Udvalgenes shortliste

To prisudvalg har til opgave at vurdere, hvilke titler der er blandt årets mest bemærkelsesværdige bøger til børn og unge. Prisudvalgene har lavet en shortliste, med 15 bøger som er i spil til at blive nomineret til de to priser for bogåret 2023.

Her finder du de shortlistede titler udgivet i 2023

 

Månelanding

Månelanding

Af Mohammed Ayoub (illustreret af Lars Horneman)
Forlag: Alinea

Mohammed er aarhusianer. Mohammed er også perker. Perkerdansker.
"Du spiser vel svin, ikke? spørger hans mor.
Jeg ryster på hovedet, mens jeg kigger ned i gulvet."
Månelanding er en fortælling om at vokse op som anderledes i et klassisk middelklassekvarter i Aarhus. Om at være til børnefødselsdag med pizza, cocktailpølser og pølsehorn, om at faste og gå tørstig og sulten gennem skoledagen, om at blive vurderet ikke-egnet til gymnasiet, men også om drømmen om at være lige så dansk som sine klassekammerater. Lars Horneman har illustreret.

Målgruppe: Fra 14 år

Mohammed Ayoub er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Alba Columbas sidste rejse

Alba Columbas sidste rejse

Skrevet af Liva Skogemann        
Forlag: Jensen & Dalgaard

I sneen finder Søstrene Grønøje en døende brevdue, som de tager med hjem. I et lille metalrør fæstnet til duens ben ligger et stykke papir med en kodet besked.
Det lykkes pigerne at tyde beskeden … Nogen – ud over duen – har brug for hjælp. 
De to piger plejer at bruge deres meget forskellige evner til at opklare gåder og løse problemer, men nu begynder lillesøster Lisa at have svært ved at være loyal over for sin nørdede storesøster Sandra – og kan de så overhovedet hjælpe nogen?

Målgruppe: Fra 8 år

Liva Skogemann er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Per

Per

Skrevet af Zenia Johnsen og illustreret af Signe Parkins
Forlag: Jensen & Dalgaard

En sommerfugl, en far, et savn, et fravær.  
En pige får et gammelt akvarium og 20 små sorte larver af sin far. Hun finder bl.a. ud af, at   
larver kan danse … 
larver kan godt mobbe hinanden … 
larver holder op med at spise, når det regner … 
og at pupper er lysegrønne, så mørkebrune og så bliver de til GULD! 
Mens vi følger pigens forundring over larvernes metamorfose, fortælles mellem linjerne en ganske anden historie, den om faren, om Per.

Målgruppe: Fra 12 år

Zenia Johnsen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
 

Første gang jeg bliver afvist

Første gang jeg bliver afvist

Af Babak Vakili
Forlag: Gutkind

Samy er på vej igennem Indre By. Hans kæreste er blevet forfremmet, og hendes chef har inviteret på parmiddag. For hver klub de passerer, genlever Samy alle de afvisninger, han mødte på en bytur for 10 år siden – en aften, der endte så fatalt, at han ikke har været på klub siden. Men nu vil de andre videre i byen, og om et øjeblik vil Samy igen stå ansigt til ansigt med en dørmand.

Første gang jeg bliver afvist skildrer en ung mands oplevelser med diskrimination i nattelivet og den afmagt, ydmygelse og skyld, den vækker.

Målgruppe: Ungdomsbog

Babak Vakili er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Romeo og Julian

Romeo og Julian

Af Mads Ananda Lodahl
Forlag: Gyldendal

Romeo besøger sin fødeby Herning. Her møder han Julian, og de to forelsker sig hovedkulds i hinanden. Men volden lever blandt Hernings unge, og Julian og Romeo kommer fra hver sin forstad, der er i åben krig med hinanden. Romeo og Julian er en genfortælling af Romeo og Julie. Romanen beholder samme nerve og intimitet, som der er at finde i Shakespeares skuespil, men formidlet til et nyt, ungt publikum med en moderne sprogtone, storyline og setting.

Målgruppe: Fra 13 år

Mads Ananda Lodahl er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Papirhjerter

Papirhjerter

Af Hanne Dagmar Raaberg
Forlag: Gutkind

Papirhjerter handler om at stå midt i et virvar af følelser og krop, føle sig forladt og forkert og samtidig skulle finde ud af, hvordan man er en god ven. Eller kæreste. Eller datter. Eller måske bare sig selv?

Det er sommer, og klassen sitrer. Men Alva kan ikke tage med i friluftsbadet, for hun skal på sommerferie hos sin far. Nu kan hun i stedet sidde og scrolle igennem alt det, hun går glip af. Et hjerte kan rives over som tyndt silkepapir, men heldigvis kan nye foldes og gives til nogen, der passer på dem.

Papirhjerter er en varm og håbefuld fortælling, om sommeren før alting begynder.

Målgruppe: Fra 10 år

Hanne Dagmar Raaberg er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Himmeløjne

Himmeløjne

Af Trine Bundsgaard (illustreret af Signe Kjær)
Forlag: Gyldendal

Himmeløjne er en øjenvidneberetning om at vokse op med en skilsmissefar, som langsomt mister taget om sit liv. Historien starter ved en lille piges første besøg hos faren efter skilsmissen og slutter, da pigen som teenager får nok af undskyldninger, svigt og druk og giver slip på sin far for selv at kunne leve.

Trine Bundsgaard har skrevet og Signe Kjær har tegnet en stærk og poetisk billedfortælling om en kærlighedsrelation, som langsomt går i stykker. Det er en historie om afmagt og tvivl og om at finde sit eget sted at stå.

Mange skilsmissebørn i Danmark mister kontakten med den ene af deres forældre – typisk deres far – og der er stor skam og smerte forbundet med det tab. Himmeløjne sætter ord og billeder på dette tab og viser, at der midt i kaos og smerte findes styrke og kærlighed.

Målgruppe: Fra 8 år

Trine Bundsgaard er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Den magiske lænestol

Den magiske lænestol

Af Jacinta Madsen

Forlag: Gutkind

På sin magiske lænestol kan Oda flyve på en varm vind. Gnub, gnub, gnub, så kommer magien. En dag, hvor Oda leger med lænestolen, kommer mor og spørger, hvad hun laver. Oda ved, at når hun sætter det ene ben foran det andet, så går hun, men hun har ingen ord for det, hun gør med lænestolen. Hun ved kun, at det føles som sæbebobler og sommerfugle i tissekonen. Heldigvis kender mor ordet og hjælper Oda med at få et sprog for kroppens magi. Den magiske lænestol er en favnende og fantasifuld billedfortælling om de sansninger, børn oplever, når de begynder at udforske deres egen krop.

Målgruppe: Fra 3 år

Jacinta Madsen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Den fantastiske bus

Den fantastiske bus

Af Jakob Martin Strid

Forlag: Gyldendal

I barakbyen i Ahnstarr City hersker desperationen. Huse bliver ryddet et for et, og den lille Timo er blevet så syg, at der snart ikke er mere håb.

Men en gammel myte fortæller om landet Balanka, hvor nogle særlige helbredende Safran-liljer vokser. Måske kan de redde Timo.

Anført af katten Spir beslutter dyrene sig for at bygge en kæmpestor bus og drage til Balanka. Det bliver et vildt roadtrip gennem utrolige landskaber, over Nordpolen, ud i stratosfæren og videre til fantastiske lande i et forsøg på at redde lille Timo, dem selv og resten af verden.

Målgruppe: Fra 5 år

Jakob Martin Strid er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En sæl som ven

En sæl som ven

Skrevet af Sarah Lang Andersen og illustreret af Kathrina Skarðsá
Forlag: Vild Maskine

Carl er optaget af alle havens blomster. Blomsterne i Ewalds have. Silkepæon, lavendel og digitalis. Ewald er Carls nabo, han er gammel og ensom, og han husker ikke så godt. Derfor har han fået en babysæl af kommunen til at holde sig med selskab. Ewald er Carls eneste rigtige ven, men så en dag spørger Berkan fra klassen, om Carl vil følges hjem fra skole, men Carl synes bare, Berkan er irriterende, og løber fra ham.

