Ansøg om statsanerkendelse
Museer kan ansøge Museumsnævnet om statsanerkendelse i henhold til museumsloven. Eksisterende statsanerkendte museer, som ønsker at blive spaltet i to eller flere selvstændige, statsanerkendte museer, skal søge om statsanerkendelse for alle nye enheder.
Denne vejledning beskriver vilkårene for at opnå og bevare en statsanerkendelse samt proces for ansøgning om statsanerkendelse.
Vilkår for statsanerkendte museer
Museumsloven fastsætter de vilkår, som et museum skal opfylde for at kunne opnå og bevare statsanerkendelse og dermed modtage statsligt driftstilskud. Museumsloven sætter desuden de overordnede rammer for et statsanerkendt museums arbejde.
Museumslovens formål er gennem fagligt og økonomisk bæredygtige museers virksomhed og samarbejde at sikre kultur- og naturarv i Danmark og udvikle betydningen af disse i samspil med verden omkring os.
Gennem de indbyrdes forbundne opgaver samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling skal museerne i et lokalt, nationalt og globalt perspektiv:
- aktualisere viden om kultur- og naturarv og gøre denne tilgængelig og vedkommende
- udvikle anvendelse og betydning af kultur- og naturarv for borgere og samfund og
- sikre kultur- og naturarv for fremtidens anvendelse
Museerne skal samarbejde om ovenstående opgaver
Krav til ansvarsområde og samling
- Museet skal arbejde inden for et ansvarsområde, som bidrager til et sammenhængende og mangfoldigt museumsvæsen. Ansvarsområdet skal være væsentligt og ikke i forvejen dækket af andre statslige og statsanerkendte museer. Museets ansvarsområde og ændringer heri skal godkendes af museumsnævnet, dog ikke opgaver i henhold til museumslovens kapitel 8.
- Museets samling skal i tilstrækkeligt omfang repræsentere ansvarsområdet.
Kravene til statsanerkendte museers ansvarsområder har til hensigt at sikre arbejdsdeling og koordinering imellem statslige og statsanerkendte museer og modvirke, at der anvendes offentlige midler til at opbygge parallelle samlinger. Fordelingen af ansvarsområder skal desuden sikre, at der i alle dele af landet er museer, der varetager de opgaver, der er beskrevet i museumslovens kap. 8 om sikring af kultur- og naturarv i forbindelse med den fysiske planlægning og forberedelse af jordarbejder mv. Godkendelse af et ansvarsområde sker ud fra en faglig vurdering, idet ansvarsområdets væsentlighed skal vurderes i forhold til eksisterende statslige og statsanerkendte museers ansvarsområder. Det vil også blive vurderet, i hvor høj grad ansvarsområdet tilfører aktualitet og mangfoldighed til det samlede museumsvæsen med henblik på at sikre, at museumsvæsenet er dynamisk og afspejler samfundsudviklingen.
Museet skal desuden have en samling, som i tilstrækkeligt omfang repræsenterer ansvarsområdet, og for at sikre arbejdsdeling foretages en faglig vurdering af samlingens repræsentativitet ift. ansvarsområdet set i relation til eksisterende statslige og statsanerkendte museers samlinger. Hermed sikres det, at ansvarsområdet varetages af det museum, som relativt set har den bedste samling til at varetage området, eller som vurderes at have det bedste potentiale hertil.
Minimumskrav
- Museet skal minimum have 10.000 besøgende årligt. For museer, som alene har udstillingssteder på øer med færre end 10.000 indbyggere er vilkåret 8.000 besøgende årligt. Besøgstallet omfatter betalende eller ikke betalende, som har indløst billet til enten museets udstillinger eller faglige arrangementer og undervisning på og uden for museets udstillingssteder.
- Museet skal minimum have 4,0 mio. kr. (2024-pl) i årlige indtægter. For museer, som alene har udstillingssteder på øer med færre end 10.000 indbyggere er vilkåret minimum 3,0 mio. kr. (2024-pl).
- Museet skal producere eller indgå i samarbejde om produktion af mindst én fagfællebedømt forskningspublikation over tre forudgående, afsluttede år.
Alle minimumskravene vurderes på baggrund af data fra tre forudgående afsluttede kalenderår.
Det er hensigten, at minimumskravene sammen med driftstilskudsmodellen skal understøtte høj kvalitet inden for samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling på de statsanerkendte museer.
Læs mere om regler for opgørelse af besøgende, indtægter og forskning i museumsbekendtgørelsens §§ 20-23.
Læs mere i vejledning om optælling af besøgende, herunder børn og unge, indtægter og forskning.
