Pulje for grønlandsk-orienterede kulturprojekter

Puljens formål er at fremme og understøtte den gensidige forståelse mellem Grønland og Danmark gennem kulturprojekter. For at komme i betragtning til støtte gennem puljen skal ansøger indgå i et tværnationalt samarbejde og sikre, at både det grønlandske og danske perspektiv er repræsenteret i projektet.

I perioden 2023-2026 er der afsat 1. mio. kr. til puljen årligt.

Slots- og Kulturstyrelsen træffer afgørelse om tildeling af tilskud efter ansøgningsfristens udløb.

Slots- og Kulturstyrelsen fastsætter nærmere retningslinjer for ansøgningers form, indhold, frist m.v. Retningslinjerne offentliggøres på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

 

Bestemmelserne for puljen fremgår af Bekendtgørelse om tilskud fra kulturpulje for grønlandsk-orienterede kulturprojekter.

Du kan læse bekendtgørelsen på retsinformation.

Der er én årlig ansøgningsfrist. Næste ansøgningsfrist er 1. april 2025 kl. 14:00. Det ansøgte projekt må ikke være påbegyndt før puljens ansøgningsfrist.

Du kan ansøge puljen her

Samskabende, tværmusikalsk Grønlandsturné med Nana Jacobi
Ansøger: Nana Jacobi,

I projektet besøger artist og musikiværksætter, Nana Jacobi, festivalen Sisimiut og Kulturhuset Katuq i Nuuk med en samskabende, tværmusikalsk koncertturné. I samarbejde med hhv. det Sisimiut-baserede kor, Crescendo, trommedanser og sangskriver, Nuka Alice og to Nuuk-baserede kunstnere, Ivanaa og Andachan udvikles nye fællesværker, koncerter og workshops for børn og unge.

Projektet støttes med: 80.000 kr. 

Unison Strings Festival Greenland 2025
Ansøger: Unison Strings Festival

Projektet Unison Strings Festival er et stævne for strygerelever, der i 2025 skal afholdes i Uummannaq. Til stævnet samles unge, nordiske strygerelever til 10 dage med sjove og lærerige musikalske oplevelser med formålet om dels at styrke interessen for den klassiske strygermusik såvel som båndene mellem de forskellige deltagerlande. Stævnet afsluttes med flere offentlige koncerter rundt omkring i byen, samt en stor afslutningskoncert. Projektet afvikles bl.a. i samarbejde med Børnehjemmet i Uummannaq.

Projektet støttes med: 80.000 kr. 

CIRKUS ARENA 2025 I GRØNLAND
Ansøger: International Entertainment ApS

Cirkus Arena vil udvide deres grønlandske turné med Bubber og Julie Berthelsen til at omfatte 3 byer i Sydgrønland, hvorved endnu flere kan opleve cirkuskulturen.

Projektet støttes med 80.000 kr. 

Stemmer fra to verdener
Ansøger: Shaz Production

Projektet ”Stemmer fra to verdener” består af en kunstnerisk fotoudstilling, en podscastserie og talks omhandlende mennesker med flerkulturel baggrund i både Grønland og Danmark. Udstillingen af Shazia Khan opsættes først på Kulturhuset Katuaq i Nuuk og skal vandre videre i Grønland, senere Danmark. Gennem portrætter og personlige fortællinger sætter projektet fokus på identitet, kulturelle tilhørsforhold og mangfoldighed med målet om at skabe genkendelse, spejling og samtale om, hvad det betyder at have en flerkulturel identitet.

Projektet støttes med: 80.000 kr. 

MEET YOURSELF AS A COLONIZER
Ansøger: Blaagaard Teater

Performancegruppen PERSONA NON GRATA og musiker/performer Josef Tarrak-Pettrusen vil skabe forestillingen: MEET YOURSELF AS A COLONIZER. Forestillingen vil tage publikum på en kolonihistorisk rejse mellem København og Nuuk, fra Hans Egedes ankomst til Grønland i 1721 til i dag, hvor spørgsmål om selvstændighed er rykket helt tæt på. Forestillingen får premiere på Blaagaard Teater, der er samarbejdspart og ansøger af puljen.

Projektet støttes med 100.000 kr. 

Arnarulunnguaq og Knud - Uden dig er jeg ingen
Ansøger: Bellevue Teateret

Bellevue Teateret får støtte til ”Arnarulunnguaq og Knud – Uden dig er jeg ingen” (arbejdstitel), der formidler historien om det grønlandsk-danske skæbnefællesskab fortalt igennem mødet imellem Arnarulunnguaq (Nukâka Coster-Waldau) og Knud Rasmussen (Caspar Phillipson). I et samarbejde mellem grønlandske og danske kunstnere vil forestillingen slå ned på et punkt i den grønlandsk-danske historie, som i kraft af sin tids magtforhold og kønssyn og måske også i kraft af hovedpersonernes temperament og natur fik et helt andet narrativt udfald end den jævnbyrdighed, som faktisk var tilfældet. I forbindelse med forestillingen afholdes desuden workshops for skoler og ungdomsuddannelser.

Projektet støttes med: 100.000 kr. 

GUX/TNFF-ungdomsfilmproduktioner
Ansøger: Fonden Station Next

Fonden Station Next og Midtgrønlands Gymnasiale Skole (GUX Nuuk) vil i samarbejde med Odense international Film Festival samle grønlandske og danske unge (16-24 år) omkring filmproduktion. De unge vil modtage undervisning og skal i samarbejde lave små film under tematikken 'Vores ungdomskultur', som skal fremvises i både Grønland og Danmark. Projektet afrundes med udvikling af online undervisningsmateriale

Projektet støttes med: 80.000 kr. 

Bog om spiralsagen: Naja Lyberths personlige beretning
Ansøger: Katrine S. Carlsen

Journalist Katrine S. Carlsen vil sammen med den grønlandske psykolog og menneskerettighedsforkæmper Naja Lyberth udfærdige bogen med arbejdstitlen: ’Det, de tog’. Bogen, der er en personlig beretning om spiralsagen skal udgives på dansk og grønlandsk. Det er ambitionen, at bogen skal bidrage til den brede offentlige og politiske samtale om forsoning samt den fremtidige relation mellem Danmark og Grønland.

Projektet støttes med: 60.000 kr. 

Grønland på skoleskemaet
Ansøger: Efterskoleforeningen

Efterskoleforeningen vil i samarbejde med Ilinniartitaanermut Aqutsisoqarfik – Uddannelsesstyrelsen i Grønland, DR-Horisont mfl. gennemføre en række webinarer om Grønland, herunder det dansk/grønlandske samarbejde, grønlandsk kultur, musik, film og traditioner m.m. Webinarerne udbydes gratis til alle interesserede i Rigsfællesskabet, og den primære målgruppe er elever i udskoling og på ungdomsuddannelser.

Projektet støttes med: 50.000 kr. 

Grønlandsk for begyndere
Ansøger: Nationalmuseet

Med projektet ’Grønlandsk for begyndere’ vil Nationalmuseet udvikle en interaktiv gamification-installation, hvor museets besøgende kan dyste i- og prøve kræfter med det grønlandske sprog. Installationen skal indgå som del af museets arktiske formidling og permanente udstilling med formålet om at højne kendskabet til Grønlandsk sprog og kultur. Installationen udvikles i samarbejde med Naja Blytmann Trondhjem, lektor ved Grønlandske og arktiske studier på Københavns Universitet og Centerleder for Sprogforskningscenteret på University of Greenland i Nuuk.

Projektet støttes med: 100.000 kr. 

Historien Lever - Grønlandsk kultur og sundhed
Ansøger: Den Gamle by

Den Gamle by og Det Grønlandske Hus i Aarhus vil under overskriften ”Historien Lever” invitere til temadag om grønlandsk kultur og sætte spot på vi sætte spot på det grønlandske livssyn gennem koncert, foredrag, teater, kaffemik, maskedans, grønlandske lege og en fotoudstilling. Herudover vil museets besøgende kunne opleve udstillingen ”Among Greenlanders in Denmark”, der er udarbejdet af Knud Rasmussens Hus i Hundested, før og efter temadagens afholdelse.