Målgruppe: Fra 7 år

Sarah Lang Andersen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
Kathrina Skarðsá er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Olivia tror på …

Olivia tror på …

Skrevet af Tomas Lagermand Lundme og illustreret af Lea Hebsgaard Andersen

Forlag: Jensen & Dalgaard

Olivia tror på …

Guder, politikere, fodboldklubber.

Olivia tror ret meget på, at hun kan vinde MGP.

Hvad tror du på?

’Olivia tror på’ handler om den musikglade piges undrende spørgsmål til venner og familie (og skildpadden Helge Rasmussen), om hvad de egentlig tror på?

Og den gode iagttager vil kunne finde flere hints i billederne, til hvad folk går og tror på J

Målgruppe: Fra 5 år

Lea Hebsgaard Andersen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Hveps

Hveps

Af Jacob Riewe & Peter Bay Alexander

Forlag: Alvilda

Eskilds far har fået en ny kæreste. Hun har et hyggeligt kolonihavehus. Men der bor også hveps. Heldigvis kan Eskild hjælpe, for han har en brandgod idé - han kan da bare sætte ild til huset!

"Hveps" er en varm fortælling om familielivet, når det er i forandring. Billedbogen er skrevet med en humor og er smukt illustreret i akvarelfarver, så der er masser sjove detaljer at gå på opdagelse i.

Målgruppe: 4-6 år

Peter Bay Alexander er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Bien fra Malta

Bien fra Malta

Af Thomas korsgaard, Frida Brygmann & Louis Kønig-Wheatley.

Forlag: Carlsen

Den ensomme Mikael åbner sin kuffert, da han kommer hjem fra en ferie til Malta. Og op flyver en bi, som har taget rejsen med hjem. På sine feriefotos opdager Mikael nu, at bien er med på alle billederne.

Mikael og den lille bi bliver de bedste venner lige indtil, at bien finder en anden ven. Mikael bliver rasende jaloux, men da han møder vidunderlige Maiken, indser han, at han har modet til at gå ud ud i verden. Og slet ikke kan leve uden en rigtig ven.

Bien fra Malta er en humoristisk og lun billedbog om det fantastiske ved at have en ven i sit liv, skrevet af Frida Brygmann og Thomas Korsgaard og illustreret af Louis Kønig-Wheatley.

Målgruppe: Fra 4 år

Louis Kønig-Wheatley er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Historien om en dreng der (måske) hedder Torben

Historien om en dreng der (måske) hedder Torben

Af Sabine Lemire & Rasmus Meisler

Forlag: Gads Forlag

Der var engang en dreng, der for det meste holdt sig for sig selv. Han havde ingen familie og kendte ikke nogen, som han kunne kalde sine venner. Når man skal præsentere nogen, plejer man at sige noget i retning af: Her er Birger. Han går i 3. klasse og elsker at spille fodbold. Han har en lillesøster, en far, som skælder meget ud, og en travl mor.

Denne her dreng var anderledes.

Målgruppe: 6-9 år

Rasmus Meisler er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Ondulaten

Ondulaten

Af Zenia Johnsen & StineStregen

Forlag: Gads Forlag

Bastian ønsker sig brændende et kæledyr, og hans drøm er at få en sød og blød kanin. Heldigvis er mor helt enig. Et kæledyr er en god ide, for kæledyr giver nemlig ansvar, hvilket Bastian, ifølge mor, kunne have glæde af at opleve. Men mor vil ikke have en kanin, for de lever for længe. Derfor må Bastian nøjes med at få en lille sød undulat. Han vil gerne have en blå undulat, men dyrehandleren fanger en grøn - en undulat er en undulat, farven må være underordnet. Men den første nat med den nye undulat på børneværelset bliver alt andet end hyggelig. For efter mørkets frembrud begynder fuglen pludselig at kalde Bastian for Pivskid og afslører, at den hverken hedder Grønært eller Trille. Navnet er Preben, og Preben har ikke i sinde at være nogens lille undulat. Preben er sin egen, og han kan hurtigt blive en ONDulat, hvis Bastian ikke gør, som Preben ønsker.

