Udskillelse fra samlingerne

Statslige og statsanerkendte museer kan – i særlige tilfælde og efter godkendelse – udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra deres samlinger.

Der kan findes genstande på de statslige og statsanerkendte museer, der ikke er bevaringsværdige, fordi de mangler kunst- eller kulturhistorisk værdi. Museer kan, for at koncentrere og prioritere deres samlingsarbejde og bevaringsindsats, derfor søge om udskillelse af sådanne genstande fra deres samlinger.

Et museum skal ifølge museumsloven have tilladelse til at udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne.

For de statslige museer gælder det, at bemyndigelsen til at træffe afgørelse ligger hos Kulturministeriet. For de statsanerkendte museer, er bemyndigelsen placeret hos Slots- og Kulturstyrelsen. Det betyder, at ansøgninger om tilladelse til udskillelse fra statsanerkendte museer, skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen.

Relevante statslige og statsanerkendte museer skal tilbydes genstanden

Før et statsanerkendt museum søger Slots- og Kulturstyrelsen om tilladelse til at udskille en genstand, skal museet tilbyde relevante statslige og statsanerkendte museer, om de ønsker at optage genstanden i deres samling. Hvis genstandene er nedbrudte eller på anden måde uden potentiale for statslige og statsanerkendte museer, kan museet efter aftale med Slots- og Kulturstyrelsen undlade at tilbyde genstanden til relevante statslige og statsanerkendte museer. 

Ønsker et statsligt eller statsanerkendt museum at optage genstanden i sin samling, kan museet overdrage genstanden til dette museum uden ansøgning herom. Der skal dog i museets arkiv ligge dokumentation for, at genstanden er udskilt til andet museums samling. Ejerskiftet skal desuden reflekteres i det centrale register (SARA).

Spørg giver

Hvis ingen statslige eller statsanerkendte museer ønsker at optage genstanden i deres samling, skal museet undersøge, om giver (hvis der er en sådan) ønsker genstanden retur. Hvis museet ikke har brugbare kontaktoplysninger til giver, forventes en indsats inden for rimelighedens grænser for at finde giver.

Museet må ikke udskille genstanden til giver, før der er opnået tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Museet skal opnå tilladelse før genstande kan udskilles

Efter genstandene er blevet tilbudt til relevante statslige og statsanerkendte museer, skal museet ansøge om tilladelse til udskillelse ved Slots- og Kulturstyrelsen.

Indsend ansøgning om udskillelse til Slots- og Kulturstyrelsen

I behandlingen af sagen kan styrelsen indhente supplerende oplysninger hos ansøger, ved andre museer og eventuelt hos andre særligt sagkyndige. I vurderingen af ansøgningen forholder styrelsen sig alene til, om genstanden fortsat skal være omfattet af museumsloven. Hvad der skal ske med en genstand, når den er udskilt fra samlingen (og dermed fra museumsloven), beslutter museet selv.

I forbindelse med udskillelse af våben, er museet ansvarligt for at overholde gældende lovgivning på området. Rigspolitiet har udarbejdet en vejledning om håndtering af skydevåben på museer.

Vurderer Slots- og Kulturstyrelsen, at ansøgningen ikke eller kun delvist kan imødekommes, gives klagevejledning i relation til afslaget.

Museet må først udskille genstandene fra samlingen, når Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse hertil.  

Hvis styrelsen giver tilladelse til udskillelse

Hvis museet får tilladelse til udskillelse, skal det sikre, at genstande er gjort anonyme, og at eventuelle inventarnummer er fjernet. Museet skal opbevare tilladelsen til udskillelse i sit arkiv og tilføje oplysningen til sine samlingsregistre (SARA /specify).

Styrelsen anbefaler, at museet udfylder alle relevante felter i ”Udskillelsesfanen” i SARA. Under ’Journalnummer’ anføres Slots- og Kulturstyrelses journalnummer, som er anført på tilladelsen. Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler ydermere, at udskilte genstande flyttes fra det interne katalog til museets eksterne katalog i SARA.

De statslige museer kan i særlige tilfælde efter godkendelse af kulturministeren udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne (museumsloven § 11, stk. 2).

De statsanerkendte museer må ikke udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne til andre end statslige og statsanerkendte museer, medmindre kulturministeren giver tilladelse hertil (museumsloven § 14, stk. 1, nr. 11).

Opdateret 02. januar 2025

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen