Museumsfusioner

Museumslov, kvalitetskrav og konkurrence om brugernes opmærksomhed tilskynder museerne til at tænke nyt. Den kommunale struktur byder også på både udfordringer og nye muligheder for museerne. Sammenlægninger af flere museer er ofte en god løsning på skærpede krav.

Fra 140 museer til 95 museer

I 2006 var der godt 140 museer, i 2023 er der 95. Reduktionen i antal museer skyldes fusioner mellem museer, både mellem museer af samme fagkategori, fortrinsvis kulturhistoriske museer, men også på tværs af kategorierne - kunsthistorie, kulturhistorie og naturhistorie.

I 2010 udgav den tidligere Kulturarvsstyrelse publikationen "Kærlighed eller tvangsægteskab?", som indeholder erfaringer fra fem museumsfusioner.

De fem eksempler er Odense Bys Museer, Museum Midtjylland, Sydvestjyske Museer, Muserum og Museum Lolland Falster.

Med publikationens fem eksempler giver kommuner, museumsledere, medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer deres bidrag til diskussionen om museumsfusioner. 

Opdateret 03. januar 2024

Kærlighed eller tvangsægteskab?

Kulturstyrelsen har udgivet publikationen "Kærlighed eller tvangsægteskab?" med erfaringer fra fem museumsfusioner. I publikationen giver kommuner, museumsledere, medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer deres erfaringer med fusioner videre.

"Kærlighed eller tvangsægteskab?"