Vejledende økonomiske nøgletal
Alle data er baseret på tal fra godkendte regnskaber for forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser, hvor budgettet er godkendt i perioden 1. januar 2019 til 2. september 2024. Nedenstående priser er opgjort i kr. pr. m² inkl. moms. Der skal tages forbehold for, at disse nøgletal er udarbejdet på et ufuldstændigt datagrundlag. Nøgletallene er vejledende og tager ikke højde for den efterfølgende generelle prisudvikling.
Nøgletallene er ikke, som tidligere, baseret på gennemsnit, men på medianer og fraktiler. Medianen angiver det beløb, hvor 50 pct. af sagerne er lavere eller højere end. Fraktilen angiver det beløb, som 90 pct. af sagerne er lavere end.
Forbehold for den generelle prisudvikling
Den generelle udvikling i de faktiske forbrugerpriser er mellem januar 2019 og november 2024 steget med 16,8 pct. point ift. 2015 niveau. Dertil må medregnes strukturel overbudgettering på minimum 10 pct. til uforudsete udgifter. For de større forundersøgelser gælder desuden, at halvdelen af forundersøgelserne i åbent land ikke medfører fund af væsentlige fortidsminder, hvorfor disse altid bliver billigere end budgetteret.
Når medianen for en større forundersøgelse jf. nøgletallet er 3,28 kr. pr. m² inkl. moms, må medianbudgettallet for en større forundersøgelser i 2025 således forventes at være på mindst 4,21 kr. pr. m² inkl. moms.
Disse forbehold er ikke indregnet i nøgletallene.
Kilde: Danmarks statistik
Forundersøgelser i åbent land mv.
Nøgletallene for forundersøgelser i åbent land er både baseret forundersøgelser, hvor der fremkom væsentlige fortidsminder, som kræver foreløbig registrering, inden der kan udarbejdes et budget for en arkæologisk undersøgelse såvel som forundersøgelser, hvor der ikke blev konstateret fortidsminder, hvorved forundersøgelsen kunne afsluttes tidligere. Sidstnævnte forundersøgelser bliver som udgangspunkt altid billigere end budgetteret.
I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af forundersøgelserne under 3,28 kr. inkl. moms pr. m², mens 90 pct. af forundersøgelserne kostede under 6,29 kr. inkl. moms pr. m². Alle kvadratmeterpriser er baseret på faktiske regnskaber for både blokarealer og tracéer.
Der er direkte sammenhænge mellem kvadratmeterprisen for en forundersøgelse og størrelsen af det areal, der er forundersøgt. Jo mindre arealet er, des højere er kvadratmeterprisen derfor som udgangspunkt Dette skyldes bl.a., at udgifterne til opstart, maskinflytninger osv. relativt udgør en større andel af udgifterne til en større forundersøgelse af mindre arealer, hvorved kvadratmeterprisen bliver højere.
Moser, skove og bebyggede områder
Der er betydelige udsving i prisen for forundersøgelser i moser, skove, bebyggede områder mv., da helt lokale geologiske og geografiske forhold er udslagsgivende for den endelige pris. 50 pct. af forundersøgelserne koster under 4,14 kroner pr. m², hvormed de lægger sig op ad prisen for forundersøgelser i det åbne land. Forundersøgelser i skove eller bebyggede områder vil dog ofte være en anelse dyrere, mens forundersøgelser i moser kan ligge i den allerdyreste ende.
Nøgletal for større forundersøgelser
Arkæologiske undersøgelser i åbent land mv.
Den hyppigst forekommende type arkæologiske undersøgelse finder sted i det åbne land og i forbindelse med store byudviklingsprojekter. I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af de arkæologiske undersøgelser i det åbne land under 106,59 kr. inkl. moms pr. m², mens 90 pct. af disse undersøgelser kostede under 317,93 kr. inkl. moms pr. m². De dyreste omfatter blandt andet undersøgelse af bebyggelse med informationsrige kulturlag, der gør lokaliteten mere kompliceret at undersøge. Forhold som fortidsmindernes karakter, udbredelse, kompleksitet og bevaringsgrad samt den anvendte undersøgelsesmetode har stor indflydelse på kvadratmeterprisen. Generelt bliver kvadratmeterprisen mindre, des større arealet, der skal undersøges er.
