Danmarks oldtidslandskab byder på et væld af gode oplevelser

30.04.2020
I en coronatid, hvor mange museer og andre kulturtilbud holder lukket, er der god plads i naturen og det danske landskab, hvor tusindvis af fortidsminder gemmer på et væld af spændende, religiøse og fascinerende fortællinger. Oplev fortidsminderne sammen,

Mange af forårets og sommerens traditionsrige begivenheder er desværre blevet aflyst på grund af coronakrisen, men i den smukke, danske natur og det åbne landskab er der masser af muligheder for at opleve historiens vingesus, når man blot husker at holde god afstand til hinanden og vise hensyn. 

Danmarks skove og omkringliggende landskab byder på tusindvis af fortidsminder og kulturhistoriske monumenter, der fortæller om en svunden tid, og landskabet kan i dag på mange måder minde om en gigantisk, religiøs fortidskirkegård med stendyssegrave og gravhøje, der dukker op overalt i horisonten. 

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"Lige nu, hvor vi ikke kan mødes, som vi plejer på museer og andre kulturinstitutioner, så har vi stadig mulighed for at gå på opdagelse i vores smukke landskab og natur, hvor der er god plads og højt til himlen. Vores oldtids- og kulturlandskab rummer et hav af fortællinger om os selv som folk, vores fælles kulturhistorie og ikke mindst det enorme fokus, der har været på religiøse og hellige symboler gennem årtusinder. Oplev vores fortidsminder, dyk ned i historien og fortællingerne - og husk at vise hensyn og holde god afstand til hinanden."  

På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside kan man finde inspiration til og formidling om i alt 84 steder over hele landet, hvor man kan gå på opdagelse i Danmarks oldtid.  

Turen går til oldtidslandskabet

Rundt omkring i landskabet og skovene er der omkring 33.000 beskyttede fortidsminder, man kan opleve. Slots- og Kulturstyrelsen kommer her med et lille udpluk af inspirationsture i forhistoriens landskab, som man besøge kvit og frit.   

De store gravhøje er bygget for flere tusind år siden. For cirka 5000 år siden – i den yngre stenalder – rejste vores forfædre store gravkamre af tonstunge sten. Det er dem, vi kalder dysser og jættestuer.

Senere i oldtiden - for cirka 3000 år siden - byggede bronzealderfolket gravhøjene af græstørv. Græstørvene var en slags byggeklodser, som blev stablet efter en nøje udtænkt plan, så gravhøjen fik den rette størrelse og en pæn form. 

Særligt på Møn ligger gravkamre bygget af sten så tæt på hinanden, at man snildt kan cykle mellem dem, men man kan oplev de imponerende stenbygninger over hele landet, for Danmark har været beboet i alle egne af landet i årtusinder. 

Hedeområder var fortidskirkegårde

I nogle områder af landet var fortidens landskab helt fyldt med høje, og flere steder i Danmark har man heldigvis bevaret dele af de stemningsfyldte fortidskirkegårde. Højene finder man ofte på heder som for eksempel Dommerby Hede syd for Skive og Ydby Hede i Thy. 

Man kan også nemt støde på gravhøje langs de store åer som for eksempel Kongeåen eller ved gode udsigtspunkter, som det er tilfældet ved Frendrup Nihøje i Himmerland og Donbæk i Vendsyssel. 

Naturens religiøse kirkerum 

Nogle steder er der spor efter så mange religiøse begivenheder, at man kan forestille sig, at selve landskabet var helligt - som ét stort kirkerum i naturen og landskabet. Den fornemmelse får man især, når man går rundt i klippelandskabet med sit væld af helleristningssymboler på Nordbornholm mellem Allinge-Sandvig og borgruinen Hammershus, eller hvis man går en tur ved de store ådale og moser som for eksempel Illerup Ådal ved Skanderborg og Værebro Ådal ikke langt fra Roskilde.    

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook 

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Marianne Rasmussen Lindegaard, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 30. april 2020