Nyt Digekort

Nu er det nye og forbedrede kort over landets ca. 31.000 km beskyttede sten- og jorddiger tilgængeligt

Kortlægning af beskyttede diger

Slots- og Kulturstyrelsen har i 2022-2024 gennemført et projekt med henblik på at skabe en mere retvisende kortlægning af Danmarks beskyttede diger.

Læs pressemeddelelse om 'Nyt digitalt kort over Danmarks diger'

Det nye digekort er skabt ved hjælp af automatiske kortanalyser og derefter systematisk gennemgang. Det er herved blevet undersøgt, om de registrerede diger opfylder beskyttelseskriterierne, og om de er indtegnet korrekt.

Du finder den nye kortlægning over beskyttede sten- og jorddiger på Miljøportalen. Klik på linket herunder for at komme til Miljøportalen. Åben 'Lagvælger' i øverste højre hjørne. Vælg 'Tilføj lag'. Fremsøg og tilvælg laget: 'Beskyttede sten- og jorddiger' 

Danmarks Arealinformation - Miljøportalen 

Nyt Digenummer og Beskyttelsesårsag

Alle digerne i det nye digekort, har fået et nyt Beskyttet Dige Nummer, som begynder med BD efterfulgt af tal (fx BD00.001). I registreringen fremgår også stadig det gamle digenummer (fx D00.000.001). Som noget nyt, er det også angivet i registreringen hvilket, eller hvilke beskyttelseskriterier digerne opfylder (fx "Offentligt ejet" hvis diget er beskyttet, fordi det ligger på arealer ejet af en offentlig myndighed).

Læs mere om, hvorfor digerne er beskyttede her

Hvis du opdager en fejl i det nye digekort

Der kan stadig opleves fejl og unøjagtigheder blandt de ca. 31.000 km registrerede diger. Kortet er kun vejledende, og det betyder at det ikke er afgørende om et dige er registreret korrekt eller ej. Det er beskyttelseskriterierne der gælder, samt om der er meddelt en dispensation. Kortlægningen er gennemført med udført med fokus på nøjagtighed og Slots- og Kulturstyrelsen har stor opmærksomhed på at rette fejl eller unøjagtigheder efterhånden som borgere eller andre myndigheder gør os opmærksom på det. 

Hvis du opdager en fejl, eller har et spørgsmål til det nye digekort, kan du skrive til os via vores kontakformular. 

Send en henvendelse vedr. Nyt Digekort

Særlig indsats for stendiger

Frem til udgangen af 2025 gennemfører Slots- og Kulturstyreslen et projekt med det formål at finde de stendiger, som allerede er beskyttede, men aldrig er blevet registreret. Stendigerne findes oftere i de områder, hvor den naturlige forekomst af sten er størst. Derfor bliver Østjylland, Sjælland og Fyn gennemgået grundigt. I resten af landet vil der være en fokuseret indsats omkring fx de gamle herregårde og fredsskove. Historiske kort, luftfotos, skråfotos og gadefotos bliver gennemgået systematisk for at finde mulige stendiger, som derefter skal bekræftes ved tilsyn.

Kulturministeriet har igangsat et stort, nationalt kortlægningsprojekt, der løber frem til 2025. Kortlægningsprojektet skal sikre et forbedret og opdateret vejledende kort over de beskyttede diger i Danmark.

Læs pressemeddelelse på Kulturministeriets hjemmeside

 

Opdateret 25. november 2024

FAQ om Nyt Digekort

Her finder du svar på de ofte stillede spørgsmål om det nye kort over beskyttede sten- og jorddiger

FAQ om Nyt Digekort