Bebyggelse i åbent land
Undersøgelser af bebyggelse i åbent land er de hyppigst forekommende arkæologiske undersøgelsestyper, og samtidig også de undersøgelser, der har de laveste kvadratmeterpriser. I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af arkæologiske undersøgelser af aktivitetsområder i det åbne land under 104,01 kr. inkl. moms pr. m², mens 90 pct. af disse undersøgelser kostede under 221,30 kr. inkl. moms pr. m².
Gravkomplekser
Kvadratmeterpriser for gravkomplekser varierer meget. Gravpladser kan både være ukomplicerede, uden større udgifter til konserveringskrævende genstande eller analyser af knoglemateriale, men de kan også være komplicerede med bevaret skeletmateriale, omfattende gravudstyr, der medfører større udgifter til nænsom udgravning samt konservering og naturvidenskabelige analyser mv. Der kan således ikke angives en gennemsnitspris for undersøgelse af en enkelt grav. Kvadratmeterprisen bygger derfor på samlede undersøgelser, der primært har vedrørt flere grave.
I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af sagerne under 134,84 pr. m² mens 90 pct. kostede under 616,31 kr. pr. m². Prisen er afhængig af, hvad undersøgelsen ellers omfatter af øvrige væsentlige fortidsminder. For eksempel vil en undersøgelse af en lokalitet, der primært omfatter grave, men også omfatter spor efter bebyggelse have en lavere kvadratmeterpris. Når prisen for en arkæologisk undersøgelse af en gravplads estimeres, sker det altid på baggrund af de enkelte graves indhold og bevaringsgrad.
Aktivitetsområder
Kategorien aktivitetsområder omfatter alt fra spredte forekomster af lertagningsgruber til kogegrubefelter, vejanlæg, marksystemer, produktionspladser, kulturlag, fæstningsanlæg, etc., hvorfor der er en stor spredning i pris.
I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af arkæologiske undersøgelser af aktivitetsområder i det åbne land under 149,52 kr. inkl. moms pr. m², mens 90 pct. af disse undersøgelser kostede under 1.201,74 kr. inkl. moms pr. m².
Nøgletal for arkæologiske undersøgelsee i åbent land
Forundersøgelser i middelalderlige bykerner
På grund af komplicerede lag og konstruktioner, vanskelige adgangsforhold og krav til sikkerhed i middelalderbyerne, er der store udsving i priserne på større forundersøgelser i landets 70 middelalderlige bykerner. Oftest vil disse forundersøgelser, når det ikke er muligt på forhånd at udføre forundersøgelsen, blive udført som overvågning mens jordarbejdet pågår.
I perioden 2019-2023 kostede halvdelen af forundersøgelserne i de middelalderlige bykerner under 325,85 kr. inkl. moms pr. m³, mens 90 pct. af disse forundersøgelser kostede under 1.564,08 kr. inkl. moms pr. m³.
Der kan være store forskelle på kompleksiteten af de arkæologiske lag i de middelalderlige bykerner på tværs af landet. Nogle middelalderlige bykerner har måske kun 0,5 til 1 meter tykke bevarede kulturlag, mens andre kan have betydeligt mere end 3 meter tykke komplicerede kulturlag. Der er ikke tilstrækkeligt data til entydigt at differentiere imellem disse.
Nøgletal for forundersøgelser i middelalderlige bykerner
Arkæologiske undersøgelser i middelalderlige bykerner
De middelalderlige bykerner er blandt de mest fundrige og komplicerede steder, at foretage arkæologiske undersøgelser. Dette afspejler sig både i prisen for at bygge nyt såvel som i prisen for at få foretaget arkæologiske undersøgelser.
I perioden 2019-2023 kostede 50 pct. af undersøgelserne i de middelalderlige bykerner under 1.767,38 kr. inkl. moms pr. m³, mens 90 pct. af disse undersøgelser kostede under 6.468,45 kr. inkl. moms pr. m³. De 10 pct. dyreste kvadratmeterpriser i de store byer, berører oftest små, svært tilgængelige arealer og kan budgetteres til ca. 11-18.000 kr. pr. m³.
Nøgletal for arkæologiske undersøgelser i middelalderlige bykerner
Vær opmærksom på, at nøgletallene kan ændre sig som datagrundlaget forbedres.