Krav om høj kvalitet
Museet skal varetage de indbyrdes forbundne opgaver samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling med høj kvalitet.
Høj kvalitet vurderes på baggrund af følgende kriterier:
- Museet indsamler genstande, kunstværker, præparater og anden dokumentation inden for sit ansvarsområde.
- Museets indsamling er forskningsbaseret og koordineret i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer.
- Museet registrerer sin samling og anden dokumentation snarest mulig efter indsamling.
- Museets samling har en tilstrækkelig bevaringstilstand.
- Museet forsker inden for sit ansvarsområde.
- Museets forskning opfylder OECDs kernekriterier for forskning.
- Museet publicerer sin forskning nationalt og internationalt.
- Museet formidler sit ansvarsområde forskningsbaseret og differentieret i forhold til forskellige målgrupper og formidlingsformer.
- Museet har tilstrækkelige rammer, herunder bygningsmæssige til at kunne arbejde professionelt med formidling.
Hensigten med bestemmelserne er, at alle statsanerkendte museer har høj kvalitet i sin faglige opgavevaretagelse.
Krav om nødvendige kompetencer og rammer
- Museet skal have de nødvendige kompetencer til at varetage de museumsfaglige opgaver: Samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling.
- Museet skal have de nødvendige rammer til at opbevare samlingen forsvarligt såvel fysisk som digitalt. Det indebærer bl.a., at museet har tilstrækkelige bevaringsforhold for sin samling, herunder i magasiner og udstillinger.
- Museet skal have forsvarlig sikring af sin samling, herunder opsyn og forsvarlige installationer, som sikrer mod tyveri, brand, hærværk og klimaskader samt forsvarlig cyber- og informationssikkerhed.
Hensigten med bestemmelserne er at sikre, at museet råder over kompetencer, sikringsmæssige foranstaltninger og bygningsmasse mv., der i tilstrækkelig grad sikrer, at museet kan varetage samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling med høj kvalitet.
Øvrige krav
- Museet skal være kommunalt, selvejende, eller det skal ejes af en forening, hvis formål er museets drift. Kulturministeren kan kræve, at museet i videst muligt omfang er administrativt og økonomisk adskilt fra andre institutioner.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at det statslige driftstilskud ydes til museumsvirksomhed. Bestemmelsen betyder, at der fx ikke kan ydes støtte til samlinger i privateje eller til foreninger, selskaber mv., der har et kommercielt sigte. Det skal ligeledes kunne sikres, at statstilskuddet ikke anvendes til formål, der er museumsvirksomheden uvedkommende.
- Museets vedtægter skal godkendes af museets hovedtilskudsyder. Museets ansvarsområde skal fremgå af vedtægterne.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at den offentlige hovedtilskudsyder sikrer og har indblik i, at museets juridiske grundlag er i overensstemmelse med gældende ret/regler, herunder museumslov og driftstilskudslov - men også anden lovgivning.
- Museet skal deltage i nationale og regionale samarbejder med andre statslige og statsanerkendte museer.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at museer omfattet af museumsloven samarbejder med henblik på koordinering, sammenhæng, kvalitet, faglig og ressourcemæssig bæredygtighed i opgavevaretagelsen. Bestemmelsen hænger sammen med kravet i museumslovens § 2 om, at museerne skal samarbejde om deres lovbestemte opgaver.
- Museet må ikke udskille genstande, kunstværker og anden dokumentation fra samlingerne til andre end statslige og statsanerkendte museer, medmindre kulturministeren giver tilladelse hertil.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at museers samlinger i videst muligt omfang sikres og bevares for eftertiden. Der er tale om samlinger, der er opbygget over en lang årrække, støttet af offentlige midler. Udskillelse til anden side end til statsanerkendte og statslige museer kræver derfor en særskilt tilladelse. Der kan fx gives særskilt tilladelse til udskillelse grundet manglende forsknings- og formidlingsmæssig værdi.
- Museet skal indberette genstande, kunstværker og anden dokumentation til det centrale register over kulturhistorie og kunst samt oplysninger til det centrale register over arkæologiske lokaliteter og fundsteder.
Hensigten med bestemmelsen er at skabe nationalt overblik over samlingerne på de statslige og statsanerkendte museer. Kunst- og kulturhistoriske samlingsregistreringer indberettes til SARA og arkæologiske lokaliteter og fundsteder registreres i Fund- og Fortidsminder. Dermed sikres grundlag for en koordinering af museernes indsamling samt samarbejde imellem museerne gennem gensidig anvendelse af hinandens samlinger i forbindelse med vidensudvikling og formidling. Naturhistoriske museer er ikke forpligtede til at indberette registreringer af deres samling til centrale registre.
