Fakta og tal

Få overblik over bibliotekspengene

Fakta om bibliotekspenge for bøger
Den såkaldte biblioteksafgift, også kaldet bibliotekspenge, er en kulturstøtteordning, som i Danmark går helt tilbage til 1946. Finansieringen af bibliotekspengene sker via finansloven, og pengene fordeles efter reglerne i biblioteksafgiftsloven.
I 2018 var Danmark det første land i verden til at udbetale bibliotekspenge for netlydbøger og nummer to efter Canada (2017) til at udbetale bibliotekspenge for e-bøger. På finansloven for 2022 er der afsat 185.499.758 millioner kroner til bibliotekspenge for bøger, heraf gik 8 % til e-bøger og netlydbøger i 2021. Ny lov er på vej, hvor den korrekte procentandel til e-bøger og netlydbøger for 2022 er vedtaget.
Se pressemeddelelse om udbetalingen af bibliotekspenge for bøger 19. maj 2022
Udbetalingsdag: 13. april 2023.
Beløbsgrænse: Udbetalingsgrænsen for udbetalte beløb i 2022 er 1.370 kroner, beløb under denne grænse udbetales ikke. Afventer ny udbetalingsgrænse for 2023.
Fordelingsprincip: Den danske ordning er baseret på et såkaldt “bestandsprincip”, hvor de individuelle beløb for biblioteksafgift beregnes på baggrund af bibliotekernes bestand af bøger. For e-bøger og netlydbøger indgår oplysninger om e-bogens tilrådighedsstillelse, udbredelse og anvendelse i grundlaget for de individuelle beregninger.
Læs mere om beregningen af bibliotekspenge for bøger
Læs mere om, hvad der udløser bibliotekspenge for bøger