FAQ om Nyt Digekort

På denne side har vi samlet svarene på en række ofte stillede spørgsmål om den nye registrering af beskyttede sten- og jorddiger

Den nye vejledende registrering over beskyttede sten- og jorddiger findes på Miljøportalen. 

Klik på linket herunder for at komme til Miljøportalen

Åben 'Lagvælger' i øverste højre hjørne

Vælg 'Tilføj lag'

Fremsøg og tilvælg laget: 'Beskyttede sten- og jorddiger'

Klik her for at komme til Miljøportalen

Det Nye Digekort viser en forbedret vejledende registrering over sten- og jorddiger, der er beskyttet ifølge museumsloven

Slots- og Kulturstyrelsen har udarbejdet den nye registrering ved en kombination af automatiseret kortlægning, og manuel gennemgang. Arbejdet er udført med fokus på at højne den geografiske nøjagtighed og kontrollere, at digerne i registreringen opfylder beskyttelseskriterierne og var til stede på beskyttelsestidspunktet.

Læs mere om beskyttelseskriterierne her →

Det nye digekort er langt mere nøjagtig end den tidligere. Digernes længde er rettet ved hjælp af luftfotos fra beskyttelsestidspunktet. Så vidt det har været muligt er lovlige gennembrud også blevet registreret. 

Digekortet er kun vejledende. Det afgørende for, om et dige er beskyttet, er ikke, om det er registreret, men om det opfylder beskyttelseskriterierne. Eventuelle fejl vil blive afklaret og rettet i forbindelse med konkret sagsbehandling, og vil derfor ikke have retslige konsekvenser for ejerne.

Diger har typisk en bredde på 2-3 meter. I tråd med traditionen fra de topografiske kort, er digerne registreret som linjestykker uden angivelse af bredde. Der kan derfor opleves en forskel på, hvad der er registreret, og hvordan digerne tager sig ud i landskabet.  

Har du opdaget en fejl i det nye digekort, kan du anvende denne kontaktformular

Der kan være beskyttede diger, som endnu ikke optræder i registreringen. Det gælder især diger, som alene er beskyttede, fordi de er stendiger. Stendiger, rummer ofte store kulturhistoriske og biologiske bevaringsværdier. Derfor er der igangsat et selvstændigt projekt omhandlende de uregistrerede stendiger. Projektet løber frem til udgangen af 2025 og der forventes at blive registreret omkring 600 km beskyttede stendiger. 

Diger, som er beskyttet i kraft af et vilkår til en dispensation – de såkaldte erstatningsdiger – kan også være fraværende i registreringen. Især, hvis dispensationen er meddelt i perioden 1992-2013.  

Hvis du kender til et beskyttet dige, som ikke er med i registreringen, hører vi gerne fra dig.

Anvend kontaktformularen her

Hvis man opdager en fejl i den nye digeregistrering, kan man kontakte Slots- og Kulturstyrelsen

Anvend denne kontaktformular

 

Hvis der er registreret et beskyttet dige, som ikke findes i dag, kan du kontakte os.

Anvend denne kontaktformular

Når vi modtager din henvendelse undersøger vi, om registreringen er korrekt – altså om diget eksisterede på beskyttelsestidspunktet, og opfylder beskyttelseskriterierne.

Hvis det er en fejl, at diget er registreret, vil vi rette det, og sende dig et svar.

Hvis diget er fjernet ulovligt, vil du modtage vejledning om, hvordan du kan bringe forholdet i orden ved enten dispensation eller reetablering.

Læs mere her

Opdateret 24. november 2024

Nyt Digekort på Miljøportalen

Klik på linket herunder for at komme til Miljøportalen

Åben 'Lagvælger' i øverste højre hjørne

Vælg 'Tilføj lag'

Fremsøg og tilvælg laget: 'Beskyttede sten- og jorddiger

Find det nye digekort på Miljøportalen