Forfatterprisudvalget

Her fortæller medlemmerne af Forfatterprisudvalget lidt om deres indgang til og blik på den danske skønlitterære børne- og ungdomslitteratur.

Medlemmer

Gerd Laugesen (formand), Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur

Citat:

"Bøger er venner. Man kan læse dem, selv om forfatteren måske ikke er der mere. Det handler om at finde bøger, man kan tale med, og det handler om glæden ved de gode historier. Både børn, unge og voksne har fortjent at læse god litteratur. Men hvad er den gode litteratur? Som forfatter arbejder jeg på tværs af genrer, og det gør jeg også som læser."

 

Biografi:

Gerd Laugesen er forfatter og en del af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur. Derudover underviser hun børn og unge i skrivekunst på Kulturskolen Viborg.

Anna Karlskov Skyggebjerg, Litteraturkritikernes Lav

Citat:

"Jeg betragter børne- og ungdomslitteratur som en kunstform på linje med musik, teater, billedkunst og anden litteratur."

Biografi:

Anna Karlskov Skyggebjerg er ph.d. og lektor på Aarhus Universitet (Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse). Hun har undervist og vejledt studerende i børne- og ungdomslitteratur siden 1999 og forsker inden for børnelitterære genrer som fantasy, historiske romaner, poesi og billedfagbøger samt børns møde med litteratur i skole og i fritid. Anna har skrevet flere bøger og artikler på dansk og engelsk om børnelitteratur og litteraturdidaktik og har siden 2016 været anmelder i Weekendavisen Bøger. 

Betina Falsing, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY)

Citat:

"Mit blik på børne- og ungdomslitteraten hviler på modtagelsen, da litteraturen har et dannelsespotentiale, der kan gøre en forskel for børns liv i et demokratisk samfund."

Biografi:

Hver dag inspirerer Betina Falsing børn og unge og lokker dem til at læse. Som bibliotekar, Master i Børne- og Ungdomslitteratur og Master i Børne- og Ungdomskultur omfatter hendes arbejde flere formidlingsflader, og hun fungerer både som folkebibliotekar og skolebibliotekar, ligesom hun betjener daginstitutioner og holder oplæg for fagfolk. Som bestyrelsesmedlem i IBBY, Selskabet for børnelitteratur deltager Betina Falsing i prisindstillinger, skriver artikler og udveksler viden med de øvrige nordiske lande.

Maria Louise Bjørn Bjerrum, Dansk Forfatterforening

Citat:

"Jeg oplever hver dag, hvordan god litteratur skaber rum for oplevelser, refleksion og samtale mellem børn, unge og voksne, og derved bidrager til børns dannelse."

Biografi:

Maria Louise Bjørn Bjerrum er folkeskolelærer i udskolingen og PLC-medarbejder- skolebibliotekar. Formidling af både moderne og klassisk børne- og ungdomslitteratur til elever og kollegaer er en hjørnesten i hendes virke. Maria Louise har en Master i Børne- og Ungdomslitteratur fra Aarhus Universitet, og har siden 2014 lavet undervisningsmaterialer til børne- og ungdomslitteratur for flere forlag. Hun er medstifter af bloggen 'Bøger til børn' og er ansvarshavende redaktør på anmeldersitet Bogbotten.dk, der anmelder omkring 150 børne- og ungdomstitler om året. Desuden holder hun oplæg om moderne børne- og ungdomslitteratur for fagfolk.

Fakta om Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger

Kulturministeriets Forfatterpris har til formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats blandt årets danske skønlitterære børne- og ungdomsbøger. Prisen er blevet uddelt siden 1954. Med prisen følger 75.000 kr. til prismodtageren.

Læs mere om Kulturministeriets Forfatterprisudvalg

Opdateret 09. februar 2022