Fæstningsværket er blandt de bedst bevarede forsvarsanlæg i Europa. Det består af en lang række forter og forsvarsstillinger, et oversvømmelsesanlæg og den godt 14 km lange Vestvold. Hovedparten af Befæstningen blev opført mellem 1885 og 1894 som reaktion på Danmarks sviende nederlag til tyskerne i 1864. Under 1. Verdenskrig var forsvarsværket bemandet med næsten 50.000 soldater, men da krigen var slut, havde den teknologiske udvikling overhalet de mange forter og batterier, hvorfor hele Befæstningen blev nedlagt som beskyttelse af København.
Siden Befæstningen blev nedlagt, er den langsom gledet ud af de flestes bevidsthed. Borgere og turister har dog gennem de senere år kunnet se Københavns Befæstning genopstå som en sammenhængende helhed, der har forenet et stykke Danmarkshistorie med enestående kultur- og naturoplevelser.
Det storstilede projekt har givet Befæstningen tilbage til borgerne og de besøgende. Den omfattende forsvarsring, der snor sig rundt om Storkøbenhavn, er blevet synliggjort og formidles nu som en samlet attraktion. De tilhørende bygningsværker og naturarealer er sikret, renoveret og udviklet, så de bliver bevaret til eftertiden.