Indien 2022-2026

Danmark og Indien har underskrevet en aftale om et kulturudvekslingsprogram. Aftalen, der løber frem mod 2026, skal understøtte udvekslingen af dansk og indisk kunst og kultur og samarbejdet mellem danske og indiske kulturinstitutioner og kunstnere. Besøgsprogrammer skal udfolde kulturudvekslingsaftalen, der dækker alle kulturområder.

Besøg til og fra Indien af professionelle beslutningstagere fra kultursektoren i Danmark og Indien skal være med til at udfolde projekter under udvekslingsaftalen. 
I Danmark er ansvaret for aftalen placeret under Samarbejdsaftalen mellem Kulturministeriet og Udenrigsministeriet om Danmarks internationale kultursamarbejde. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som er operatør for Samarbejdsaftalen, og som sammen med den danske ambassade i Delhi og de indiske partnere aftaler konkrete besøg til og fra Indien.

Inspiration fra Indiens stærke tekstile håndværkstraditioner

Danmark har i århundreder været inspireret af de stærke indiske tekstile håndværkstraditioner. Rigsarkivet i København gemmer bl.a. på stofprøver, som blev hjembragt fra de allerførste handelsforbindelser mellem Danmark og Indien. Og siden har kunstnere, kunsthåndværkere og designere ladet sig inspirere af Indiens traditioner. Kulturudvekslingsaftalen sætter fokus på dette stærke bånd mellem Danmark og Indien gennem tre aktiviteter:

  • Udstilling
    Fra november 2022 til februar 2023 gennemførte National Handicraft and Handlooms Museum i Delhi en dansk tekstiludstilling, der bl.a. viste eksempler på, hvordan 14 forskellige danske tekstilkunstnere, designere og modeskabere finder inspiration i Indiens stærke håndværkstradition og kultur. Udstillingen blev kurateret af Mathias Menze og Alexander V. Ottenstein.

    Udstillingen belyste, hvordan det traditionelle er med til at informere og påvirke det moderne, på tværs af tid, sted og kulturer. Man kan læse mere om udstillingen, samt se billeder derfra, ved at hente pdf-filerne nedenfor.

    Hent brochuren

    Se billeder fra udstillingen

    Udstillingen blev støttet af National Handicraft and Handlooms Museum, Indien, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet.
  • Mesterlæreophold
    I oktober 2022 fik fem danske kunstnere tildelt et rejselegat til et to ugers ophold primo 2023 hos en indisk mesterlærer inden for en indisk håndværksteknik. De fem danske kunstnere, de indiske mestre og de indiske teknikker er  
     
    • Katrine Hoff hos mesterlærer Khatri Adil Mustak (Bandhani – Tie & Dye)

    • Anne Fabricius Møller hos mesterlærer Khushiram Pandey (Hand Block Printing)

    • Begitte Lynge Andersen hos mesterlærer Gaurav Choudhary (Hand Appliqué)

    • Anna Bruun Kristiansen hos mesterlærer Radhe Shayam Meher (Ikat Weaving)

    • Sarah Brunnhuber hos mesterlærer Mahamaya Sikdar (Kantha Stitch Embroidery)

Mesterlæreophold blev arrangeret og gennemført i samarbejde med den indiske organisation All India Artisans and Craftworkers Welfare Association, (AIACA), Indien, samt Statens Værksteder, København. Mesterlæreophold støttes af AIACA, Statens Værksteder samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

  • Workshop i Danmark

    I efteråret 2023 gennemførte Statens Værksteder, København, en række workshops sammen med indiske mesterlærere inden for de indiske håndværkstraditioner: Hand Block Print, Hand Applique, Bandhani Tie and Dye, Kantha Stitch Emboridery, Ikat Weaving.

     

    Workshop på Statens Værksteder blev støttet af Statens Værksteder, Statens Kunstfond (TBC), Udenrigsministeriet og Kulturministeriet.

Udstilling - Sølvtraditioner i Danmark og Indien

I 2023 samarbejdede Museum Kolding med Nationalmuseet New Delhi om sølvudstillingen ”Silver treasures from Denmark and India”. Begge museer udvalgte deres bedste sølvværker, der fremviste forskelle og ligheder på dansk og indisk sølvsmedekunst og håndværkstradition.

Museum Koldings bidrag dækkede bredt den danske sølvtradition fra renæssancen til moderne dansk sølvdesign. I alt blev det til over 250 sølvværker. Med til åbningen af udstillingen var den danske udenrigsminister og kronprinseparret.  

Man kan læse mere om udstillingen på Kolding Museums hjemmeside  

Sølvudstillingen blev støttet af Museum Kolding, Gangstedfonden, Nationalmuseet i New Delhi, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Dansk/indisk jazz-udveksling

I 2022-2024 samarbejder JazzDanmark med indiske Spic Macay and Jazz in India om kunstnerisk udveksling mellem Danmark og Indien gennem jazz. Samarbejdet har bragt dansk jazz til indiske skolekoncerter og indiske jazzmusikere til danske børnekoncerter. I 2023 arrangerede JazzDanmark en masterclass med Rudra-veena-spilleren Bahauddin Dagar. Dagar spillede flere koncerter under sit besøg i Danmark, blandt andet i samarbejde med Copenhagen Jazz Orchestra.   

Samarbejdet er støttet af JazzDanmark, indiske Spic Macay samt Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Danmark Inden 2022-2026

Læs aftalen
Opdateret 26. november 2024