Målgruppe: 6-9 år

StineStregen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Her finder du de shortlistede titler for 2022

Polka får nye venner

Polka får nye venner

Af Siri Melchior   

Forlag: Gyldendal

'Polka får nye venner' er en billedbog om venskab, diversitet og tolerance - set fra hunden Polkas perspektiv. Efter at have været på tur i parken, finder Polka ud af at man sagtens kan være venner og have det godt sammen, på trods af at man er forskellige.

Målgruppe: 2+ år

Siri Melchior er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Se, jeg vipper!

Se, jeg vipper!

Af Birgitte Krogsbøll & Signe Kjær

Forlag: Gyldendal

'Se, jeg vipper!' er en legende digtsamling for børn, der er oplagt til højtlæsning. Digtene handler om et barn og dets bamse, og handlingen begynder morgenen og slutter med puttetid og bamsekram i sengen.

Målgruppe: 3+ år

Birgitte Krogsbøll er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Lille træ

Lille træ

Af Jacinta Madsen

Forlag: Gutkind

'Lille Træ' er en collagehistorie, der illustrerer venskab, natur og årstid. Da Lille Træ skal til at springe ud til foråret, kommer en pige og hiver Lille Træ op af jorden. Hjemme hos pigen blomstrer et anderledes slags venskab mellem træ og pige ...

Målgruppe: 3+ år

Jacinta Madsen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Ulv, Måne og okarina

Ulv, Måne og okarina

Af Mette Hegnhøj & Mette Markussen

Forlag: Jensen & Dalgaard

'Ulv, Måne og Okarina' er en hemmelighedsfuld billedbog om ulven med den runde hat. Ulven vil så gerne elskes af menneskerne. Men de ved slet ikke ved at den er sød. Derfor spiller ulven på sin fløjte.

Målgruppe: 4+ år

Mette Markussen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Hvis det bliver mørkt

Hvis det bliver mørkt

Af Inge Duelund Nielsen & Simon Væth

Forlag: Jensen & Dalgaard

’Hvis det bliver mørkt’ viser hvordan børn ser på alderdom og på at skulle dø. 'Hvis det bliver mørkt' er en indgang til barnets opfattelse af generationer, fortid og datid.

Målgruppe: 5+ år

Simon Væth er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Dumme lorteblomst

Dumme lorteblomst

Af Jan Oksbøl Callesen

Forlag: Jensen & Dalgaard

'Dumme lorteblomst' handler om barnet, der inderligt ønsker at tegne en flot blomst. Men tegningen ender helt forkert hver gang. Så hvad mon det kræver at tegne en flot blomst? 'Dumme lorteblomst' er en billedbog om problemer, kreativitet, og om at fejle og lykkes.

Målgruppe: 5+ år

Jan Oksbøl Callesen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Påfugl

Påfugl

Af Ane Bjørn

Forlag: Gutkind

'Påfugl' er en poetisk billedbog, der handler om identitet, køn, voksnes forventninger og om behovet for at blive set. Gennem billedsprog illustrerer 'Påfugl' nogle af de ting, der er svære at sige med ord.

Målgruppe: 5+ år

Ane Bjørn er shortlistet til Kulturministeriets Illustrator- og Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Fru Frau og Hr Mann

Fru Frau og Hr Mann

Af Inge Duelund Nielsen & Katrine Marie Nielsen

Forlag: Jensen & Dalgaard

Hr Mann og Fru Frau har det godt sammen, men de er meget forskellige. Må man gå hver til sit, bare fordi man er uenige, eller kan man blive venner og finde hinanden igen? Denne bog er både for børn og voksne.

