Børn og læsning

Slots- og Kulturstyrelsen har fokus på at understøtte børns oplevelser med litteratur og adgang til bøger. Det gør vi for at stimulere børns læselyst og adgang til læsefællesskaber i hele landet.
Slots- og Kulturstyrelsen har en lang række tiltag inden for børn og læsning, fx puljer, priser, rapporter og de nationale læselystfyrtårne Orlaprisen, der er børnenes egen bogpris, og Forfatterskolen for Børn og Unge i Brønderslev.

Nationale læselystindsatser

Orlaprisen

Prisen er en national børnelitteraturpris støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og opkaldt efter Ole Lund Kirkegaards ‘Orla Frøsnapper’. Siden 2005 er prisen blevet uddelt til de bedste danske børnebøger, og det er børn og unge, der nominerer og i sidste ende afgør prismodtagerne – for formålet er netop at have en litteraturpris, der helt igennem er på børnenes præmisser.

Orlaprisen 2021 | AarhusBibliotekerne (aakb.dk)

Forfatterskolen for børn og unge i Brønderslev

Brønderslev Forfatterskole er et ugekursus for unge skrivetalenter i alderen 13-20 år, som ønsker at udvikle deres forfattertalent eller at arbejde med ord på kreative måder. Eleverne søger ind ved at skrive en ansøgning og en tekst, som vurderes af årets professionelle forfattere, der under forløbet underviser eleverne i 6-8 timer hver dag.

Brønderslev Forfatterskole | Broenderslev Bibliotek (bronderslevbib.dk)

Læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud

"Læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud" var et program, der blev sat i værk for at booste børns læselyst. Gennem projekttilskud udviklede biblioteker landet over greb og formater, der skulle give børn bedre mulighed for at møde litteratur i deres hverdag i SFO'erne. 

Læs mere om programmet her

Idebank: Samarbejde | Børneinddragelse | Formidling | Bogsamlingen

Vi har samlet en række værktøjer og tips til inspiration – både til jer, der vil starte i det små, og til jer, der vil i gang med en strategisk satsning. Idebanken er udarbejdet til puljen ”Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde” 2024.
Besøg idebanken

Kulturministeriets B&U-litteraturpriser

Hvert år uddeles Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Det er vigtigt med aktuel dansk litteratur til nye generationer af læsere, og derfor har Kulturministeriet en lang tradition for at hædre årets mest ekstraordinære bøger til børn og unge.
Kulturministeriets B&U-litteraturpriser

Om Bogpanelet

Bogpanelet følger udviklingen på bogmarkedet og arbejder med at kortlægge bogens kredsløb og den aktuelle situation for litteraturen i Danmark, blandt andet inden for børn og læsning.
Læs mere om Bogpanelet

Statens Kunstfond

Puljen 'Levende litteraturmøder for børn og unge'

I Slots- og Kulturstyrelsen sekretariatsbetjener vi Statens Kunstfond, der på litteraturområdet har en særlig pulje øremærket børn og unges møde med forfattere, illustratorer mv.

Læs mere om puljen 'Levende litteraturmøder for børn og unge'

Inspiration til jeres næste forfatterbesøg?

Hent inspiration til jeres næste forfatterbesøg i det digitale katalog 'Levende litteraturmøder for børn og unge'

Kataloget består af ca. 60 forskellige arrangementer i 2022, som er sorteret efter målgruppe, så det er nemt for dig at finde de arrangementer, der har relevans for din målgruppe af børn.

Se Statens Kunstfonds online-katalog 'Levende litteraturmøder for børn og unge' 

Huskunstnerordningen - noget for jer?

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan I kan søge tilskud til et længerevarende forløb med fx en forfatter på jeres skole eller i jeres institution, så læs mere i Statens Kunstfonds 'Huskunstnerordning'