Udskillelse fra samlingerne
Der kan findes genstande på de statslige og statsanerkendte museer, der ikke er bevaringsværdige, fordi de mangler kunst- eller kulturhistorisk værdi. Museer kan, for at koncentrere og prioritere deres samlingsarbejde og bevaringsindsats, derfor søge om udskillelse af sådanne genstande fra deres samlinger.
Et museum skal ifølge museumsloven have tilladelse til at udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne.
For de statslige museer gælder det, at bemyndigelsen til at træffe afgørelse ligger hos Kulturministeriet. For de statsanerkendte museer, er bemyndigelsen placeret hos Slots- og Kulturstyrelsen. Det betyder, at ansøgninger om tilladelse til udskillelse fra statsanerkendte museer, skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen.
Relevante statslige og statsanerkendte museer skal tilbydes genstanden
Før et statsanerkendt museum søger Slots- og Kulturstyrelsen om tilladelse til at udskille en genstand, skal museet tilbyde relevante statslige og statsanerkendte museer, om de ønsker at optage genstanden i deres samling. Hvis genstandene er nedbrudte eller på anden måde uden potentiale for statslige og statsanerkendte museer, kan museet efter aftale med Slots- og Kulturstyrelsen undlade at tilbyde genstanden til relevante statslige og statsanerkendte museer.
Ønsker et statsligt eller statsanerkendt museum at optage genstanden i sin samling, kan museet overdrage genstanden til dette museum uden ansøgning herom. Der skal dog i museets arkiv ligge dokumentation for, at genstanden er udskilt til andet museums samling. Ejerskiftet skal desuden reflekteres i det centrale register (SARA).
Spørg giver
Hvis ingen statslige eller statsanerkendte museer ønsker at optage genstanden i deres samling, skal museet undersøge, om giver (hvis der er en sådan) ønsker genstanden retur. Hvis museet ikke har brugbare kontaktoplysninger til giver, forventes en indsats inden for rimelighedens grænser for at finde giver.
Museet må ikke udskille genstanden til giver, før der er opnået tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Museet skal opnå tilladelse før genstande kan udskilles
Efter genstandene er blevet tilbudt til relevante statslige og statsanerkendte museer, skal museet ansøge om tilladelse til udskillelse ved Slots- og Kulturstyrelsen.
Indsend ansøgning om udskillelse til Slots- og Kulturstyrelsen
I behandlingen af sagen kan styrelsen indhente supplerende oplysninger hos ansøger, ved andre museer og eventuelt hos andre særligt sagkyndige. I vurderingen af ansøgningen forholder styrelsen sig alene til, om genstanden fortsat skal være omfattet af museumsloven. Hvad der skal ske med en genstand, når den er udskilt fra samlingen (og dermed fra museumsloven), beslutter museet selv.
I forbindelse med udskillelse af våben, er museet ansvarligt for at overholde gældende lovgivning på området. Rigspolitiet har udarbejdet en vejledning om håndtering af skydevåben på museer.
Vurderer Slots- og Kulturstyrelsen, at ansøgningen ikke eller kun delvist kan imødekommes, gives klagevejledning i relation til afslaget.
Museet må først udskille genstandene fra samlingen, når Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse hertil.
Hvis styrelsen giver tilladelse til udskillelse
Hvis museet får tilladelse til udskillelse, skal det sikre, at genstande er gjort anonyme, og at eventuelle inventarnummer er fjernet. Museet skal opbevare tilladelsen til udskillelse i sit arkiv og tilføje oplysningen til sine samlingsregistre (SARA /specify).
Styrelsen anbefaler, at museet udfylder alle relevante felter i ”Udskillelsesfanen” i SARA. Under ’Journalnummer’ anføres Slots- og Kulturstyrelses journalnummer, som er anført på tilladelsen. Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler ydermere, at udskilte genstande flyttes fra det interne katalog til museets eksterne katalog i SARA.
Hvad siger museumsloven om udskillelse?
De statslige museer kan i særlige tilfælde efter godkendelse af kulturministeren udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne (museumsloven § 11, stk. 2).
De statsanerkendte museer må ikke udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne til andre end statslige og statsanerkendte museer, medmindre kulturministeren giver tilladelse hertil (museumsloven § 14, stk. 1, nr. 11).
Hvad skal genstandslisten indeholde?
Til ansøgningen om udskillelse skal vedhæftes en genstandsliste, der for hver enkelt genstand oplyser:
- Inventarnummer
- Genstandsbetegnelse
- Oplysning om proveniens
- Fotografi eller anden form for dokumentation
- Begrundelse for ønsket om udskillelse
- Metode for udskillelse (fx returnering til giver, formidlingsformål, kassation, salg).
Oplysning om proveniens og det medsendte foto har til formål at støtte identifikationen af genstanden ved behandlingen af ansøgningen. Dette formål opfyldes på anden måde, hvis der f.eks. er tale om en stor samling af identiske genstande. Begrundelsen for ønsker om udskillelse kan for eksempel være:
- at genstanden mangler forbindelse til det vedtægtsbestemte ansvarsområde (geografisk, tidsmæssigt eller emnemæssigt)
- at oplysninger om genstanden er så mangelfulde, at genstanden har begrænset forsknings- og formidlingsmæssige værdi
- at der findes tilsvarende genstande med større forsknings- og/eller formidlingsmæssig værdi i museets egen samling eller i et andet statsligt eller statsanerkendt museums samling
- at omkostningerne til konservering ikke står i rimeligt forhold til genstandens forsknings og/eller formidlingsmæssige værdi.
Repatriering
I tilfælde af, at et museum ønsker at repatriere en genstand til udlandet uden hjemmel i Museumslovens § 33, stk. 2, skal museet først indhente styrelsens godkendelse til udskillelse. Museet skal skrive en ansøgning, der udfolder sagens baggrund med informationer om genstandens:
- erhvervelseshistorik og proveniens
- museets forskning og formidling i genstanden
- relevans for museets samling og ansvarsområde
- etiske og evt. juridiske forhold ifm. tilbagelevering
- dokumentation på kontakt til det pågældende land, genstanden skal tilbageleveres til
- oplysninger om genstandens nye udstillingsforhold. Vil genstanden eksempelvis blive bevaret og være offentligt tilgængelige på et museum.
Styrelsen vil behandle ansøgninger individuelt med fokus på de museumsfaglige og etiske argumenter for udskillelse i den givne sag.
Repatrieringssager afviger desuden fra styrelsens normale procedure ved udskillelse på følgende måde:
- Styrelsen forholder sig konkret til, hvorvidt statslige og statsanerkendte museer skal have genstanden i høring
- Hvor genstandens værdi kræver det, vil styrelsens godkendelse af en repatrieringssag betinges af, at museet opnår udførselstilladelse fra Kulturværdiudvalget
Hvor Museumslovens § 33 pålægger et statsanerkendt museum at repatriere en genstand, skal museet ikke anmode styrelsen om godkendelse til at udskille genstanden efter ovenstående vejledning.