Kunst x kunstig intelligens
European ARTificial Intelligence Lab – eller blot AI Lab var et projekt, hvor kunst- og videnskabsorganisationer i fællesskab udforskede krydsfelterne mellem kunst og kunstig intelligens for at blive klogere på, hvilke muligheder teknologien rummer, og hvordan vi mennesker skal navigere i en verden, hvor computere kan tænke.
Workshops, kunstproduktioner, udstillinger, performances, residencies og en bogudgivelse er nogle af de outputs, projektet har affødt blandt de tolv europæiske partnere under ledelse af østrigske Ars Electronica. Kulturværftet i Helsingør deltog med CLICK Festival i projektets kunstneriske udviklingsprogram og lavede blandt andet scenekunstproduktioner, installationer og workshops om og med kunstig intelligens.
Fælles sprog på tværs af nationaliteter
Mødet med institutioner i andre lande blev adgangsbillet til et fagligt fællesskab, Kulturværftets medarbejdere ikke kunne have fået i Danmark. I en dansk kontekst er kunst og kunstig intelligens nemlig en niche, kun få beskæftiger sig med – særligt tilbage i 2018, hvor AI i langt mindre grad var allemandseje end i dag. Så selv om kollegerne i partnerkredsen havde vidt forskellige nationaliteter, oplevede Kulturværftet at få et hold nye legekammerater, der talte nøjagtigt samme sprog som dem selv.
”Det allerførste indtryk var, at det var lige som at være sammen med nogle venner, man har kendt længe, men som man bare ikke havde set før,” fortæller programredaktør og projektleder, Barbara Scherfig. ”Det kan godt være svært for os at formidle nogle af de lidt mere ’underlige’ ting, vi har lavet. Og pludselig sidder man i en kreds med så mange nationaliteter og forstår, hvad hinanden snakker om, og bliver inspireret.”
Netværket er gevinsten
Det er netop i det faglige udbytte, at Barbara Scherfig oplever, den helt store værdi i at deltage i et Creative Europe-projekt ligger. ”At man har det netværk og kører et internationalt projekt er enormt kompetenceudviklende,” fortæller hun.
For selvom bevillingerne i Creative Europe er ganske betydelige, er den primære ressource at hente i sidste ende ikke pengene, men de idéer og den sparring, der finder sted i mødet med partnerne.
”Hvis man søger Bikubenfonden eller Nordea-fonden eller en af de andre, så tænker man typisk: ’Okay, vi har nogle aktiviteter og noget egenfinansiering, så får vi nogle flere penge og så kan vi lave nogle projekter.’ Men løbende finder man ud af, at det er noget andet, det handler om her,” fortæller Barbara Scherfig og uddyber:
”Det er netop det her med partnerskabet og udveksling af tanker og ideer. Selvfølgelig er der noget økonomi, men det viser sig, at det ikke er den afgørende del. For en ret stor del af økonomien går jo til at mødes og til at holde projektet kørende.”
Næste etape
Selvom European ARTificial Intelligence Lab er ovre, er Kulturværftets udforskning af mulighederne med kunstig intelligens langt fra slut. For som leder af Kulturværftets tekniske afdeling Nicolai von Rosen formulerer det:
”Første etape var egentlig bare: Hvad er kunstig intelligens for noget? Og næste etape nu er: Hvad er effekten af det? Hvordan bliver vi påvirket som almindelige mennesker, som samfund, nation og så videre?”
Fakta om projektet
Projekt
European ARTificial Intelligence Lab
Dansk partner
Lead partner
Ars Electronica (AT)
Ansøgningsrunde
Store samarbejdsprojekter 2018
Projektbevilling
1.970.692,53 EUR
Et godt råd
”Brug det fællesskab, det netværk og den vidensudveksling, der ligger i partnerkredsen. Det har en stor, stor værdi.” – Barbara Scherfig, programredaktør og projektleder, Kulturværftet.