Furesø: Læsekalender

Furesø har arbejdet med metoden: Bøger til dig, baseret på en personlig samtale. Gennem en til en-dialog mellem borger og biblioteksansat finder den bogkyndige et antal bøger, som forventes at falde i borgerens smag.

Projektbeskrivelse
Borgerne fik i én uge mulighed for at komme spontant forbi biblioteket og få en samtale på cirka 20 minutter med en biblioteksansat. 

Det var centralt i produktet, at der hverken var tidsbestilling eller binding. De to elementer kan skabe afstand, og målet var at opnå mest mulig nærhed under samtalen. 

På forhånd havde et lille team udviklet et arbejdsredskab i form af et spørgeark, der hurtigt skulle hjælpe til at afkode borgerens læsetype. 

Det var vigtigt, at samtalen foregik på læserens præmisser og ikke som et interview. Kunsten var at lytte, så man inden for den forholdsvis korte tid kunne afkode borgeren og ramme plet med sine bogforslag.

Efter seancen gik bibliotekaren i tænkeboks og fandt tre romaner til hver årstid, der sandsynligvis kunne interessere læseren. 

De 12 bøger blev sat ind i Læsekalenderarket og sendt til borgeren, der herefter frit kunne vælge, om han eller hun ville låne bøgerne. Så blev valget af romaner, man ville anbefale, heller ikke begrænset af, om bøgerne var hjemme. Desuden kan det nok virke uoverkommeligt for en læser, der er gået i stå, at gå hjem med fire tunge bøger i favnen.

Praktik
Her findes en skabelon for Læsekalenderen til fri afbenyttelse (Udviklet af Furesø Bibliotek og Borgerservice, grafisk layout: Anne Lundsfryd).

Yderligere  kontaktpersoner i Furesø:

Helle Winther Olsen: hwo@remove-this.furesoe.dk
Camille Blomst: cbl@remove-this.furesoe.dk
Anita Bonderup: abon@remove-this.furesoe.dk

Opdateret 21. oktober 2021

Tovholder

Mette Jonstrup
Leder, Bibliotek og Borgerservice

Tlf.: 4128 6649
Mail: mjo@remove-this.furesoe.dk

Furesø Bibliotek og Borgerservice
Bymidten 48
3500 Værløse