- Museet skal vederlagsfrit give adgang til børn og unge under 18 år samt skoleelever, der besøger museet som led i undervisningen. Museet skal under hensyntagen til institutionens karakter gennemføre særlige formidlingsindsatser rettet mod børn.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre, at museer spiller en aktiv rolle i forhold til at give børn og unge de bedst mulige kulturelle vilkår og muligheder. Museet skal som minimum give gratis adgang for børn og unge under 18 år samt skoleelever, der besøger museet som led i undervisningen. Med skoleelever menes 1) elever i grundskole, 2) elever og kursister på uddannelser til unge og 3) kursister på almene voksenuddannelser.
- Museet skal tilstræbe størst mulig tilgængelighed for personer med handicap.
Hensigten med bestemmelsen er at sikre størst mulig tilgængelighed til museer for alle personer med handicap. Det kan fx være tilgængelighed til museers bygninger, tegnsprogstolkning, særlige forløb og åbningstider for personer med handicap.
- Statsanerkendte museer skal årligt opgøre og indberette de nødvendige oplysninger digitalt til Kulturministeriet til brug for fastsættelse af variabelt tilskud samt vurdering af opfyldelse af minimumskrav. Opgørelserne skal følge Slots- og Kulturstyrelsens vejledninger for opgørelse af besøgstal, indtægter og forskning, og indberetningerne skal være ledsaget af en erklæring fra en godkendt revisor.
Læs Slots- og Kulturstyrelsens vejledninger for opgørelse af besøgstal, indtægter og forskning.
Læs Slots- og Kulturstyrelsens skabelon til revisorerklæringer
- Såfremt et statsanerkendt museum ophører, afgør kulturministeren i samråd med museets hovedtilskudsyder, hvad der skal ske med museets samling. Hvis museets vedtægter afviger fra denne bestemmelse, skal dette godkendes af kulturministeren.
- Statsanerkendte museer må ikke erhverve genstande, hvis de er indført fra et andet land i strid med dette lands lovgivning og forholdet er omfattet af international overenskomst, tiltrådt af det pågældende land og Danmark. I så fald skal der finde tilbagelevering sted i overensstemmelse med den internationale overenskomst.
- Vedtægterne for et statsanerkendt museum, som er selvejende eller foreningsejet, skal opfylde bestemmelserne i Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet.
Hvem træffer afgørelse?
Det er Museumsnævnet, der behandler og træffer afgørelse ved ansøgninger om statsanerkendelse. Museumsnævnet sekretariatsbetjenes af Slots- og Kulturstyrelsen.
Museumsnævnet træffer afgørelse på baggrund af en museumsfaglig vurdering af, om det ansøgende museum med høj kvalitet vil kunne varetage et ansvarsområde, som bidrager til et sammenhængende og mangfoldigt museumslandskab.
Det vil indgå i Museumsnævnets vurdering, om det ønskede ansvarsområde er af en tilstrækkelig væsentlig karakter til at kunne bære en selvstændig statsanerkendelse, og ansvarsområdets væsentlighed vurderes i forhold til andre statslige og statsanerkendte museers ansvarsområder. Samtidig vil der skulle ske en vurdering af, om museets samling i tilstrækkeligt omfang repræsenterer ansvarsområdet, eller har tilstrækkeligt potentiale hertil, herunder også sammenholdt med eksisterende statsanerkendte museers samlinger. Dette sker med henblik på at sikre, at ansvaret varetages af det museum, som relativt set har samlingen med den bedste forsknings- og formidlingsmæssige værdi. Nævnet vil desuden se på ansvarsområdets potentiale for at udvikle museumslandskabet og tilføre aktualitet og mangfoldighed til det samlede museumsvæsen.
Det vil desuden indgå i Museumsnævnets vurdering, om museet kan eller forventes at kunne leve op til museumslovens krav (se Vilkår for statsanerkendte museer), når en evt. statsanerkendelse træder i kraft.
Museumsnævnets afgørelse kan ikke påklages til en anden administrativ myndighed.
Introduktion til ansøgningsprocessen
Herunder kan museet læse om de enkelte trin i ansøgningsprocessen. Det anbefales, at alle dele læses igennem, inden ansøgningen indsendes.
Det anbefales, at museet forud for udarbejdelsen af ansøgningen tager kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen med henblik på en indledende drøftelse, fx med henblik på afklaring af opfyldelse af minimumskrav. Slots- og Kulturstyrelsen kan også vejlede ansøger i løbet ansøgningsprocessen. Spørgsmål kan stiles til museumsnævnet via kontaktformularen i højre hjørne.
