Museumsnævnet
Museumsnævnet består af syv medlemmer, herunder en nævnsleder, som alle beskikkes af kulturministeren for en fireårig periode. Medlemmerne beskikkes forskudt, således at henholdsvis tre og fire af medlemmerne beskikkes hvert andet år.
Nævnet er sammensat som følger:
- 1 medlem indstilles af Kommunernes Landsforening
- 1 medlem indstilles af Organisationen Danske Museer
- 5 medlemmer udpeges af kulturministeren. Heraf skal et medlem skal komme fra et af de andre nordiske lande.
Nævnets medlemmer skal tilsammen besidde høj museumsfaglig ekspertise inden for samlingsudvikling, formidling og vidensudvikling og inden for naturhistorie, kunsthistorie og kulturhistorie, herunder arkæologi. Medlemmerne skal således have bred viden om det danske museumslandskab, herunder kendskab til museumsdrift, museumsfaglig opgavevaretagelse og viden om de statsanerkendte museer.
Museumsnævnets sammensætning fra 1. januar 2025
Kulturministeren har beskikket følgende personer til Museumsnævnet med virkning fra 1. januar 2025:
- Simon Møberg Torp, dekan, Det Humanistiske Fakultet, Syddansk Universitet (udpeget som nævnsleder)
- Gitte Ørskou, direktør, Moderna Museet i Stockholm
- Jane Mylenberg, Mylenberg Consulting
- Carsten U. Larsen, fhv. direktør for Folketinget
- Lisa Månsson, direktør for Naturhistoriska Riksmuseet (nordisk kandidat)
- Sofie Plenge, direktør for Kultur & Sundhed, Vejle Kommune (indstillet af KL)
- Nils M. Jensen, direktør for Organisationen Danske Museer (indstillet af ODM)
Slots- og Kulturstyrelsen er sekretariat for Museumsnævnet.
Museumsnævnets opgaver
Nedenfor er en kort beskrivelse af Museumsnævnets opgaver, som omfatter tildeling og tilbagekaldelse af statsanerkendelse, indplacering af museer i fem grundtilskudskategorier samt godkendelse af ændringer i museernes ansvarsområder.
Tildeling og tilbagekaldelse af statsanerkendelse
Museer, der ønsker at blive statsanerkendt, kan ansøge Museumsnævnet om statsanerkendelse.
Eksisterende statsanerkendte museer, som ønsker at blive spaltet op i to eller flere selvstændige, statsanerkendte museer skal ligeledes søge om statsanerkendelse for alle nye enheder.
Nævnet kan desuden træffe afgørelse om, at statsanerkendte museer, der ikke lever op til kravene i museumsloven, får tilbagekaldt deres statsanerkendelse. Museerne vil dog få en periode på op til 2 år til at leve op til kravene.
Vejledning til ansøgning om statsanerkendelse bliver udarbejdet i 2025 og offentliggjort her på siden. Nye statsanerkendelser vil tidligst kunne træde i kraft fra 1. januar 2027.
Museernes indplacering i grundtilskudskategorier
Museumsnævnet kan, efter ansøgning fra et statsanerkendt museum, omplacere museet i grundtilskudskategori. Museumsnævnet kan i særlige tilfælde af egen drift omplacere et statsanerkendt museum i en anden grundtilskudskategori.
De museer, som i 2025 modtager et lavere statsligt driftstilskud end i 2024, kan søge Museumsnævnet om at blive omplaceret i grundtilskudskategori. En ændret indplacering vil for disse museer tidligst have virkning fra 1. januar 2026.
De museer, som i 2025 modtager det samme eller et højere statsligt driftstilskud end i 2024, kan også søge om ændret indplacering i grundtilskudskategori. En ændret indplacering vil for disse museer tidligst have virkning fra 1. januar 2029.
Vejledning til ansøgning om ændret indplacering i grundtilskudskategori bliver udarbejdet i 2025 og offentliggjort her på siden. Slots- og Kulturstyrelsen vil samtidig informere de statsanerkendte museer direkte via nyhedsbrev.
Ændringer i museernes ansvarsområde
Statsanerkendte museer kan søge Museumsnævnet om at få godkendt ændringer i deres vedtægtsbestemte ansvarsområde.
Ansøgninger om ændringer i museets ansvar for arkæologi afgøres af Slots- og Kulturstyrelsen.
Vejledning til ansøgning om ændret ansvarsområde bliver udarbejdet i 2025 og lagt her på siden. Slots- og Kulturstyrelsen vil samtidig informere de statsanerkendte museer direkte via nyhedsbrev.