1. Loran-C i Eiði

Loran-C stationen i Eiði, Eysturoy (Eide, Østerø) er etableret som følge af det amerikanske 'Polaris-program', hvor atombevæbnede ubåde opererede i Nordatlanten. Loran var de amerikanske myndigheders foretrukne navigationssystem.

Den færøske station var en såkaldt 'master-station'. For at kunne navigere ved hjælp af Loran-C , var det nødvendigt at få fat i tre stationer - en master-station og to slave-stationer.

Loran-C havde den fordel, at ubådene ikke var tvunget til at komme op til havoverfladen for at kunne navigere. Selv om det formelt var Fyrvæsenet der stod for driften af Loran-C, var det amerikanerne der havde interesse i stationen og US-Coast Guard der finansierede stationen. I midten af 1960erne, da der var flest ansatte på stationen, var antallet af medarbejdere oppe på 32.

Selv om amerikanerne trak deres finansiering af stationen tilbage i 1994, er stationen fortsat i drift. Det ser ud til at det især er det franske militær, der gerne vil opretholde stationen til navigation, men der har de sidste år også vist sig at være andre interessenter, f.eks. Norge, Tyskland, Holland og Irland. Stationen fik nyt udstyr i midten af 1990'erne. Der er to ansatte ved stationen.

Tjenesteboliger i Eide

Opdateret 24. juli 2019

Fakta

LORAN: LOng RAnge Navigation

Opført i 1959

Omfatter navigationsstationen Loran-C med dertil knyttede tjenesteboliger i Eiði

 

Læs mere om Loran C