Om Forsøg med kulturpas

Kulturpas er skabt for, at de cirka 43.000 unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, kan komme ud i nye fællesskaber.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt:

”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse.

For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge.”

Forsøg med kulturpas skal skabe bedre forudsætninger for, at unge fra målgruppen kan blive en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber, og herigennem ruste dem til at komme tættere på uddannelse eller job.

Det sker igennem to spor, som undersøger, hvordan kulturpas kan bidrage til øget trivsel, nye muligheder og bedre adgang til kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber for de unge.

De to spor:

 

Danmarks Idrætsforbund/DIF og Dansk Kulturliv/DKL står i spidsen for det nationale partnerskab. Opgaven er at sikre, at flest mulige unge fra målgruppen bruger kulturpasset til at blive en del af lokale kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber over hele landet.

Partnerskabet skal således identificere de unge og uddele kulturpas til dem. Derudover skal de skabe understøttende indsatser, der bidrager til de unges anvendelse af kulturpas.

Læs mere på DIF’s hjemmeside

Læs mere på DKL’s hjemmeside

Partnerskabskreds

For at lykkes med opgaven skal partnerskabet sammensætte en partnerskabskreds bestående af organisationer fra kultur-, forenings- og idrætslivet, der kender de unge og har kontakten til dem i hverdagen.

Læs mere om rammerne for det nationale partnerskab for kulturpas

I foråret 2025 igangsættes kulturpasforløb for unge mellem 15 og 24 år i hele landet. I alt har 15 projekter fået tilsagn fra et open call til kulturpasforløb.

Se listen over de støttede projekter

Hvem er kulturpas henvendt til?

Målgruppen er unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, samt elever på Den forberedende grunduddannelse (FGU). Målgruppen omfatter unge, der 1) ikke har fuldført en ungdomsuddannelse, 2) ikke er i gang med en uddannelse eller 3) ikke er i beskæftigelse i mindst 18 timer ugentligt. Den unge skal have bopæl i Danmark.

Den politiske aftale

Der er afsat 10 millioner kroner i 2024 og 65 millioner kroner årligt i 2025 og 2026 på Finansloven til forsøg med kulturpas. 

I regeringsgrundlaget fremgår det, at der skal gennemføres et forsøg med kulturpas for de 43.000 unge, der hverken har en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse eller er i gang med en uddannelse.

Dertil omfatter forsøgene også de cirka 8.000 unge, der er i gang med en forberedende grunduddannelse (FGU).

Læs hele regeringsgrundlaget

Regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet står sammen om modellen for kulturpas.

Læs mere om aftalen om kulturpas på Kulturministeriets hjemmeside

Læs mere

Tilmeld dig Slots- og kulturstyrelsens faginfo med nyt om forsøg med kulturpas

Læs Kulturministeriets pressemeddelelser om kulturpas

Opdateret 03. april 2025

Kontakt

Har du spørgsmål til kulturpas? Så kan du henvende dig her.