Ansøgningerne skal indsendes til Slots- og Kulturstyrelsen, som sekretariatsbetjener Museumsnævnet.
Link til ansøgningsskema følger snarest.
To faser i ansøgningsprocessen
Med henblik på at reducere ansøgers ressourceanvendelse i forbindelse med ansøgninger om statsanerkendelse, er ansøgningsprocessen delt op i to faser. Den første fase vedrører ansvarsområde, samling og minimumskrav. Den anden fase vedrører høj kvalitet, nødvendige rammer samt øvrige krav til statsanerkendte museer.
I første fase bliver museets første del af ansøgningen forelagt Museumsnævnet. Dette kan lede til to udfald:
- Museumsnævnet vurderer, at det foreliggende grundlag er tilstrækkeligt til at træffe afgørelse om et afslag, fordi museet ikke vurderes at kunne leve op til minimumskravene og/eller kravene til ansvarsområde og samling set i relation hertil. Ansøgningsprocessen afsluttes med et afslag til museet.
- Museumsnævnet vurderer, at det er relevant at gå videre til anden fase af ansøgningsprocessen.
Hvis museets ansøgning går videre til anden fase, bliver anden del af museets ansøgning forelagt Museumsnævnet, som afgør om museet kan blive statsanerkendt.
Ansøgningsproces første fase
Den første fase i ansøgningsprocessen vedrører museets ønskede ansvarsområde, samling og opfyldelse af minimumskrav.
Hvad skal ansøgningen indeholde
Ansøgningen skal udarbejdes i et obligatorisk ansøgningsskema.
Link til ansøgningsskema tilføjes snarest.
Følgende materiale skal vedhæftes ansøgningen:
- Museets eksisterende vedtægter.
- Museets strategi.
- Museets organisationsplan og overblik over personale.
- Museets årsrapporter og revisionsprotokollat fra de senest 3 afsluttede regnskabsår.
- En beskrivelse af museets samling, herunder beskrivelse af antal, genstandsgrupper og -typer. Beskrivelsen skal ses i sammenhæng til det ønskede ansvarsområde og andre statslige og statsanerkendte museers samlinger.
- En liste med museets fagfællebedømte forskningspublikationer de seneste fem afsluttede kalenderår. Listen skal indeholde titel, forfatter, udgivelsesår, isbn numre samt beskrivelse af, hvordan forfatteren er relateret til museet, eller hvordan museet på anden vis har investeret ressourcer i forskningspublikationen. Det skal desuden fremgå, hvordan forskningen er relateret til det ønskede ansvarsområde samt om forskningen er publiceret nationalt eller internationalt. Hvis museet ikke har publiceret fagfællebedømt forskning i de seneste fem kalenderår, vedlægges en liste over museets forskning, som ikke er fagfællebedømt. Det skal fremgå af listen, hvorvidt forskningspublikationerne er fagfællebedømte eller ej.
Andet relevant materiale, som beskriver museets virksomhed og faglige arbejde, kan medsendes.
Slots- og Kulturstyrelsen kan som led i sekretariatsbetjeningen af Museumsnævnet bede om supplerende materiale.
Sådan vurderes første fase af ansøgningen
Museumsnævnet træffer afgørelse ved første fase af ansøgning om statsanerkendelse på baggrund af følgende kriterier:
- Det ønskede ansvarsområde skal bidrage til et sammenhængende og mangfoldigt museumsvæsen. Ansvarsområdet skal være væsentligt og ikke i forvejen dækket af andre statslige og statsanerkendte museer. Dette med henblik på at sikre arbejdsdeling og koordinering mellem museerne. Det er afgørende, at ansvarsområdet tilfører nye og væsentlige aspekter til det samlede museumslandskab. Der ses desuden på, om ansvarsområdet kan skabe uhensigtsmæssige overlap i forhold til statsanerkendte museers ansvarsområder, som kan få negative konsekvenser for den eksisterende arbejdsdeling og koordinering mellem museerne.
- Museets samling skal i tilstrækkeligt omfang repræsentere det ønskede ansvarsområde. Dette sammenholdes med, om ansvarsområdet allerede er tilstrækkeligt repræsenteret i andre statslige og statsanerkendte museers samlinger. Det vil i den forbindelse blive vurderet, om museets samling har den nødvendige tyngde (geografisk, emnemæssigt, tidsmæssigt og volumenmæssigt) til at bære ansvarsområdet.
- Ansvarsområdet skal tilføre aktualitet og mangfoldighed til det samlede museumsvæsen med henblik på at understøtte et dynamisk museumsvæsen, som afspejler samfundsudviklingen.
