Fakta og tal

Hvert år uddeles mere end 180 millioner kroner i bibliotekspenge for bøger til landets forfattere, oversættere, illustratorer mv. Her kan du få overblik over årets udbetaling og udviklingen af bibliotekspengene over tid.

Fakta om bibliotekspenge for bøger

Den såkaldte biblioteksafgift, også kaldet bibliotekspenge, er en kulturstøtteordning, som i Danmark går helt tilbage til 1946. Finansieringen af bibliotekspengene sker via finansloven, og pengene fordeles efter reglerne i biblioteksafgiftsloven. 

I 2018 var Danmark det første land i verden til at udbetale bibliotekspenge for netlydbøger og nummer to efter Canada (2017) til at udbetale bibliotekspenge for e-bøger. På finansloven for 2022 er der afsat 185.499.758 millioner kroner til bibliotekspenge for bøger, heraf gik 8 % til e-bøger og netlydbøger i 2021. Ny lov er på vej, hvor den korrekte procentandel til e-bøger og netlydbøger for 2022 er vedtaget.

Se pressemeddelelse om udbetalingen af bibliotekspenge for bøger 19. maj 2022

Udbetalingsdag: 13. april 2023. 

Beløbsgrænse: Udbetalingsgrænsen for udbetalte beløb i 2022 er 1.370 kroner, beløb under denne grænse udbetales ikke. Afventer ny udbetalingsgrænse for 2023.

Fordelingsprincip: Den danske ordning er baseret på et såkaldt “bestandsprincip”, hvor de individuelle beløb for biblioteksafgift beregnes på baggrund af bibliotekernes bestand af bøger. For e-bøger og netlydbøger indgår oplysninger om e-bogens tilrådighedsstillelse, udbredelse og anvendelse i grundlaget for de individuelle beregninger.

Læs mere om beregningen af bibliotekspenge for bøger

Læs mere om, hvad der udløser bibliotekspenge for bøger

Læs mere om pointværdier for udbetalingen i 2022

Opdateret 22. december 2022

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen