Pulje til oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark 2022-2025

Som led i regeringens handlingsplan mod antisemitisme og hadforbrydelser er der oprettet to puljer med fokus på oplysning om jødisk liv og kultur.

Pulje 1 til oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark

Puljen støtter tematiske udstillinger og debatarrangementer om dansk-jødisk kulturhistorie og nutidigt liv. Støttede projekter skal målrettes den brede befolkning for at sikre, at værnet mod antisemitisme fastholdes og styrkes i hele landet.

Puljen kan søges af museer og biblioteker i samarbejde med Dansk Jødisk Museum.

Pulje 2 til oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark

Puljen støtter undervisningsforløb, oplysende indsatser og vidensformidling, der har fokus på at højne unge danskeres viden om dansk-jødisk kulturhistorie og liv. Formålet er at sikre dansk oplysning af unge, og initiativet sigter mod at styrke kritisk tænkning og forebygge antisemitisme, hadforbrydelser og ekstremisme.

Puljen kan søges af partnerskaber mellem flere aktører, såsom uddannelsesinstitutioner, højskoler, biblioteker, museer, kulturaktører, oplysningsforbund, jødiske organisationer og ungdoms- og idrætsorganisationer.

Der er i perioden 2022-2026 afsat 6,2. mio. kr. til puljerne årligt.

Slots- og Kulturstyrelsen træffer afgørelse om tildeling af tilskud efter ansøgningsfristens udløb.

Slots- og Kulturstyrelsen fastsætter nærmere retningslinjer for ansøgningers form, indhold, frist m.v. Retningslinjerne offentliggøres på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside i forbindelse, at puljerne åbnes.

Midler til puljerne er afsat på Finansloven, konto § 21.33.37.10 Diverse tilskud til museer mv.

Der er én årlig ansøgningsfrist. Næste ansøgningsfrist er 1. september 2025 klokken 14:00.

Følgende projekter har modtaget støtte Fra pulje 1
 

Evighedens hus – et formidlingsprojekt om de jødiske begravelsespladser i Danmark
Projektet, der tager afsæt i 200 året for de jødiske begravelsespladser i Odense og Assens i 2025, består af en pop-up vandreudstilling og formidlingspakke, der over de næste 3 år vil placere begravelsespladserne i en lokal og national sammenhæng.

Ansøger: Dansk Jødisk Museum. Delvist tilsagn: 1.456.523,50 kr.

DAL - Den Anden Litteraturhistorie, en dansk-jødisk litteraturhistorie fra den sene oplysningstid til 1939
Med projektet vil Dansk-Jødisk Museum, Institut for Kultur og Sprogvidenskaber på Syd Dansk Universitet og Syddansk Universitetsbibliotek Odense skabe en dansk-jødisk formidlingsorienteret litteraturhistorie, der skal føre til udgivelsen af en bog, en tematisk vandreudstilling og foredrag i hele landet, foruden formidlingskurser på Folkeuniversitetet og SDU.

Ansøger: Dansk Jødisk Museum. Delvist tilsagn: 1.200.000 kr.

Genopdagelsen af Geskel Saloman – Et glemt hovedværk af en danskjødisk kunstner
Statens Museum for Kunst får støtte til at restaurere, udstille og formidle et hovedværk af den dansk-jødiske kunstner Geskel Saloman (1821-1902). Værket vil, efter restaureringen, indgå i museets nye præsentation af samlingen, der åbner i efteråret 2027. Værket og dets betydning vil blive formidlet både i udstillingen, tre saloner, et symposium og en performance af kunstneren Yvette Brackman.

Ansøger: Statens Museum for Kunst. Delvist tilsagn: 500.000 kr.
 

Nedenstående projekt modtog støtte FRA pulje 2
 

AMOS. Alliancen mod online antisemitisme - Programperiode 2 - 2025-2027
Projektet består af tre indsatser målrettet unge i aldersgruppen 15-25 år, bestående af en uddannelsesportal om jødisk identitet og antisemitisme, et tilskuerinterventionsprogram og et nationalt, digitalt beredskab for kommuner og civilsamfundspartnere.

Ansøger: Jødisk Informationscenter. Fuldt tilsagn: 3.000.000 kr.

Bemærk: Grundet manglende ansøgninger til pulje 1. fik Slots- og Kulturstyrelsen i 2023 dispensation fra finansministeriet til at overføre midler fra pulje 1. til pulje 2. med henblik på at få afløb for de afsatte midler til indsatsens formål.
 

Følgende projekter har modtaget støtte FRA pulje 2


Mensch - et ægte menneske
Projektet består af hhv. et undervisningsforløb målrettet erhvervsuddannelser og fagbevægelsens ungdomsorganisationer, en podcastserie og en vidensformidlende kampagnevideo, der samlet sigter mod at udbrede kendskab til dansk-jødisk kulturhistorie med formål om at styrke og fremme unges kritiske tænkning med henblik på at forebygge antisemitisme og hadforbrydelser.

Foreningen Pio modtager 680.000 kr.

Ung, jøde og minoriseret - Workshops for danske høj- og efterskoler
Humanity in Action, Jødisk Informationscenter og Mino Danmark vil gennem foredrag og workshops på landets høj- og efterskoler øge unges kendskab til jødisk liv, kultur og historie i Danmark. Projektet skal forankres på de enkelte skoler, der vil få anbefalinger til, hvordan de aktivt kan forebygge diskrimination, eksklusion og antisemitisme.

Projektet modtager 500.000 kr.

Behind the scenes - To unge mænd tager dig med bag scenen i en ny podcast og YouTube kanal om kulturforskelle og jødisk liv
Projektet, der målrettes unge uden for København, består af en live-podcast og YouTube-kanal, der skal engagere unge i jødisk liv anno 2024. Podcasten skal optages på Halsnæs Bibliotek, hvor borgere kan deltage, og efterfølgende bliver den tilbudt til andre biblioteker under Gentofte Centralbiblioteker.

Perlefilm modtager 513.000 kr.

Købmanden i Venedig – et iscenesat formidlingsprojekt om undertrykkelsens anatomi
Projektet består af en teaterforestilling og undervisningsmateriale, der skal styrke unges kritiske tænkning og forebygge antisemitisme, hadforbrydelser og ekstremisme i samfundet. Projektet gennemføres i samarbejde med HamletScenen, Dansk Jødisk Museum og Center for Undervisningsmidler i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. I anledningen af 80-året for redningen af de danske jøder, primært langs Øresundskysten, har projektet Helsingør som centralt omdrejningspunkt.  Projektet modtager midler til nyt undervisningsmodul, som er en tilføjelse til første del af projektet, som modtog delvis bevilling i 2022.

Den Selvejende institution Hamletscenen modtager 700.000 kr.

Historien i Nutiden – den jødiske minoritet og aktivt medborgerskab
Projektet består af undervisningsworkshops faciliteret af et tværregionalt samarbejde mellem Jødisk Informationscenter (JIC) i København og Holocaust Undervisnings Centret samt Myrthue i Esbjerg. Projektet er målrettet udskolingen og ungdomsuddannelser og omhandler Holocaust, jødisk liv og identitet i dag, såvel som nutidig antisemitisme. Herudover vil projektets parter afholde en række åbne workshops rundt omkring i landet.

Det Jødiske Samfund i Danmark modtager 1.260.000 kr.

Jødernes København
Projektet er et lokalt oplysningsprojekt bestående af lyd, video, fysiske debatmøder og kunstudstilling, der skal belyse, hvordan jødisk kultur og liv former og har formet København. Projektet er målrettet børn og unge.

Station København modtager 500.000 kr.

LILMOD –et nyt pædagogisk og didaktisk fundament for udstillingsudvikling, undervisning og formidling på Dansk Jødisk Museum
Projektet, der forankres på Dansk Jødisk Museum og understøttes af Skoletjenesten, skal opbygge et pædagogisk fundament og praksis for læring om jødisk liv i Danmark gennem 400 år. Samarbejdet mellem de to institutioner skal sikre, at Dansk Jødisk Museum kan tilbyde undervisning, der ikke kun historiefagligt, men også pædagogisk og didaktisk er opdateret og reflekteret.

Dansk Jødisk Museum modtager 1.040.000 kr.

Følgende projekter har modtaget støtte fra pulje 1


Det Jødiske Hus
Den Gamle By, Dansk Jødisk Museum og Fredericia Museum vil igennem en udstilling fortælle historien om de danske jøder, der boede uden for København. Udstillingen skal opsættes i ”Det Jødiske Hus” i Den Gamle By og består af to permanente interiørudstillinger og en udstilling om jødernes historie i Danmark med fokus på jøderne i provinsen.

Fuldt tilsagn: 2.205.197 kr.

Indtryk, aftryk, udtryk
Med indsatsen Indtryk, aftryk og udtryk vil Dansk Jødisk Museum, Immigrantmuseet og Furesø Bibliotekerne oplyse borgere i Nordsjælland om jødisk historie, liv og kultur. Projektet består af foredrag, udstillinger, dialogmøder m.m. med formål om at skabe grobund for tolerance, diversitet og inklusion, der skal forebygge antisemitisme.

Delvist tilsagn: 704.803,00 kr.
 

Følgende projekter har modtaget støtte fra pulje 2
 

Shalom Danmark. Sammen mod antisemitisme
Projektet er en national indsats mod antisemitisme på online medier målrettet 15-25-årige. Med udgangspunkt i en algoritmebaseret analyse af digital antisemitisme, vil projektet udvikle undervisningsmateriale samt 3-5 forebyggende og lokalt forankrede initiativer. Analysen skal også danne udgangspunkt for en online kampagne. Projektet udføres i et samarbejde mellem Jødisk Informationscenter, Nordic Safe Citites og Analyse & Tal og Common Consultancy.

Fuldt tilsagn: 2.520.000 kr.

Købmanden i Venedig – et iscenesat formidlingsprojekt om undertrykkelsens anatomi
Projektet består af en teaterforestilling og undervisningsmateriale, der skal styrke unges kritiske tænkning og forebygge antisemitisme, hadforbrydelser og ekstremisme i samfundet. Projektet gennemføres i samarbejde med HamletScenen, Dansk Jødisk Museum og Center for Undervisningsmidler i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. I anledningen af 80-året for redningen af de danske jøder, primært langs Øresundskysten, har projektet Helsingør som centralt omdrejningspunkt. 

Delvist tilsagn: 390.000 kr.

Opdateret 17. januar 2025