Munkebo - dysser og jættestuer
Den smalle landstrimmel mellem Kattegat og Kertinge Nor var et yndet tilholdssted for bondestenalderens mennesker. Her er fundet flere bopladser og ikke mindst mange storstensgrave, de såkaldte dysser og jættestuer. Fire af disse er netop sat i stand og sikret, så man kan gå ind i dem.
Oplev i Munkebo
- To jættestuer. På en lille grøn oase midt i Munkebos industriområde ligger to flotte jættestuer side om side. De blev undersøgt allerede i 1917 og der blev fundet skeletter, flintøkser, pile, ravperler og meget andet i dem.
- Gravens rum. I dag kan man selv gå ind i jættestuerne og forestiller sig at de var gravplads for mange mennesker for 5000 år siden. Stenalderens gravskik var kompliceret. Meget tyder på at nogle lig blev flyttet og genbegravet i jættestuerne efter først at være begravet et andet sted.
- Lindelydyssen. Gravformerne skiftede i løbet af bondestenalderen. Dysserne er ældre end jættestuerne. Dysserne består af vægsten og en stor dæksten. Selv monumentet ikke er så stort, var det et ingeniørarbejde at bygge dem og flytte rundt på de tonstunge sten uden kraner.
Find vej
De fire storstensgrave ligger tre steder i Munkebo med gå afstand imellem.
De to jættestuer ligger på Garbæksvej. Området er hegnet ind til får, men man er velkommen til at gå ind gennem lågen og kigge på jættestuerne. Der er også adgang fra en parkeringsplads bag det grønne areal.
På vejen Fiskeløkken lige overfor de to jættestuer ligger en fin dysse. Den ligger på dyrket mark, men der er adgang langs skellet og ad trampestien ud på marken – følg pileskiltene.
På Lindøallen finder man Lindelydyssen. Gå ned af stien mellem kolonihavehusene, så ligger den på en mark på venstre hånd. Her er man også velkommen til at kigge ind i dyssen.