18. Luftmeldeposter på Vestsjælland og lavvarslingscentral i Nykøbing F.
Næsten 400 steder i det danske landskab blev der under Den Kolde Krig opstillet 6-9 meter høje stålgitter-tårne på bakketoppe og tilsvarende steder med en god udsigt over de omkringliggende områder.
Herfra kunne Luftmeldekorpset som en del af Hjemmeværnet i en krigssituation observere og melde om fjendtlige fly i lav højde, om nedslag af konventionelle og nukleare våben.
Via en fast telefonforbindelse kunne observationerne meldes ind til såkaldte lavvarslingscentraler (LAVAC). På centralen kunne man skabe et overblik over luftsituationen og indsætte dele af luftforsvaret eller civilbeskyttelsen.
I Vestsjælland på Knøsen (99 m) ved Skamstrup står endnu et luftmeldetårn, og ved Hashøj (93 m), Slots Bjergby er bevaret en telefon-posthytte. Det er de sidste rester af mere end 40 luftmeldeposter i region V, hvorfra man indtelefonerede observationer til lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster. LAVAC-bunkeren blev opført i 1955, og er i dag er privat ejet.
Fakta
Luftmeldetårne: Gitterkonstruktion i stål med en udsigtsplaform på toppen.
Hvert af tårnene var forbundet med en telefonforbindelse til den regionale lavvarslingscentral og blev bemandet af fem hjemmeværnsfolk.
Antal: ca. 400, heraf nogle indrettet i kirketårne eller på siloer mv.
Lavvarslingscentraler: Én i hver af landets syv regioner. Nogle blev indrettet i tidligere tyske bunkere.
Centralerne lå i Aalborg, Viborg, Kolding, Odense, Nykøbing F., Valby og Rønne
Kommune: Guldborgsund mfl.