Horsens: En by, en bog

I Horsens valgte man at afprøve en model, hvor hele byen skulle læse den samme bog samtidig. Det giver fællesskab og stof til samtaler. Valget faldt på den lokale forfatter Jens Henrik Jensens seneste roman "De hængte hunde".

Det praktiske og uddeling
Politikens Forlag lavede efter aftale med Horsens Bibliotek et særtryk i 600 eksemplarer af Jens Henrik Jensens bog ”De hængte hunde”. Ud over romanen var der i særtrykket også et kapitel af hans næste bog ”De mørke mænd”. Bøgerne blev uddelt to dage på biblioteket samt på Krimimessen.

Arrangementer
I de to uddelingsdage på biblioteket blev der desuden afholdt forskellige mindre arrangementer, bl.a. en booktalk mellem forfatteren og en bibliotekar. 

Inddragelse af lokalpolitiker og dermed ambassadør
Borgmesteren fik det første eksemplar, hvilket skete under nogen mediebevågenhed. 

Ud af huset
På Krimimessen blev bogen uddelt i en celle, hvor forfatteren sad og signerede.

Endelig blev uddelingen/læseaktiviteten afsluttet med et forfattermøde i Fængslet – i forfatterrækken ”Mord og mokka”, hvor der var godt og vel 100 deltagere. Også her blev forfatteren interviewet af en bibliotekar fra Horsens Bibliotek.

Læs mere på delprojektets Facebook-side: https://www.facebook.com/dehaengtehunde 

Reaktioner fra brugerne
Flere af deltagerne gav udtryk for, at det var et godt initiativ – en gratis bog, som mange i en by læser på samme tid. Forlaget var også rigtig godt tilfreds med synliggørelsen at deres forfatter.

Guidet læsning til en læsesvag gruppe
I projektet indgik også den sideaktivitet, at der blev tilbudt en læsekreds, ”guidet læsning”, til krigsveteraner, som har en ret stor forening i Horsens. Dette var begrundet i, at hovedpersonen i bøgerne selv er krigsveteran og har svært ved at tilpasse sig det almindelige samfund. 

Foreningsformanden blev glad og rørt over at få tilbuddet om sin ”egen” læsekreds. Det viste sig dog, at det udelukkende var pårørende, der dukkede op i læsekredsen (mødre, søstre, døtre), da det kom for tæt på krigsveteranernes egne oplevelser, til at de kunne rumme at indgå i en sådan gruppe. Læsekredsen blev fulgt af en antropolog fra Aarhus Universitet.

Opdateret 19. januar 2022

Tovholder

Lisbeth Christensen
Bibliotekschef, Horsens Bibliotek

Tlf.: 7629 2401
Mail: biblc@remove-this.horsens.dk

Horsens bibliotek
Tobaksgården 12
8700 Horsens