Forfatterprisudvalget

Forfatterprisudvalget består af fire medlemmer, som på forskellig vis ser børne- og ungdomslitteraturen gennem deres forskellige fagligheder som forfatter, journalist, lærer og bibliotekar.

Medlemmer

Merete Pryds Helle
udpeget af Statens Kunstfonds repræsentantskab

BIOGRAFI:
Merete Pryds Helle er forfatter og bestyrelsesleder for Statens Kunstfond.
Hun debuterede i 1990 med novellesamlingen Imod en anden ro, og har siden skrevet en lang række romaner. Desuden debuterede Merete Pryds Helle i 1994 som børnebogsforfatter med Prinsessen der blev glemt, illustreret af Anne Marie Ploug, og har siden udgivet en lang række børne og ungdomsbøger, både på papir og som digitale udgivelser. Senest serien om hunden Donna.

Merete Pryds Helle har modtaget De gyldne laurbær og Politikens Litteraturpris for romanen Folkets skønhed.

Julie Ottesen

udpeget af Dansk Forfatterforening

Biografi:

Julie Ottosen er børnebibliotekar. Hun er ivrig læser af børne- og ungdomsbøger og læser årligt over 500 bøger. Julie formidler dagligt børne- og ungdomslitteratur for skoleklasser, for fagfolk og i biblioteksrummet. Hun er SoMe-redaktør og indholdsskaber på Københavns bibliotekers Facebook og Instagram, men også på egen Instagram-profil, hvor det at sætte fokus på læsning og børnelitteraturen er hovedfokus.

Mette Sofie Kirkedal Jensen

udpeget af Selskabet for Børnelitteratur

Biografi:

Mette Sofie Kirkedal Jensen er uddannet lærer og cand.pæd.didak.. Hun er lektor på læreruddannelsen ved UCN i Aalborg, hvor hun underviser i dansk med specialiseringen 1.-6. klasse samt på læsevejlederuddannelsen. Derudover er hun rejsende i børnelitteratur og didaktik, når hun gennem bl.a. CFU holder oplæg om de nyeste tendenser indenfor børnelitteratur og litteraturdidaktik. Mette Sofie Kirkedal Jensen er næstformand i Selskabet for Børnelitteratur (IBBY), hvor hun bl.a. sidder i Klodshans-redaktionen, IBBY Danmarks medlemsblad om børnelitteratur.

Gro Johanne Vase

udpeget af Litteraturkritikernes Lav

Biografi:

Gro Vase arbejder til daglig som kulturformidler til børn og unge på Horsens Kommunes Biblioteker, hvor hun gennem arrangementer, skoletilbud, projektarbejde og øvrig formidling forsøger at stimulere læselysten hos børn og i særdeleshed unge. Det er dog i kraft af sit anmeldervirke, at hun sidder i kulturministeriets forfatterprisudvalg. Gro har siden 2019 været tilknyttet som anmelder af børne- og ungdomslitteratur hos Jyllands-Posten og er indstillet til komitéen af Litteraturkritikernes Lav.

Fakta om Kulturministeriets Forfatterpris for børn- og ungdomslitteratur

Kulturministeriets Forfatterpris har til formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats blandt årets danske børne- og ungdoms bøger. Prisen er blevet uddelt siden 1954. Med prisen følger 75.000 kr. til prismodtageren.

Læs mere om Forfatterprisudvalget og se listen med tidligere prismodtagere 

Opdateret 02. februar 2024