Målgruppe: 5+ år

Katrine Marie Nielsen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Trolden på tredje og to andre eventyr

Trolden på tredje og to andre eventyr

Af Martin Glaz Serup & Kristian Eskild Jensen

Forlag: Gads Forlag

Tre sjove og uhyggelige fortællinger med referencer til gamle, klassiske eventyrfortællinger. Eventyrerne er korte og klassiske fortællinger med et drys af nutidig humor og lidt moderne moral over sig.

Målgruppe: 5+ år

Martin Glaz Serup er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Helmut på flugt

Helmut på flugt

Af Line Jensen

Forlag: Grønningen 1

'Helmut på flugt' fortæller om den tyske dreng Helmut og hans lillesøster, der i tiden efter anden verdenskrig flygter fra Tyskland til Danmark. Bogen illustrerer i børnehøjde historien om de mange tyske flygtninge der kom til Danmark, og blandt andet blev indlogeret i Oksbøllejren på den danske vestkyst.

Målgruppe: 10+ år

Line Jensen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

NORD - Pigen i dybet

NORD - Pigen i dybet

Af Camilla Hübbe & Rasmus Meisler

Forlag: Gyldendal

'NORD - Pigen i dybet' udspiller sig i Grønland, hvor pigen Nord og drengen Pilu skal redde naturen og åndemageren, Havets Moder, fra en grådig hotelejer. Det er en alvorlig og actionfyldt klimafortælling om at sætte naturen fri.

Målgruppe: 11+ år

Camilla Hübbe er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Den lille djævel 1

Den lille djævel 1

Af Thit Bitsch

Forlag: Cobolt

'Den lille djævel 1' er første af to graphic novels, der gennem historisk fiktion går på besøg i den franske 1800-talsforfatter Alexandre Dumas’ barndom og ophav. Bogen handler om hverdragsracismens rødder, og kredser om Dumas' liv og værker.

Målgruppe: 13+ år

Thit Bitsch er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Tænk ikke på mig

Tænk ikke på mig

Af Vilma Sandnes Johansson

Forlag: Gutkind

'Tænk ikke på mig' er en coming of age-roman, der hander om at være teenager samtidig med at ens mor er uhelbredeligt syg af kræft. Den behandler hvordan det er at være pårørende, når man står midt i både sorg, sygdom, kærlighed og ensomhed.

Målgruppe: 13+ år

Vilma Sandnes Johansson er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

En Muarnin for Eileen Green

En Muarnin for Eileen Green

Af Peter Nordahl

Forlag: Gads Forlag

Eileen vågner op som indlagt på et behandlingshjem og kan ikke huske hvordan hun er endt der. I en blanding af science fiction, gyser og surrealisme udfolder denne fortælling en lang række lag, som den unge læser skal opklare.

Målgruppe: 13+ år

Peter Nordahl er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Mælkebøtteblod

Mælkebøtteblod

Af Merete Pryds Helle & Katrine Louise Jakobsen

Forlag: Alinea

'Mælkebøtteblod' er en poetisk, klimalitterær fortælling til udskolingen, der handler om at passe på naturen. Bogen tager de unges bekymringer om klima og natur seriøst, og anerkender at de voksne også må hjælpe med angsten, som unge mennesker bærer på.

Målgruppe: 15+ år

Merete Pryds Helle er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

De shortlistede titler i 2021

Tendenser i årets shortlistede værker til Kulturministeriets Forfatterpris for B&U-bøger

Årets børne- og ungdomsbøger er skrevet til hele verden. Litteraturen involverer os som læsere og skaber smukke, flerstemmige historier.

Det er børnenes blikke, der styrer fortællingerne, der er lette og finurlige, men også gruopvækkende og komplekse. 

De otte shortlistede værker lever i den store verden, i fremtiden, og lige nu og her, hvor børn flygter fra krig, og alt er under forandring.

Bøgerne lever i legen, der også er alvor. De lever i poesiens spørgsmål, i en søgen efter mening, og med en vilje til at forandre.

Årets bøger vil ændre verden og rejser ud i den.

