Pulje til kvalitative undersøgelser af underrepræsenterede brugergrupper

Puljen skal give de statslige og statsanerkendte museer viden om deres underrepræsenterede brugergrupper med henblik på at udvikle museernes formidling og øvrige tilbud til målgruppen. Den indsamlede viden kan også bruges til metodeudvikling, som kommer den samlede museumsverden til gode.

Støttede projekter i 2022

HEART

Modtager et tilskud på 228.000 kr. til ”Home and Away version 0.0 - en kvalitativ undersøgelse af museet som eksternt læringsmiljø for de yngste”. Projektet har til formål at gøre museet til et inspirerende eksternt lærings- og udviklingsrum for børn i alderen 3-6 år. Museets målsætning er at styrke og kvalificere oplevelsestilbud målrettet børn i dagtilbud med afsæt i brugergenererede data.

Frederiksbergmuseerne

Modtager et tilskud på 298.125 kr. til ”Rummet bærer samtalen. En undersøgelse af Den nye hjørnestue på Bakkehuset som et socialt rum”. Museet vil undersøge, hvad rummet tilbyder som socialt rum, og hvordan museet kan forankre nye yngre brugere og deres oplevelse af Den nye hjørnestue i deres strategiske arbejde fremadrettet med andre grupper med henblik på at skabe et bæredygtigt museum til gavn for en større og mere divers brugergruppe.

Den Gamle By

Modtager et tilskud på 255.000 kr. til ”Ikke-hyppige brugere på museer: øget forståelse af besøgets personlige relevans, værdi og brug”. Museet vil udvikle og afprøve en kvalitativ metode til at afdække, hvilket personligt brug af museer ikke-hyppige museumsgæster har. Efter sammenligning med hyppige museumsgæsters brug vil museet udvikle strategier om museernes relevans. Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med store og små museer, hvilket bidrager til erfaringsudveksling på tværs af museumsfeltet.   


Støttede projekter i 2021

Nationalmuseet  

Modtager et tilskud på 499.000 kr. til ”Museumssamtaler. I dialog med unge i 10. klasse”. Museet vil i samarbejde med Give-Egnens Museum undersøge og belyse, hvordan unge i 10. klasse bliver mødt af museerne, og på den baggrund udvikle formidling og undervisning, der imødegår de unges behov og interesser. Museerne vil anvende og udvikle af den relationsskabende metode, museumssamtaler.

Billund Museum  

Modtager et tilskud på 282.000 kr. til ”Sammen om kvalitativ kvalitetssikring af museernes oplevelsestilbud og relevans”. Museet vil udvikle viden og procesdesign for, hvordan museer i samskabelse med udvalgte underrepræsenterede brugergrupper bedre kan forstå brugergruppernes motivation og interesser, og omsætte denne viden til nye formidlingstilbud. 

Nationalmuseet  

Modtager et 493.000 kr. til ”Det samskabende museum. En kvalitativ undersøgelse af unges viden om, erfaring med og interesse for museumsoplevelser i tre udsatte boligområder i Høje-Taastrup”. I samarbejde med Kroppedal Museum skal det undersøges, hvad der skal til for at øge interessen for museerne blandt unge mellem 15 -25 år, hvilke aktiviteter og fællesskaber de unge er engagerede i, hvilke oplevelser de værdsætter, og hvad der optager dem. 

Opdateret 16. december 2022