Vejledning til at finde korrekt link til titel på bibliotek.dk

Når man søger biblioteksafgift for fonogrammer skal man altid opgive link til korrekt udgave af titlen fra bibliotek.dk

Det er meget vigtigt at angive korrekte link, fordi linket indeholder Faustnummer for posten. Et faustnummer er et unikt identifikationsnummer, som en titel får, når den registreres i Nationalbibliografien. Faustnummeret gør det muligt for Slots- og Kulturstyrelsen at matche den søgte titel med ret post i Nationalbibliografien. Hvis nummeret er forkert, kan den søgte titel ikke matches med korrekt udgave.

Sådan finder du link til titlen på bibliotek.dk

På bibliotek.dk kan man fremsøge alle titler, der er registreret i Nationalbibliografien. Søgefunktionen ligner den, man kender fra andre søgemaskiner. Det er både muligt at lave en simpel søgning, hvor man blot søger på et navn eller en titel, men man kan også lave avancerede søgninger, hvor man fx afgrænser sig til kun at søge efter titler, der er udkommet som cd.

1. Fremsøg titlen

Hvis du i søgefeltet på forsiden af bibliotek.dk søger på en titel eller et navn på en kunstner, (musiker, solist, indlæser etc.) vil der dukke nogle søgeresultater frem. Klik på den titel, det drejer sig om. Dette vil folde titlen ud, så man får mulighed for at se flere oplysninger om titlen, bl.a. om de udgaver, titlen er tilgængelig i.


2. Find titlen i den rigtige udgave (det rigtige format)

Mange titler findes i flere udgaver, fx som lp, cd og som elektronisk fil. Det er kun de fysiske udgaver af titlen, du kan søge biblioteksafgift for gennem fonogramordningen for musik. Digitale udgaver af titlen bliver ikke udlånt gennem biblioteket og berettiger derfor ikke til biblioteksafgift.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at det er den rigtige udgave af titlen, som du henter informationerne fra. Findes titlen i flere udgaver, fx som cd og lp, skal du ansøge to gange, da titlerne vil have forskellige faustnumre.


3. Kopier link til post og indsæt i ansøgningsskemaet

Når du har fundet den rigtige udgave af titlen, skal du klikke på valgmuligheden ’Kopier link til udgave’. Når du har gjort det, har du fået et link som du skal indsætte i ansøgningsskamaet. Linket viser tilbage til den post, du netop har set, og dermed ved vi helt entydigt, hvilken titel, du ønsker at tilmelde. Faustnumret er en del af dette link.

Opdateret 09. april 2024