Fakta og tal

Hvert år uddeles godt 180 millioner kroner i bibliotekspenge for bøger til landets forfattere, oversættere, illustratorer mv. Her kan du få overblik over fakta og finde oplysninger om modtagere og udviklingen af bibliotekspengene over tid.

Fakta om bibliotekspenge for bøger

Den såkaldte biblioteksafgift, også kaldet bibliotekspenge, er en kulturstøtteordning, som i Danmark går helt tilbage til 1946. Finansieringen af bibliotekspengene sker via finansloven, og pengene fordeles efter reglerne i biblioteksafgiftsloven. 

I 2018 var Danmark det første land i verden til at udbetale bibliotekspenge for netlydbøger og nummer to efter Canada (2017) til at udbetale bibliotekspenge for e-bøger. På finansloven for 2021 er der afsat 182,9 millioner kroner til bibliotekspenge for bøger, heraf går 8% til e-bøger og netlydbøger. 

Udbetalingsdag: NYT! Bibliotekspenge for bøger i 2021 udbetales 9. april 2021.

Beløbsgrænse: Udbetalingsgrænsen for udbetalte beløb i 2021 er 1.354 kroner, beløb under denne grænse udbetales ikke. 

Fordelingsprincip: Den danske ordning er baseret på et såkaldt “bestandsprincip”, hvor de individuelle beløb for biblioteksafgift beregnes på baggrund af bibliotekernes bestand af bøger. For e-bøger og netlydbøger indgår oplysninger om e-bogens tilrådighedsstillelse, udbredelse og anvendelse i grundlaget for de individuelle beregninger.

Læs mere om beregningen af bibliotekspenge for bøger

Læs mere om, hvad der udløser bibliotekspenge for bøger

Læs mere om pointværdier for udbetalingen i 2021

Opdateret 02. november 2021

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen