Bøgerne ud til borgerne

Her på siden kan du læse om tre modeller, der formidler bøger direkte til borgerne, og som har været afprøvet i Furesø, Horsens og Randers.

Et af formålene med Danmark Læser var at inspirere bibliotekerne til at skabe koncepter, der bringer bøgerne ud af huset og ud til de travle familier, de ikke opsøgende borgere og andre, der ikke har tid eller lyst til at komme på biblioteket. 

Furesø Kommune

Bogkasser ud til borgerne

Furesø Bibliotek opfandt service-konceptet Bogkasser, hvor alle i Furesø kunne bestille abonnement på en kasse bøger lidt i stil med grønsagskasser fra Aarstiderne. Konceptet var, at man bestilte en kasse med et navn, og så blandede bibliotekarer kasserne. Man kunne f.eks. vælge Komfort-Kassen, Krimi-Kassen, Kvik-Kassen, Lytte-kassen og til børnene Krudt-Kassen eller Ka' selv-Kassen.

Kassen blev bragt direkte til brugerens dørmåtte af kommunens cykelværksted-dagtilbud for voksne udviklingshæmmede, Pedalartisten. De kørte med el-ladcykel (med dobbelt batteri på) bøgerne fra biblioteket til brugerne. Cyklerne kostede 20.000 kr. og blev betalt af en lokal miljøpulje. Kasserne kostede 10 kr. pr. styk med låg i Ikea. Budene koster omkring 20 kr. per kasse. (600 kr. pr. dag).

Alle antages at have de to parter, der skal bruges: Voksne mentalt handicappede, der ønsker et meningsfyldt arbejde, motion og at få en rolle i samfundet. Og et bibliotek, der gerne vil servicere på en moderne måde, bruge den faglige glæde ved at plukke gode romaner ned fra hylderne og samtidig holde udlånsstatistikken oppe. 

Læs om etablering af partnerskaber, praktik, kasser, cykler og udlån, brugernes mening, partnernes oplevelser og tidsforbrug i den folder, der blev produceret om projektet.

Bøger i svømmehallen

Furesø Bibliotek opstillede desuden bogskabe i kommunens to svømmehaller med et lille udvalg af litteratur til alle aldre i svømmehallernes cafeterier. Bøgerne var brugte bøger købt billigt hos Spejdernes Genbrug.

Samarbejdet blev etableret direkte til lederen, og i cafeteriaet tog medarbejderne godt imod reolen. De følte ikke, at bøgerne gav ekstra oprydning. De observerede, at de ventende var glade for bøgerne, og medarbejderne begyndte selv at læse. Reolerne er blevet stående efter afslutningen af Danmark Læser.

Da sommeren kom, stillede biblioteket en stor reol med særligt mange ungdomsromaner op på Furesø Bad lige ved siden af cola-automaten. Den var meget populær, og strandens personale og livreddere oplevede, at der blev ryddet pænt op, når bøgerne var læst. 

Brugte bøger på biblioteket

I Furesø afprøvede man også, om borgerne ville låne en god roman, hvis det var helt ukompliceret. Man stillede derfor reoler med håndplukket skønlitteratur op inden for glasdøren til biblioteket med tydelig skiltning om, at man var velkommen til at låne bøgerne, stille dem tilbage eller give den videre til en ven.

Reolerne blev fyldt op løbende og var aldrig tomme. Bøgerne var romaner af den kvalitet, som i forvejen er at finde på bibliotekets hylder. Pæne, men læste bøger, købt i Spejdernes Genbrug. Over otte måneder blev der flyttet 3000 bøger fra reolerne.

Boggaver til borgerne

Ved Furesøs læsefestival Lun på Ord, der var den store Danmark Læser-afslutning, blev borgerne om lørdagen mødt af bibliotekets personale, der gav alle en boggave. Furesø Bibliotek havde fået produceret muleposer, 300 til børn og 700 til voksne. De 1000 muleposer indeholdt mindst to romaner for børn eller voksne. 

Biblioteket skrev til en lang række forlag, beskrev projektet og spurgte, om de havde lyst til at bidrage til poserne med en donation af gode bøger. Furesø fik mere end 2000 bøger til poserne. Derudover kom der nøglesnore med logo for festivalen, gaver fra BR, brillepudseklude og andre gaver fra det lokale erhvervsliv i poserne.

Horsens Kommune

One City – One Book. Lokal roman satte liv i læsningen 

One City – One Book er et kendt fænomen fra udlandet, hvor primært store byer forsøger at få så mange borgere som muligt til at læse den samme bog på samme tid. I dette projekt har Horsens Bibliotek afprøvet konceptet i en lidt mindre skala. 600 eksemplarer af den lokale forfatter Jens Henrik Jensens De hængte hunde blev uddelt til borgere i Horsens.

Projektet var et samarbejde mellem Horsens Bibliotek, Politikens Forlag samt Jens Henrik Jensen. Forlaget lavede et særtryk af De hængte hunde, som også inkluderede første kapitel af forfatterens kommende bog. Projektet blev promoveret i pressen og på Facebook. De første modtagere af bogen var Horsens’ borgmester Peter Sørensen og kulturminister Marianne Jelved, som begge fik bogen overrakt på Krimimessen. 

Forfatter Jens Henrik Jensen fortæller: ”Det har været meget positivt at være med i Danmark Læser. Det er altid spændende at møde sit publikum og særligt, når det er sådan en blanding af læsere og ikke-læsere. Det er jo det allerfornemste mål, man kan have – at få flere til at læse, både de nye læsere, der forhåbentlig er kommet til, og de rigtigt voksne, som måske ikke har fået åbnet en bog i 20 år. Jeg håber at have givet mit beskedne bidrag hertil. Jeg har haft nogle meget givtige små samtaler med førstegangslæsere eller læsere, som ikke har haft en bog i hånden i mange år. Det er en lille sejr, når det lykkes.”

Forlaget har tilkendegivet, at de er klar til at prøve at eksperimentere med nye former for opmærksomhedsskabende aktiviteter inden for bogformidling til ikke-læsere. Konceptet vil fremover blive anvendt, når der opstår nye muligheder. Bl.a. blev der på Krimimessen 2015 igen uddelt en gratis bog, Michael Katz Krefelds Savnet. 

Randers Kommune

Bogbus og bogcykel i Nordbyen

I Randers Nordby har bogbussen været synlig og aktiv i hele projektperioden. Med bogbussens aktivitet i Nordbyen er beboerne blevet gjort opmærksom på, at man i Nordbyen altid har mulighed for at få bogbussen på besøg. Blandt andet har Nordbyens bydelsmødre haft besøg af bogbussen.

Ud over bogbus-biblioteket har Randers eksperimenteret med et endnu mindre mobilt bibliotek, nemlig cykelbibliotekarerne. Cykelbiblioteket mødte Nordbyens beboere med ladcyklerne fyldte af bøger og frisk kaffe. Det var et festligt og anderledes bibliotekstilbud, og det er forventningen, at institutioner, beboere og Bysekretariatet fortsat og i højere grad vil benytte sig af muligheden for at få bøgerne bragt ud i boligområdet.

Opdateret 01. februar 2019