Projektet støttes med: 100.000 kr. 

NUIS og CPH STAGE præsenterer den grønlandske scenekunst
Ansøger: CPH STAGE

CPH STAGE og NUIS (Nunatta Isiginnaartitsisarfia/The National Theatre of Greenland) vil I samarbejde præsentere NUIS’ forestilling SUERSAQ i København under de internationale dage og åbningsdagene til CPH STAGE 2026. Samarbejdet har desuden et langsigtet perspektiv med formålet om at styrke den grønlandske scenekunsts historiefortælling ved at præsentere den for et større publikum.

Projektet støttes med: 70.000 kr. 

 

Grønlandske Stemmer
Ansøger: C:NTACT-FONDEN

I samarbejde med det Grønlandske Hus i København vil C:NCTACT-FONDEN danne en kunstnerisk platform for grønlandske stemmer. Det indbefatter performative fortællinger, peer-to-peer formidling, faciliteret dialog og undervisningsmateriale. Projektet målrettes folkeskolens udskolingselever og afvikles på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Projektet støttes med: 118.000 kr.

Det vandrende menneske - mellem Grønland og Danmark
Ansøger: Det Olske Orkester

Projektet vil i et samarbejde mellem grønlandske og danske kunstnere, akademikere og kulturarrangører åbne et fælles undersøgende og kritisk rum for de dybere og mere komplekse fortællinger om Danmarks koloniale og postkoloniale rolle i Grønland. Det gøres kunstnerisk gennem forestillinger, udveksling med gymnasier/folkeskoler, workshops i fysisk teater og maskedans, research og residency, debataftener og artist talks.

Projektet støttes med: 100.000 kr.

En tværkulturel national dag – når Grønland og Danmark taler sammen
Ansøger: Det Grønlandske Hus i Århus

Projektet indbefatter en udvidelse og udbredelse af den Grønlandske Nationaldagsfejring i Århus omkring den 21. juni. I samspil med en lang række grønlandske kunstnere og gennem grønlandsrelaterede arrangementer vil Det Grønlandske Hus åbne nationaldagen for personer, der ikke i forvejen har kendskab til Grønlandsk kultur og tradition.

Projektet støttes med: 100.000 kr.

Whiteout
Ansøger: AVIAJA

Whiteout er en danseforestilling, der belyser det tabubelagte samfundsproblem, selvmord. Forestillingen co-produceres af Dansehallerne og opsættes i foråret 2025 i København, Nuuk og Torshavn. Som en vigtig del af projektet, præsenteres der en række forestillinger specifikt for elever i udskoling og gymnasier. I den forbindelse faciliteres der workshops med udgangspunkt i dans, bevægelse og koreografi, som åbner op for en kropslig dialog, der kan gøre det lettere at indgå i en samtale og åbne op for et svært emne.

Projektet støttes med: 100.000 kr.

Frivillig for Fremtidens Fællesskab
Ansøger: DGI, Vestjylland

DGI Vestjylland vil i samarbejde med repræsentanter fra GUX Nuuk, Grønlands Idrætsforbund og Kommuneqarfik Sermersooq Kultur- og Fritidsafdeling underbygge og motivere en ny generation til frivillighed og aktiv deltagelse i foreningslivet gennem blandt andet workshops og DGI’s ung-til-ung metode. Projektet foregår i Nuuk.

Projektet støttes med: 99.700 kr.

Oqallisigeqqusaanngitsut//det vi ikke taler om (arb. titel.)
Ansøger: Foreningen Teater freezeProduction

”Oqallisigeqqusaanngitsut/det vi ikke taler om” er en grønlandsk ungdomsforestilling om krop, sex, dating, kærlighed og følelser, der skal lette samtalen og etablere en mere åben snak omkring sex og følelser. Forestillingen bliver en kombination af både tekststykker, musik og dans, og forestillingen vil turnere i både Grønland på grønlandsk og i Danmark på dansk.

Projektet støttes med: 96.137 kr.

Greenlandic Dreams: Art, Music and Friendship
Ansøger: Shaz Production

Gennem fotoportrætter, musikoptagelser, lydklip og stemningsbilleder fra hverdagen på Børnehjemmet Uummannaq skal projektet hjælpe børn og unge med at formidle og vise deres egne fortællinger, perspektiv og kultur. Materialet skal herefter sammenfattes på en interaktiv digital platform, hvor kunstformerne forbindes og værkerne præsenteres. Platformen målrettes især børn og unge i Norden.

Projektet støttes med: 93.500 kr.

Grønlandsk viden - mellem lokal og kolonial
Ansøger: Baggrund Medier ApS

Projektet skal udbrede kendskabet til forskellige vidensformer i Grønland. Gennem tre formater vil Baggrund Medier i samarbejde med en række grønlandske og danske forskere formidle begreber som lokal, oprindelig og kolonial viden, samt se på de værdier og magtstrukturer, der er indlejret i videnskab og anden vidensproduktion i en grønlandsk kontekst. Det er et tværfagligt projekt, der skal oversætte kulturforskning til vedkommende, vigtige indsigter for et publikum i begge lande.

Projektet støttes med: 64.000 Kr.

Tupilak – Inuuna og ånderne
Ansøger: Inuva.gl I/S

I projektet udvikles et spil, der integrerer grønlandsk tradition med moderne fortællinger. Spillet er målrettet 4-8-årige og sigter mod at udbrede kendskabet til og forståelsen for grønlandsk kultur og livsstil, samt spejle grønlandske børns hverdag. Tupilak er et online format, der udarbejdes i samarbejde mellem INUVA og Savannah.

Projektet støttes med: 60.000 kr.

Arktisk Festival
Ansøger: Fonden Den Nordatlantiske Brygge

Arktisk Festival er en 2-dages festival i hjertet af København, der sætter fokus på kunst og kultur, samfund og natur i den arktiske region med hovedvægt på Grønland. Målet er at skabe formidling og gensidig forståelse indenfor rigsfællesskabet (og Island) gennem en bred vifte af kulturelle events, foredrag og præsentation af grønlandsk kunst og kunsthåndværk samt debat. Festivalen er afholdt 2019 og 2021-23 med stigende succes, og ambitionen er i 2024 at løfte kvaliteten i programmet med flere grønlandske aktører.

Projektet støttes med: 47.000 kr.

Kiinnat Oqaluttuartut / Ansigter Som Fortæller / Talking Faces.
Ansøger: KALAALLIT ILLUUTAAT (Det Grønlandske Hus København)

Projektet indbefatter en fotoudstilling, hvorigennem det Grønlandske Hus’ historie og sociale betydning videreformidles. Fotoudstillingen indeholder portrætter og interviews med personale, beslutningstagere og kunstnere og skal udstilles på Københavns Rådhus i forbindelse med Copenhagen Photofestival. Herefter skal udstillingen fremvises i Kulturhuset Katuaq i Nuuk, muligvis også i Sisimiut og Ilulissat.  

Projektet støttes med: 45.000 kr.

Titel: Ittoqqortoormiits 100-års jubilæum
Ansøger: Sila

Fejring af 100-års jubilæet for etableringen af Ittoqqortoormiit. Der vises film, laves en teaterworkshop med den prisvindende Eino Taunajik og en forestilling. Teaterforestillingen og filmfremvisningen sker i Minihallen i Ittoqqortoormiit. Målet er at skabe en kulturel oplevelse et af de mest isolerede steder i verden, og ikke mindst med friske og kritiske øjne at se på koloniens etablering.

Projektet støttes med: 30.463 kr.

Debatarrangement om antikolonialistisk byfornyelse i Det Grønlandske Hus København
Ansøger: Emma Ragnhof

Debatarrangementet omhandler antikolonialistisk byfornyelse, der er aktuelt i anledning af Grønlands omfattende renoveringsefterslæb. Debatpanelet vil bestå af arkitektur- og byplanlægningseksperter, kultur- og foreningslivsaktører samt beslutningstagere og meningsdannere. Det Grønlandske Hus i København er medarrangør og vært.

Projektet støttes med: 16.200 kr.

Heritage - ny nordisk danseteater
Modtager: Freestyle Phanatix v. Kim Böytler

Produktion af og turné med ny nordisk danseteater Heritage. Projektet vil skabe indsigter i nordiske minoritetskulturer i en global kontekst gennem en musik- og danseforestilling, der skal turnere i Grønland og Danmark.

Projektet støttes med: 135.000 kr.

Den Sidste Olie
Modtager: Teaterforeningen OperaNord

Opførelse af den nye danske opera "Den Sidste Olie" i samarbejde med Isfjordscentret i Ilulissat.

Projektet støttes med: 101.600 kr.

Grønlandsk film - hvorfor skal vi fortælle vores egne historier?
Modtager: Polarama Greenland ApS

Foredragsrække på tværs af Danmark, hvor publikum føres igennem den grønlandske filmhistorie. Formålet med foredragene er at udbrede danskernes forståelse for det grønlandske folks behov for en selvstændig historiefortælling.

Projektet støttes med: 105.000 kr.

Cirkus Arenas 2023 turne i Grønland
Modtager: International Entertainment ApS

Turne til Illulissat, Sisimiut, Aasiaat og Nuuk (to forestillinger)

Projektet støttes med: 100.000 kr.

HOTspot - Danmark som kolonimagt
Modtager: Teatergrad

HOT-spot er en publikumsinvolverende teater-udstilling på museer og i kulturhuse i Grønland.

Projektet støttes med: 100.000 kr.

Rejsen/Angalanera/Ferðin  - dansende møder med grønlandske, færøske og danske børn
Modtager: Dansehallerne

Et dansekunstnerisk blik på udvalgte grønlandske myter, der ønsker at gøre dans mere synlig uden for storbyerne i Grønland, Færøerne og Danmark.

Projektet støttes med: 100.000 kr.

Ilisimasat Festival - Samarbejde mellem Folkeuniversitetet i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aarhus
Modtager: Folkeuniversitetet i Århus

Ilisimasat Festival vil formidle fortællinger om Grønland og det grønlandsk-danske forhold i dag til et bredt publikum, der sjældent får stiftet bekendtskab med viden om Grønland og grønlandsk kultur.

Projektet støttes med: 90.000 kr.

Bussini avissaarneq - en koproduktion mellem NUIS og NTL
Modtager: NORDISK TEATERLABORATORIUM /ODIN TEATRET

Koproduktion mellem Nunaata Isiginnaartitsisarfia (Grønlands National Teater) (NUIS) og Nordisk Teaterlaboratorium (NTL) med turné i Grønland og Danmark. Forestillingens skuespillere vil bestå af fire grønlandske skuespillere og to skuespillere fra NTL.

Projektet støttes med: 80.000 kr.

Kultur debatevent - fordomme Grønland versus Danmark
Modtager: Seismo Media ApS

Debatevent om at nedbryde fordomme. Eventet transmitteres live fra både Nunatta Atuagaateqarfia i Nuuk og Københavns Hovedbibliotek til unge over hele Grønland og Danmark.

Projektet støttes med: 68.400 kr.

Decolonising the Camera: Inuuteq Storch and Arctic Art and Photography
Modtager: Københavns Universitet

Åbent halvdagsseminar på Københavns Universitet som fokuserer på den grønlandske kunstner Inuuteq Storchs arbejde. Heather Igloliorte, kunsthistoriker og aktivist fra Concordia Universitet i Montréal vil diskutere Storchs arbejde i en større kontekst af arktisk samtidskunst.

Projektet støttes med: 55.000 kr.

Fra Grønland til Aurehøj, kulturel musikudveksling
Modtager: Aurehøj Gymnasium

Musikelever skal møde en grønlandsk musiker i en workshop med fokus på moderne grønlandsk musik og identitet. Der afholdes også koncert for et bredere publikum.

Projektet støttes med: 35.000 kr.

Opdateret 12. juni 2025

Ansøg puljen

Læs, hvad din ansøgning skal indeholde, og find link til at ansøge pulje for grønlandsk-orienterede kulturprojekter.
Puljebeskrivelse

Gå til Tilskudsportalen

- hvis du har oprettet en ansøgning eller har du en tilskudssag i Tilskudsportalen, som du vil tilgå.
Login