Indberetning af data 2025

Statsanerkendte museers indberetning af data

Slots- og kulturstyrelsen fører tilsyn med de statsanerkendte museer i henhold til museumsloven og driftstilskudsloven. Statsanerkendte museer skal årligt indberette data til brug for styrelsens tilsyn og statistiske formål

I 2025 skal statsanerkendte museer lave én samlet indberetning til Slots- og Kulturstyrelsen.

Indberetningen af data fra 2024 vedrører følgende: 

  • Regnskabsoplysninger
  • Indsamling og registrering
  • Forskning
  • Arkæologi
  • Kunstnernes køn i kunstmuseernes indsamling

Museernes indberetning vil således variere afhængigt af deres ansvarsområder jf. punkt fire og fem.

Er Slots- og Kulturstyrelsen den økonomisk tilsynsførende myndighed, skal museet i forbindelse med indberetningen vedhæfte en årsrapport, dvs. årsregnskab, ledelsesberetning og revisionsprotokollat. Regnskabet skal være godkendt og underskrevet af den samlede bestyrelse, eller på anden vis dokumenteret godkendt af museets bestyrelse.

Museer med arkæologisk ansvar skal vedhæfte den fulde årsrapport ved indsendelsen af regnskabsskemaet, uanfægtet om Slots- og Kulturstyrelsen er økonomisk tilsynsførende myndighed eller ej.

Oversigt over oplysninger, som skal indberettes (pdf).

Indberetningsskemaet kan tilgås her.

Der er frist for indberetninger den 30. juni 2025.

Bemærk: Museumslederen skal som noget nyt skal være medunderskriver på indberetningen, hvilket kræver MitID-erhverv. 

BEMÆRK: Revisorerklæring skal først indsendes i forbindelse med afrapportering i 2026.

I henhold til museumslovens § 14 a og museumsbekendtgørelsens § 26 skal statsanerkendte museers indberetning af besøgstal, besøgstal for børn og unge, indtægter og fagfællebedømte forskningspublikationer til brug for tilskudsberegning og vurdering af opfyldelse af minimumskrav ledsages af en revisorerklæring. Museerne skal anvende en obligatorisk erklæringsskabelon udarbejdet af styrelsen med revisorfaglig rådgivning fra revisionsfirmaet BDO. 

Obligatorisk skabelon til revisorerklæring

Der er tale om en revisorerklæring om aftalte arbejdshandlinger, hvor museets revisor rapporterer resultat af 16 konkrete kontrolpunkter, som styrelsen vurderer giver en tilstrækkelig kontrol, også henset til ressourceanvendelsen. 

Revisors konkrete kontroller er baseret på, at museet har fornøden dokumentation for de opgjorte data. Den nødvendige dokumentation følger af de konkrete kontrolpunkter i revisorerklæringen og er i visse tilfælde omtalt i styrelsens vejledninger om opgørelse af data. Dokumentationsmuligheder vil afhænge af lokale forhold (anvendte systemer m.v.), og museet må afklare de helt konkrete krav til dokumentationen med revisor. Styrelsen kan rådgive om fortolkning af krav og regler, men ikke om hvorvidt en given dokumentation er tilstrækkelig til en konkret kontrol.

Erklæringen indeholder en indledning om formål og ansvar m.v., som er standard for denne type erklæringer. Heri henvises til et aftalebrev, som forudsættes indgået mellem revisor og museum om revisors erklæringsopgave. BDO har udarbejdet en skabelon til dette aftalebrev, som museet kan anvende. Aftalebrevet vil gælde indtil videre, og skal således ikke genunderskrives hvert år. Museets eventuelle spørgsmål til erklæringens indledning og til aftalebrevet vil kunne besvares af museets revisor, ligesom revisor må forholde sig til eventuelle behov for justering af aftalebrevet i forhold til skabelonen. Aftalebrevet skal ikke indsendes til styrelsen.

Skabelon til aftalebrev

Ledelseserklæringer

Nogle af kravene i bekendtgørelse og vejledningen om opgørelse af forskning har en karakter, som revisor ikke kan forventes at kunne efterprøve. Derfor er revisorerklæringen baseret på, at museets direktør kan underskrive en ledelseserklæring, som forelægges revisor.

I ledelseserklæringen om forskning skriver museets direktør under på, at de opgjorte fagfællebedømte forskningspublikationer opfylder kravene i museumsbekendtgørelsens § 23, stk. 1-3. Styrelsen har udarbejdet en skabelon, som museet kan bruge. 

Skabelon til ledelseserklæring om forskning

Hvis et museum i 2024 har haft gratis adgang til alle museets udstillingssteder og ved museumsbekendtgørelsens ikrafttræden ikke kan opgøre og indberette besøgstal på baggrund af antal indløste billetter, kan besøgstallene i 2025 og 2026 i henhold til museumsbekendtgørelsens § 33 opgøres og indberettes i henhold til Danmarks Statistiks vejledning til indberetning af besøgstal til museumsstatistikken. Derfor skal revisor ikke kontrollere museets opgørelse og dokumentation af besøgstal, og i stedet skal museets direktør underskrive en erklæring på tro og love. Styrelsen har udarbejdet en skabelon, som museet kan bruge, hvis det indberetter besøgstal i henhold til bekendtgørelsens § 33:

Skabelon til ledelseserklæring om opgørelse og indberetning af besøgstal i henhold til museumsbekendtgørelsens § 33

Ledelseserklæringerne er en forudsætning for udarbejdelsen af revisorerklæringen, hvis museet indberetter publicering af fagfællebedømt forskning eller besøgstal i henhold til museumsbekendtgørelsens § 33. Ledelseserklæringerne skal ikke indsendes til styrelsen. 

Kritiske bemærkninger i revisorerklæring

Bemærk, at styrelsen ikke vil kunne anvende indberettet data, hvis revisorerklæringen indeholder observationer fra revisor, som skaber tvivl om, at data er opgjort korrekt i henhold til reglerne. Det vil gælde for hver enkelt af de fire parametre: Besøgstal, besøgstal for børn og unge, indtægter og fagfællebedømte forskningspublikationer. Ved kritiske bemærkninger fra revisor vil museets data for parameteret blive korrigeret til nul. Museet kan undgå dette ved at dokumentere eller tilpasse opgørelsen, således at revisor kan godkende opgørelsen uden kritiske bemærkninger. 

Opdateret 13. juni 2025

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen