Og prismodtagerne er…
Papirhjerter af Hanne Dagmar Raaberg
Forlag: Gutkind
I Hanne Dagmar Raabergs ’Papirhjerter’ møder vi Alva, der lever midt i den svære tid mellem at være barn og ung, hvor alting forandrer sig, og det, der førhen var simpelt, pludselig bliver meget kompliceret. Kroppen er ikke bare en del af Alvas jeg, men bliver noget i forandring, hun ikke kan styre. Alva kan lave fine hjerter og dyr i papir og har styr på at bage, men kroppen, venskaberne og de spirende kærlighedsrelationer har det med at udvikle sig i andre retninger, end hun troede.
Fortællingen er klassisk; bedsteveninden der svigter en til fordel for den populære pigegruppe, forældrene, hvis liv man må indrette sig efter, og oplevelsen af det første kys. Men Raaberg formår at gøre den frisk og ny og vedkommende.
’Papirhjerter’ er en rørende og stilsikker beretning om at finde sig selv og forstå, at ærlighed omkring sine følelser måske er det vigtigste, man har. Den er skrevet i en letflydende form for knækprosa med minder tilbage til Vita Andersen. Tekstens grafiske udtryk følger med indholdet, der er hjerter, gentagelser, og mellemrummene imellem ordene bliver også brugt. Også her formår Raaberg at gøre et klassisk virkemiddel levende og nyt.
Målgruppe 10+ år
Hanne Dagmar Raaberg modtager Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
Den Fantastiske Bus af Jakob Martin Strid
Forlag: Gyldendal
Det er på alle måder en voldsom og gavmild bog, som Strid efter femten års arbejde har udgivet. Han har en boblende og ultranaiv fortællerglæde i såvel billede som tekst, og en uforlignelig evne til at koble tekst og illustrationer sammen, så de fremstår som en udelelig enhed.
Strids teknikfascination fornægter sig ikke. Indimellem lader Strid tegningerne være blåhvide, som var det en rigtig teknisk tegning. Til andre tider laver han markeringer på tegninger med blå tusch med pile, så man lægger mærke til noget specifikt i tegningen.
Den sociale indignation fylder også. Et af de første stop med bussen er, hvor man samler Takus far op fra en fabrik, hvor han stort set har siddet indespærret i et år for at tjene penge til, at Taku og hans mor kan overleve. Og stakkels Timo er syg, fordi luften er forurenet og fuld af smog.
Det er en bog, man synker ned i, nærmest bogstaveligt, for den er som sagt enorm. Selvfølgelig ender fortællingen lykkeligt, og undervejs er man blevet morderligt underholdt og blevet imponeret over den vilde rejse med den seje bus hen over den imaginære verden og den fantasi, der strømmer ud af hvert penne- og penselstrøg.
Målgruppe: alle børn og voksne over 3 år
’Den fantastiske bus’ modtager af Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.