Viden om statsanerkendte museer
Den nationale brugerundersøgelse
Den nationale brugerundersøgelse kortlægger brugernes demografi, besøgsmønstre og tilfredshed med de statslige og statsanerkendte museer. Undersøgelsen giver et nationalt overblik og kan supplere det enkelte museums egne kvalitative undersøgelser.
Undersøgelsen er gennemført siden 2009. Seneste version er udviklet af Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med repræsentanter fra museer, universiteter og Organisationen Danske Museer. Rambøll og Seismonaut er operatører på undersøgelsen.
Det er obligatorisk for alle statslige og statsanerkendte museer at deltage i undersøgelsen. Alle museer skal som minimum indsamle på ét udstillingssted. Nogle museer deltager med flere udstillingssteder.
Hent Den nationale brugerundersøgelse for 2023 eller den forkortede version, hvor du kan læse undersøgelsens hovedpointer:
Ikke-brugerundersøgelsen 2024
Ikke-brugerundersøgelsen sætter fokus på de borgere, der kun sjældent eller slet ikke bruger museerne, og det for at generere data, som kan anvendes til at tiltrække nye brugergrupper til museerne i Danmark.
Ikke-brugerundersøgelsen supplerer Den nationale brugerundersøgelse og er udarbejdet af Rambøll og Seismonaut for Slots- og Kulturstyrelsen.
Kortlægning af museernes digitale praksisser 2023
Slots- og Kulturstyrelsen har i samarbejde med de statslige og statsanerkendte museer kortlagt museernes arbejde i det digitale felt, der i denne sammenhæng både dækker strategi, organisering og aktiviteter. Ud over at tilbyde indblik og inspiration, nuancerer denne kortlægning billedet af, hvordan museumspraksis anno 2023 ser ud.
Kortlægningen supplerer Den nationale brugerundersøgelse og er gennemført i samarbejde med Seismonaut og Rambøll.
Danske Museer i Tal
Danske Museer i Tal er Slots- og Kulturstyrelsens museumsfaglige statistik, der er udarbejdet på baggrund af årlige indberetninger fra de statsanerkendte museer.
I rapporten præsenteres nøgletal for museernes organisation, drift og faglige arbejde.
Undersøgelse af køn i kunstmuseers indsamling
Undersøgelsen kortlægger kunstmuseernes indsamling med fokus på kønsfordelingen af kunstnere bag indkøbte værker. I undersøgelsen indgår de 37 statslige og statsanerkendte museer, der har kunsthistorisk ansvar.
Undersøgelsen er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Arbejdsgruppe: 17 anbefalinger til en museumsreform
I forlængelse af regeringsgrundlaget 2022, Ansvar for Danmark, nedsattes i april 2024 en arbejdsgruppe, som skulle komme med anbefalinger til en reform af statsanerkendte museers opgaver og tilskud.
Arbejdsgruppen kom med 17 anbefalinger som fagligt indspil til de politiske drøftelser. Arbejdsgruppen blev sekretariatsbetjent af Kulturministeriet, herunder Slots- og Kulturstyrelsen, og Finansministeriet.