Bliv kulturpasaktør

Vær med til at byde de unge velkommen i kultur-, fritids- og idrætslivet.

Ansøg om at blive kulturpasaktør

Foreninger, institutioner og organisationer kan ansøge om at blive kulturpasaktør. Det betyder, at unge med et kulturpas kan bruge det hos jer.

Her på siden finder du information og vejledningsmateriale til ansøgningen. Læs det grundigt igennem, før du påbegynder din ansøgning. 

Gå til ansøgningsskemaet

Der er ingen deadline for tilmelding, men vi vil gerne have så mange som muligt med fra starten, så de unge har et bredt tilbud at vælge mellem i hele landet. 

Kulturpas skal skabe bedre forudsætninger for, at unge mellem 15 og 24 år, som står uden for uddannelse og abejdsliv, bliver en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber og på sigt får lyst til og mod på at starte i uddannelse og/eller i job. 

Unge i målgruppen for kulturpas kan fra sommeren 2025 få et digitalt kulturpas, som kan bruges som betalingsmiddel til f.eks. koncerter, idrætsforeninger, museumsbesøg osv. Det er et ”prepaid” kort, hvor der bliver indbetalt 1.000 kr. i 2025 og i 2026.

For at de unge skal kunne bruge deres kulturpas hos jer, skal I først ansøge om at blive kulturpasaktør hos Slots- og Kulturstyrelsen. Det koster jer ikke noget at være med.

Før du ansøger

Det er en god idé at udfylde ansøgningen sammen med den økonomiansvarlige hos jer.

  1. Sørg for at have adgang til jeres MitID Erhverv. Det skal du bruge for at logge ind. Har I ikke MitID Erhverv, kan du bestille det hos Digitaliseringsstyrelsen.
     
  2. Du skal kende jeres CVR- og P-nummer. Begge dele kan du søge frem på Virk.dk.
     
  3. Du skal bruge jeres Merchant ID (internationale forretningsnummer). Det er det nummer, der identificerer jeres betalingsterminal eller online betalingsløsning, som de unge skal kunne bruge deres kulturpas i. I har kun et Merchant ID, hvis jeres terminaler kan tage imod Mastercard. Se vejledning til at finde jeres Merchant ID

Udfyldning af ansøgningsskema

  1. Åbn ansøgningsskemaet længere oppe på siden, og log ind med MitID Erhverv.
     
  2. Læs formålsbeskrivelsen, og erklær dig enig i tro- og loveerklæringen.
     
  3. Indtast stamdata, kontaktoplysninger mv. for din organisation/institution/forening.
     
  4. Vælg blandt flere muligheder den organiseringsform, der passer bedst til jer. Hvis du kan svare ja til et eller flere af spørgsmålene, kan I som udgangspunkt blive godkendt som kulturpasaktør.
     
  5. Findes jeres organiseringsform ikke blandt mulighederne, skal du begrunde din ansøgning. Herefter bliver den sendt til manuel sagsbehandling.

Når du har indsendt ansøgningen

Du vil modtage et svar på din ansøgning inden for 14 dage. Enten godkendes din institution eller forening som kulturpasaktør, eller også modtager du et afslag.

Hvis du godkendes, modtager du en mail med mere information og link til kommunikationsmateriale om kulturpas, som både kan bruges online og fysisk. Hvis du modtager et afslag, orienteres du om, hvordan du kan kontakte os for yderligere dialog.

Hvornår kan de unge bruge kulturpas?

De unges kulturpas bliver aktivt fra sommeren 2025, men I kan allerede nu blive godkendt som kulturpasaktør. Jeres tilbud vil herefter blive formidlet på hjemmesiden for kulturpas. For at unge i hele landet allerede fra åbningsdagen skal have bredt udvalg af aktiviteter at vælge mellem, er det vigtigt, at I tilmelder jeres institution eller forening i god tid.

FAQ

Som kulturpasaktør udbyder man kultur-, forenings- og/eller idrætsaktiviteter for unge, som er fællesskabsskabende. Det vil sige, at den unge enten kan være tilskuer sammen med andre, deltager eller medskabende af aktiviteten. Der kan både være tale om aktiviteter, som er særligt tilrettelagt til kulturpas, og eksisterende aktiviteter som for eksempel koncerter, holdsport, museumsbesøg og meget mere.

Unge med et kulturpas kan bruge deres digitale kort i kulturpasaktørernes betalingsterminaler eller online betalingsløsning. Man skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen for at blive kulturpasaktør, men det koster ikke noget at være med.

Institutioner, organisationer og foreninger, som tilbyder fællesskabsskabende kultur- eller idrætsaktiviteter for unge, kan blive kulturpasaktør. Det betyder, at man kan tage imod de unges digitale betalingskort.

De unge betaler med det digitale kulturpas i jeres betalingsterminal og/eller via jeres online betalingsløsning som betaling for jeres aktiviteter og tilbud. For at kunne modtage kortet, skal jeres terminal kunne modtage Mastercard, og I skal være godkendt som kulturpasaktør hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Med fælleskabsskabende aktiviter forstås aktiviteter, hvor den unge er medskabende, deltagende eller tilskuer sammen med andre.

Den unge er medskabende: For eksempel produktion/udvikling af musik, podcast, animation, spil, film, scenekunst, litteratur, keramik, billedkunst, journalistik, design, fotokunst eller lignende.

Den unge er deltagende: For eksempel deltagelse i idræt (fodbold, håndbold, dans mv.), gadeidræt, sprogkurser, spejder, rollespil, tankespil/brætspil, kor, filmklub, læseklub, naturaktiviteter som vandring eller lignende.

Den unge er tilskuer sammen med andre: For eksempel tilskuer til koncerter, scenekunst, sportsarrangementer, udstillinger på museer og zoologiske anlæg, festivaler (musik, teater, film mv.), biograffilm, foredrag/oplæg eller lignende.

Kulturpas skal alene anvendes til fællesskabsskabende aktiviteter, de unge er en del af.

Kulturpas kan ikke kan anvendes andre steder end hos godkendte kulturpasaktører og via deres godkendte betalingsterminaler og online løsninger.

De unge må ikke anvende deres kulturpas til at købe alkohol hos de godkendte kulturpasaktører.

Kulturpas er et digitalt betalingskort, som den unge får på sin mobiltelefon. Du opdager derfor ikke nødvendigvis, at der bliver betalt med kulturpas i stedet for et andet kreditkort. Det gør ingen forskel for jer som institution/organisation/forening, om I modtager betaling fra kulturpas eller et andet kort, og I bliver ikke stillet til ansvar for, om den unge bruger kortet korrekt.

Som institution/organisation/forening kan I sikre, at de aktiviteter eller den oplevelse, I stiller til rådighed for de unge i målgruppen for kulturpas, lever op til formålet. I står ikke til ansvar for, om den unge, der betaler med kulturpas, bruger kortet korrekt.

Hvis din institution har flere besøgssteder med separate betalingsterminaler, skal hvert besøgssted ansøge om at blive kulturpasaktør. 

Opdateret 28. maj 2025

Kontakt

Har du spørgsmål om kulturpas? Så kan du henvende dig her.

Vejledning i pdf

Her finder du en uddybet vejledning til at ansøge om at blive kulturpasaktør i printvenlig udgave.
Åbn vejledningen

Sælger du billetter via en billetplatform?

Målgruppen for kulturpas skal have så nem adgang til kultur- og idrætstilbud som muligt. Derfor kan landets billetoperatører eller -platforme også ansøge om at blive kulturpasaktør via ansøgningsskemaet.

Hvis din organisation eller forening benytter billetplatforme (fx Holdsport, Billetlugen, Ticketmaster mv.), skal du angive billetplatformens Merchant ID i din ansøgning. Du kan få udleveret dette ved at henvende dig til den relevante billetplatform.

Webinar: Sådan bliver du kulturpasaktør

Bliv klogere på, hvordan du kan blive kulturpasaktør, på webinar den 28. maj 2025 kl. 9.00-10.30.

Tilmeld dig webinaret her