Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre

Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre understøtter udviklingen på biblioteksområdet

Hvert år uddeles Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Puljens formål er at understøtte bibliotekernes opgave med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Puljen støtter både projekter, der er med til at udvikle bibliotekernes fysiske og digitale tilbud.

Puljen har hjemmel i Lov om biblioteksvirksomhed: Lov nr. 340 af 17. maj 2000 § 18. Der afsættes årligt et beløb på finansloven til Udviklingspuljen.

Udviklingspuljen 2024 øremærkes til børns læseglæde og digital udvikling

I 2024 har kulturminister Jakob Engel-Schmidt øremærket 21 mio. kr. af udviklingspuljen til en etårig fokuseret indsats, der skal løfte samarbejdet mellem folkebiblioteker og de pædagogiske læringscentre på landets skoler med fokus på indkøb af bøger og formidling af litteratur til børn og unge.

Formålet med indsatsen er at øge børns lyst til at læse gennem engagerende formidling og bedre adgang til fysiske bøger på skolerne.

Udover de 21 mio. kr. er der afsat 3,4 mio. kr. til bibliotekernes digitale udvikling.

Læs mere om de to indsatser nedenfor.

Ansøgningsfrist: 27. september kl. 14.00

Puljen kan søges til både store og små projekter, der vil booste børn og unges læseglæde og læsekultur.

Puljen kan søges af skoler/pædagogiske læringscentre, folkebiblioteker, kommuner mv. i et tværfagligt, gensidigt forpligtende samarbejde på tværs af skole, skolebibliotek og folkebibliotek. Der er intet fast format for samarbejdet, da det er de lokale forhold, der afgør omfang og format.

Indsatsen skal bidrage med:

  • Flere fysiske bøger til fri- og fritidslæsning funderet i skolens egen bogsamling
  • Inspirerende vejledning og formidling af litteratur inden for alle genrer til børn og unge
  • At elever inddrages i både udvælgelsen, formidlingen af bøger og fællesskabet omkring litteratur
  • At skabe grobund for mere varige, lokalt forankrede samarbejdsrelationer mellem skole og folkebibliotek om læsekulturen i børn og unges hverdag

Midler til bogsamlinger og formidlingsindsatser

Midlerne skal fortrinsvis gå til indkøb af fysiske bøger til de deltagende skolers biblioteker eller bogsamlinger. Her er tale om bøger målrettet elevernes fri- og fritidslæsning – og ikke klassesæt eller læremidler.

Desuden er det et krav, at projektet har en formidlingsindsats med fokus på levende og inspirerende formidling og vejledning til børnene. En mindre del af de ansøgte midler kan anvendes til indsatsen.

Vær opmærksom på, at I har mulighed for søge andre puljer som fx Statens Kunstfonds pulje ’Levende litteraturmøder for børn og unge’ til at supplere formidlingsindsatsen.

Læs om ’Levende litteraturmøder for børn og unge’

Idébank

I kan med fordel kan anvende formidlingsgreb og -værktøjer fra tidligere læseglædeindsatser. Find inspiration til metoder og greb i idébanken, der er oprettet til formålet.

Gå til idébanken

Digitale infomøder om puljen

Der bliver afholdt to digitale infomøder, hvor man kan høre nærmere og stille spørgsmål om puljen. Til begge infomøderne vil der være repræsentanter fra Slots- og Kulturstyrelsen, folkebiblioteker, PLC’er og Tænketanken Fremtidens Biblioteker/National indsats for børn og unges læseglæde.

Torsdag den 27. juni kl. 14-15 - tilmeldingsfrist 26. juni kl. 10:00

Tilmeldingsfristen er overskredet.

Torsdag den 15. august kl. 14-15 - tilmeldingsfrist 26. juni kl. 10:00

Læs mere og tilmeld dig

Gå til puljevejledningen og ansøg

Ansøgningsfrist: 27. september kl. 14.00

Puljen 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 - digital indsats' har til formål at understøtte udviklingen af bibliotekernes digitale services, platforme og formater.

Der kan både søges støtte til projekter, der har fokus på at udvikle digitale bibliotekstilbud, og til projekter, der har fokus på at udvikle og forbedre driften med henblik på at skabe et bedre og mere effektivt digitalt bibliotekstilbud for borgerne.

Projekterne skal have nationalt perspektiv og indeholde en skitse over implementering og fremtidig drift. Det er en forudsætning, at det, der udvikles i projektet fremover ejes af bibliotekerne.

Der lægges vægt på, at projektet udvikles i samarbejde mellem flere aktører, gerne på tværs af kommuner og regioner, samt at der er realistiske muligheder for at udnytte projektets resultater efter projektafslutning.

Desuden er det vigtigt, at det fremgår af projektbeskrivelsen, hvordan projektets erfaringer formidles, så de kan bruges af andre efterfølgende.

Gå til puljevejledningen og ansøg

Ansøgningsfrist

Ansøgningsfristen for begge indsatser er 27. september 2024 kl. 14.00.

Hvem kan søge?

Udviklingspuljen kan søges af folkebiblioteker, skoler, kommuner mv., der understøtter og udvikler folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Hvordan afrapporterer man og aflægger regnskab?

Se mere om afrapportering og regnskaber

Strategisk Biblioteksudvalg

Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der har udformet rammerne for puljens to indsatser. Det er ligeledes Strategisk Biblioteksudvalg, der behandler de indkomne ansøgninger og træffer afgørelse.

Se mere om Strategisk Biblioteksudvalg

Opdateret 26. juni 2024

Kontakt

Har du spørgsmål om Udviklingspuljen? Så kan du henvende dig til os her.

Læseglædepuljen

Gå til 'Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde'
Søg puljen

Digital biblioteksudvikling

Gå til puljen 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 - digital indsats'
Søg puljen