsen går i dialog med aktørerne bag forslaget. I denne proces tegnes det endelige projektdesign, og der vil være en dialog om, hvordan den nationale indsats får størst mulig gennemslagskraft, særligt med henblik på en efterfølgende national udrulning.
Har I spørgsmål?
Hvis I har spørgsmål til call’et, kan I kontakte Signe Thomsen og Jeppe Bjerregaard Jessen i Slots- og Kulturstyrelsen på e-mail lib@slks.dk eller tlf.: 33 95 42 00.
Open call om styrkelse af digital biblioteksudvikling og læsekultur
Kulturministeren har afsat 4 mio. kr. til en samlet indsats, som skal styrke den digitale biblioteksudvikling og læsekultur i Danmark.
Formål
En del af årets samlede udviklingsmidler på biblioteksområdet skal gå til at styrke den landsdækkende, digitale folkebiblioteksudvikling og læsekultur. Der kan søges midler til en fælles, strategisk udviklingsindsats, der kan indeholde udvikling af både nye og eksisterende, borgerrettede bibliotekstilbud.
Krav og kriterier
Indsatsen skal indgå strategisk i det helhedsorienterede samspil mellem det digitale og det fysiske bibliotekstilbud og derved styrke det samlede bibliotekstilbud.
Indsatsen skal have nationalt perspektiv og indeholde en beskrivelse af implementering og fremtidig drift. Indsatsen kan indeholde flere underliggende dele i samme ansøgning.
Indsatsen skal have fokus på formål, betydning/værdi, kontekst og brugervenlighed for den/de valgte målgrupper.
Det er en forudsætning, at det, der udvikles i projektet, fremover ejes af bibliotekerne. Som led i arbejdet skal der ske formidling af indsatsens resultater.
I vurderingen af ansøgninger lægges der vægt på, i hvor høj grad projektet opfylder følgende:
- Nationalt sigte – strategi og udbredelse
Der lægges vægt på, at indsatsen svarer på udfordringer eller udviklingsmuligheder, der er relevante på tværs af kommuner, sektorer og/eller i et fælles, nationalt strategisk perspektiv. Endvidere lægges der vægt på, at indsatsen forholder sig til andre igangværende indsatser og tiltag.
- Målgruppefokus
Der lægges vægt på målgruppeinddragelse, og at de tekniske løsninger bedst muligt kan udbredes til de relevante målgrupper, herunder via relevante formater og platforme. Det er essentielt, at de digitale tilbud, der udvikles, er brugervenlige og giver en så gnidningsfri brugeroplevelse som muligt.
- Organisering, udbredelse og forankring
Der lægges vægt på, at det beskrives, hvordan indsatsens løsninger indgår i og styrker landets samlede folkebibliotekstilbud, og hvordan indsatsen, herunder udviklede løsninger, forankres og fortsættes i drift.
- Formidling
Der lægges vægt på, at det af beskrivelsen fremgår, hvordan indsatsens resultater formidles og bedst muligt udbredes, det være sig ift. biblioteker, borgere o.a.
Hvem kan søge?
Udviklingsmidlerne kan søges af folkebiblioteker, foreninger, kommuner og institutioner mv.
Der gives støtte til:
- Frikøb af personale (se specifikation nedenfor)
- Borgerrettede formidlingsaktiviteter
- Formidling af projektets resultater
- Konsulentbistand til væsentlige opgaver i projektet, der kræver ekstern ekspertise.
Vedr. tilskud til løn og konsulentbistand
Det er muligt at søge midler til lønudgifter i forbindelse med projektet. Timelønsatserne skal som udgangspunkt afspejle de reelle lønomkostninger knyttet til de enkelte medarbejdere og følge den gældende kommunale overenskomst.
Der lægges i vurderingen af ansøgningen vægt på, at der argumenteres for det specifikke behov for eventuelle udgiftsposter til konsulentbistand.
Der gives ikke støtte til:
- Almindelige drifts- og administrationsomkostninger, som ikke hører til indsatsen
- It-udstyr og inventar
- Uspecificerede projektudgifter
- Udvikling af kommercielle produkter og ydelser.
Økonomisk ramme
Der er afsat 4 millioner kroner til indsatsen. Pengene er afsat på finanslov for finansåret 2025, § 21.31.03. Tilskud til biblioteksformål mv.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Ansøgningen skal indeholde følgende:
- Projektbeskrivelse på maks. 5 sider, som beskriver, hvordan I vil arbejde med indsatsen.
- Budget. Brug venligst den obligatoriske budgetskabelon.
- Eventuelle samarbejdsaftale(r) med beskrivelse af de enkelte aktørers rolle i indsatsen. Samarbejdsaftaler kan eventuelt eftersendes.
Hvem vurderer besvarelserne?
Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der udvælger det mest overbevisende løsningsforslag. Udvalget kan vælge at gå videre med et samlet eller få større forslag.
Ansøgningsfrist
Ansøgningsfristen er 30. oktober 2025 kl. 14. Ansøgningen skal sendes på mail til lib@slks.dk med emnefeltet: ”Ansøgning om udviklingsmidler på biblioteksområdet 2025 – digital biblioteksudvikling”.
Hvornår får I svar?
I får svar på ansøgningen senest medio december 2025.
Lovgrundlag
Staten yder tilskud til udvikling inden for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, og der afsættes i henhold til §18 i lov om biblioteksvirksomhed, jf. LB nr. 100 af 30. januar 2013, årligt et beløb på finansloven §21.31.03.10 til Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.
Har I spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål til call’et, kan I kontakte Jeppe Bjerregaard Jessen eller Signe Thomsen i Slots- og Kulturstyrelsen på e-mail lib@slks.dk eller tlf.: 33 95 42 00.
Webinar - Open call om styrkelse af læsekulturen i Danmark
Slots- og Kulturstyrelsen inviterer til et webinar den 27. august 2025 kl. 14-15, hvor potentielle ansøgere kan stille spørgsmål til indsatsen og hente inspiration til at indgå partnerskaber. Målet er, at deltagerne efterfølgende fortsætter dialogen og evt. går sammen om at indsende en ansøgning.
Mødet er forbeholdt aktører, der kan se sig selv indgå i en kommende national indsats, enten som direkte ansøger eller som en del af et ansøgerkonsortium. Der kan højst deltage to personer fra hver deltagende institution/organisation.
Tilmelding bliver mulig fra august 2025.