Ringkøbing-Skjern: Læs igen, lyst til oplevelser

Ringkøbing-Skjern Kommune er kendetegnet ved, at der stadig er en del produktionsvirksomheder i kommunen. Produktionsvirksomheder med faglærte og ufaglærte medarbejdere, som ifølge statistikken ikke hører til de mest læsende.

Formål
Formålet med projektet ”Læs igen – lyst til oplevelser” var at gøre læsning på en produktionsvirksomhed til en nem og integreret del af medarbejdernes dagligdag og dermed permanent at øge antallet af læsere. Øger en lettere tilgængelighed til skønlitteratur læselysten og får ikke-læsere i gang med at læse?

Målgruppe
Projektets primære målgruppe var medarbejdere på en produktionsvirksomhed. Den sekundære målgruppe var medarbejdernes familier og mulige læsere, som projektet kom i berøring med.

Tilgængelighed og synlighed
Projektets omdrejningspunkt var tilgængelighed til litteratur og synlighed. Der var løbende udstillinger i frokoststuen, og medarbejderne blev tilbudt færdigpakkede ferieposer til hele familien. Vi kom med tilbud om arrangementer med tilknytning til læsning, og projektet blev afsluttet med bog, bajer og bio. Men der hvor projektet kom til at sætte flest spor, var ved lytning af lydbøger ved maskinen på arbejdet.

Om at stifte samarbejde med en virksomhed

  • Få skabt en personlig kontakt med en leder i virksomheden, som ser muligheder i projektet
  • Få afklaret forventninger og arbejdsdeling
  • Få virksomheden til at finde nogle ambassadører blandt medarbejderne, som har lyst til at være med i projektet og udvikle det undervejs
  • Vær synlig på virksomheden – kom forbi i pauserne og skab kontakter

Udfordringen var at få informationer ud til alle medarbejdere, som arbejder på mange forskellige skiftehold og ikke bruger e-mail.

Praktik
Læsning af lydbøger skulle være enkelt at gå til.

  • Udlån af fysiske lydbøger på cd og mp3 fra frokoststuen
  • Mp3-afspillere klargjort med helt nye titler, så man bare skulle trykke start for at være i gang. Fine små poser med ”indlægssedler” om bøgerne på afspilleren
  • Adgang til Netlydbøger – laminerede virksomhedslånerkort med lånernummer og pinkode, så man ikke behøvede at blive oprettet som låner, men bare kunne tage et lånerkort og gå i gang med at høre lydbøger på sin smartphone
  • Få nogle i gang, så deres læselyst kan smitte, og de kan videreformidle og hjælpe andre kollegaer

Teknik
Der var en del tekniske udfordringer. Netlydbogen kunne i starten ikke bruges på Android smartphones. Mp3-afspillere kan ikke længere bruges ved læsning fra e-Reolen. Læsning af lydbøger tager strøm på smartphonen, så man risikerer at løbe tør for strøm i løbet af en hel arbejdsdag/nat.

Udbredelse
Tilbuddet om læsning af lydbøger til virksomheder kan fra bibliotekets side udbredes til virksomheder, hvor der i produktionen i forvejen høres radio i høreværn, og hvor der er ventetider ved maskiner, som gør, at man kan læse, uden at det går ud over effektiviteten og kvaliteten. Mange medarbejdere kender slet ikke til lydbøger eller e-Reolen, fordi de sjældent læser og ikke er biblioteksbrugere.

Opdateret 01. februar 2019

Tovholder

Bodil Hejlsvig
Bibliotekar, Skjern Bibliotek

Tlf.: 9974 2625
Mail: bodil.hejlsvig@remove-this.rksk.dk

Skjern Bibliotek
Engtoften 1
6900 Skjern