Det er livsbekræftende og giver håb i en tid, hvor mange er isolerede, og afstanden mellem os er tydelig.

Hvis vi ikke kan rejse i virkeligheden, kan vi rejse i bøgerne.

Litteraturen skaber nye genrer og sprog. Litteraturen ophæver verdens grænser og genrer.

Bøgerne vender ikke indad mod det enkelte menneske, men ser ud over os selv. Der er et stort os, en litteratur, der ønsker at leve sig ind i mennesker med forskellige baggrunde og erfaringer.

Årets bøger er for børn og unge, og alle andre.

De otte værker peger mod horisonten og udvider verdenssyn. Det fjerne kommer tæt på og bliver en del af os.

Bøgerne viser det fremmede i os selv og os i det fremmede.

Tendenser i årets shortlistede værker til Kulturministeriets Illustratorpris for B&U-bøger

De udvalgte titler i shortlisten viser billedbogens fantastiske evne til at favne alle aldersklasser og genrer. Illustratorerne er i stand til at skabe en unik stemning, der ikke alene beriger, men også supplerer teksterne uanset om der er tale om billedbøger til de små, ungdomsbøger eller klassiske bibeltekster genfortalt for alle.

Der er blandt de shortlistede billedbøger såvel eksperimenterende og fabulerende illustratorer, såvel som kunstnere med en mere klassisk tilgang. Kendetegnende for dem er, at de altid viser et overlegen teknisk og kunstnerisk overskud. Også rent billedteknisk favner illustratorerne over et bredt spektrum fra sarte blyantstreger og akvarel til tyk tusch og collage.

Nogle af illustratorerne er mere analytiske og intellektuelle i deres tilgang til stoffet, andre igen fremhæver følsomheden og stemningen i den fortalte historie, så historien som helhed bliver nærværende hos læser og lytter.

De enkelte bøger udviser et væld af detaljer, som lader en gå på opdagelse i billederne, ikke mindst takket være det meget fine boghåndværk. Samlet set viser de otte shortlistede titler netop, hvor stærk den danske illustratorstand står, og hvor høj en kvalitet de kan fremvise.

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Af Thomas Lagermand Lundme og Charlotte Pardi

Forlag: Forlaget Carlsen

Noah synes selv han er på en rigtig dum og kedelig ferie i Sverige. Han gider ikke lege med Alberte som bor i hytten ved siden af. En dag bliver Noah og Alberte væk i den svenske skov, og så bliver ferien pludselig også farlig …

Målgruppe: 2+ år

Charlotte Pardi er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En bittersød dag

En bittersød dag

Af Josephine Kyhn

Forlag: Gads forlag

’En bittersød dag’ er en del af serien om natskyggebørnene – en fortælling om blomster og dyr i naturen. Bittersød har mistet sin fine røde hat, og det er ikke så nemt at skaffe en ny …

Målgruppe: 3+ år

Josephine Kyhn er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Barnets Bibel

Barnets Bibel

Af Kim Fupz Aakeson og Signe Kjær

Forlag: Forlaget Carlsen

I ’Barnets Bibel’ gendigtes 60 af de allervigtigste bibelfortællinger. Biblen handler om mange ting, og der er både historier om konger, køer, trompeter, kærlighed og meget meget mere …

Målgruppe: 4+ år

Signe Kjær er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En nat

En nat

Af Mette Hegnhøj og Mette Marcussen

Forlag: Jensen & Dalgaard

’En nat’ er en fortælling om, hvordan ensomhed gør tavs og venskab giver sprog. Den lille pige er så ked af det og savner så meget, at hun er låst fast i mørket …

Målgruppe: 5+ år

Mette Marcussen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Historien om englebassen

Historien om englebassen

Af Bjarne Reuter og Ursula Seeberg

Forlag: Gyldendal

Karl og Vida modtager en pakke fra deres farfar. Den indeholder blandt andet kikkert, kompas, myggenet, stavlygter og et brev fra farfar. Der sker mærkelige ting i skoven, og han har brug for deres hjælp.

Målgruppe: 5+ år

Bjarne Reuter er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Solen står op, men stjernerne er der endnu

Solen står op, men stjernerne er der endnu

Af Asger Schnack og Katrine Lyck

Forlag: Arkiv for Detaljer

’Solen står op, men stjernerne er der endnu’ er en digtsamling for børn. Vi følger et barn, som lige er startet i skole, og barnets tanker om hverdag, naturoplevelser og personer er omdrejningspunkt i digtene.

Målgruppe: 5+ år

Asger Schnack er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Trylleblik

Trylleblik

Af Ane Bjørn

Forlag: Gutkind

’Trylleblik’ er en fortælling om en pige, der er på flugt med sin familie. Men med to fingre for det ene øje kan pigen få trylleblik og se fine ting, som hun ellers ikke troede fandtes.

Målgruppe: 5+ år

Ane Bjørn er shortlistet til både Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

O po poi

O po poi

Af Jan Oksbøl Callesen

Forlag: Jensen & Dalgaard

’O po poi’ er inspireret af de græske tragedier. Tre venner i en båd taler om to katte, der taler om en by, hvor månen faldt ned. Tre historier i én, der handler om hvad andre burde gøre og hvor lidt man selv får gjort.

Målgruppe: 7+ år

Jan Oksbøl Callesen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Underlig fisk

Underlig fisk

Af Rebecca Bach-Lauritsen og Lea Hebsgaard Andersen

Forlag: Alinea

Liv og Fie er venner, men pludselig bliver Liv usynlig og Fie ser hende ikke mere. ’Underlig fisk’ er en fortælling, der handler om at have, miste og få venner. Et drama som de fleste børn oplever i løbet af deres barndom.

Målgruppe: 8+ år

Lea Hebsgaard Andersen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Dukkemageren

Dukkemageren

Af Thorstein Thomsen

Forlag: Gads Forlag

Sonjas lillesøster Bibi får en dukke til sin fødselsdag. Bibi falder i en dyb søvn med dukkens arme om halsen, og ingen kan vække hende igen. Sonja beslutter sig for at redde sin lillesøster og tager ud for at finde dukkemageren.

Målgruppe: 10+ år

Thorstein Thomsen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Natblomst

Natblomst

Af Cecilie Eken

Forlag: Gutkind

Mia flytter til en ny by med sin mor, lillebror og papfar. Hun hader alt det nye og savner sin far. En dag stikker hun af og gemmer sig i genboens forladte have, som viser sig ikke at være helt forladt. Hun møder et magisk træ i haven …

Målgruppe: 10+ år

Cecilie Eken er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Drengen uden øre

Drengen uden øre

Af Lilja Scherfig og Toril Bækmark

Forlag: Jensen & Dalgaard

’Drengen uden øre’ er et moderne eventyr om at komme videre og lade kærligheden sejre. Maria væver en brutal plan. Sammy mangler et øre og fortjener at dø, og alting fletter sig sammen.  

Målgruppe: 12+ år

Lilja Scherfig er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Himlen over i morgen

Himlen over i morgen

Af Ida Marie Rendtorff

Forlag: Gyldendal

Gaias mor er klimaforsker og forsvinder på vej til en tv-debat. Politiet tager det helt roligt, men Gaia er bekymret, og hun beslutter sig for at lede efter sin mor på egen hånd.

Målgruppe: 12+ år

Ida Marie Rendtorff er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Bjørnen

Bjørnen

Af Tina Sakura og Signe Kjær

Forlag: Carlsen

’Bjørnen’ er en billedbog for unge, som handler om at mærke sine grænser og stå ved sig selv. Carli er lige begyndt i gymnasiet og bliver inviteret til puttemiddag af nogle drenge fra 3.g. Hun er stolt, fordi hun er udvalgt blandt mange piger, men det bliver en aften, som ødelægger noget i hende.

Målgruppe: 14+ år

Signe Kjær er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger, og Tina Sakura er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Opdateret 14. december 2023