Frendrup Nihøje - gravhøje

 
Knap to kilometer nordvest for Øster Hornum ligger gravhøjene Frendrup Nihøje på et af de højeste steder i Himmerland - 105 m over havet. Placeringen på det markante bakkedrag gør, at man kan se højene fra lang afstand. Sammen med andre gravhøje i området har Frendrup Nihøje været et vigtigt pejlemærke for fortidens rejsende, der kunne orientere sig via de store monumenter.

Oplev ved Frendrup Nihøje

  • Syv bronzealderhøje. I dag er der kun syv gravhøje tilbage, men da højene blev bygget i bronzealderen (1700-1100 f.Kr.) var der, som navnet indikerer, ni. Højene er ikke blevet arkæologisk udgravet, så man ved ikke, hvilke rigdomme de gravlagte har fået med sig i graven.
  • Imponerende bygningsværker. Gravhøjene blev bygget af mange tusinder stykker græs- og hedetørv, som blev skåret i de nære omgivelser. Højbyggeri var både en stor begivenhed og et kæmpe entreprenørprojekt, som samlede folk fra nær og fjern. Der blev bygget mere end 20.000 gravhøje i bronzealderen.  
  • Oldtidslandskabet. I landskabet omkring Frendrup Nihøje kan man stadig finde mere eller mindre tydelige spor efter marker og veje fra bronze-, jern- og middelalder. Markerne giver sig til kende via de mange skel-volde af jord og sten, mens de gamle veje viser sig som lange 'grøfter', der er skabt gennem generationers færdsel i de samme spor.
  • Den hellige sten. I 1982 fandt man i et vandhul neden for Frendrup Nihøje en sten med små skålformede fordybninger (skåltegn) indhugget i overfladen. Den slags sten forbinder man ofte med bronzealderens religion, men den mere præcise betydning af skåltegnene kender man ikke. Stenen ligger nu ved lågen til indgangen ved Frendrup Nihøje.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Frendrup Nihøje ligger på Nihøjevej, som udgår fra den nordvestlige del af Øster Hornum. Nærmeste adresse er Nihøjevej 38, 9530 Støvring.

Umiddelbart nord for parkeringspladsen kan du se den første af højene. Fra den første høj går der en sti op til de seks øvrige høje.

Kort over Frendrup Nihøje