Ansvarsområdet skal være afgrænset emnemæssigt, tidsmæssigt og så vidt muligt geografisk, jf. museumsbekendtgørelsens § 2, stk. 1:
- Den geografiske afgrænsning skal for de kultur- og naturhistoriske ansvarsområder være klar og fx følge landets kommunale eller regionale inddeling.
- Emnemæssigt anføres museets ansvar som kulturhistorie, kunsthistorie, naturhistorie eller kombinationer heraf.
- Tidsmæssigt kan ansvarsområdet afgrænses efter kulturhistoriske, kunsthistoriske eller naturhistoriske perioder. Eller med årstal, hvis relevant.
Museet kan formulere særlige fagligt begrundede fokusområder inden for sit ansvarsområde. Fokusområder bør afspejle ansvarsområdets særkende og museets profil.
Det vil indgå i Museumsnævnets vurdering, om museet kan eller forventes at kunne leve op til minimumskravene til statsanerkendte museer, når en evt. statsanerkendelse træder i kraft.
Ansøgningsproces anden fase
Den anden fase vedrører krav om høj kvalitet, krav om nødvendige rammer samt øvrige krav til statsanerkendte museer.
Hvad skal ansøgningen indeholde
Ansøgningen skal udarbejdes i et obligatorisk ansøgningsskema, som tilføjes snarest.
Følgende materiale skal vedhæftes ansøgningen:
- Et udkast til vedtægter udarbejdet med udgangspunkt i Slots- og Kulturstyrelsens standardvedtægter.
- En liste over de genstande, værker eller præparater, som museet har indsamlet de seneste fem år med angivelse af begrundelsen for indsamlingen.
- 10 tilfældige registreringer, som Slots- og Kulturstyrelsen udvælger på baggrund af museets registrant.
- En ekstern faglig vurdering af opbevaringsforholdene i alle museets udstillinger og magasiner. Vurderingen skal indeholde en beskrivelse af:
- De bygningsmæssige rammer og deres egnethed som klimaskærm om samlingerne.
- Lokalernes fysiske egnethed for opbevaring af museets samlinger, herunder adgangsforhold, pladsforhold samt mulighed for rengøring og ryddelighed.
- Lokalernes klimatiske forhold og deres egnethed for bevaring af samlingerne, herunder resultat af indsamlede data om temperatur, luftfugtighed og lys.
- Forhold vedrørende skadedyr, herunder om samlingerne er hensigtsmæssigt beskyttet mod angreb af insekter og mikroorganismer.
- Forhold vedrørende skadelige biocider og anden forurening af samlingerne.
- Sikringsforhold, dvs. oplysninger om hvorvidt museet har en forsvarlig sikring af samlingerne, herunder opsyn og forsvarlige installationer mod brand, tyveri, hærværk og klimaskader.
- Museets inddragelse af konserveringsfaglig ekspertise i bevaringsarbejdet. Fx til regelmæssige opsyn med samlingerne, det udbedrende bevaringsarbejde og i udarbejdelsen af bevaringsplaner.
- Museet præventive rutiner og procedurer i forhold til bevaringen af museets samling.
- En kort, sammenfattende vurdering af de aktuelle opbevaringsforhold.
Vurderingen er et øjebliksbillede, men hvad angår klimaforhold og skadedyr, bør den være baseret på målinger gennem en relevant periode, hvis de foreligger.
- En stikprøve til vurdering af samlingens bevaringstilstand. Det aftales med Slots- og Kulturstyrelsen, hvordan stikprøven skal udtages, og hvordan bevaringstilstanden for stikprøven beskrives.
- En aktivitetskalender for det senest afsluttede kalenderår.
I denne fase skal museet påregne en besigtigelse.
Slots- og Kulturstyrelsen kan som led i sekretariatsbetjeningen af Museumsnævnet bede om supplerende materiale.
Sådan vurderes din ansøgning
På baggrund af første og anden fase af ansøgningsprocessen skal Museumsnævnet lave en samlet faglig vurdering og træffe afgørelse om statsanerkendelse.
I anden fase af ansøgningsprocessen vurderer Museumsnævnet ansøgningen om statsanerkendelse på baggrund af, om museet kan eller forventes at kunne opfylde følgende vilkår for en statsanerkendelse:
- Museet skal have høj kvalitet i de indbyrdes forbundne opgaver samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling.
- Museet skal have de nødvendige kompetencer til at varetage samlingsudvikling, vidensudvikling og formidling med høj kvalitet.
- Museet skal have de nødvendige rammer til at opbevare samlingen forsvarligt, herunder tilstrækkelige bevaringsforhold for sin samling i magasiner og udstillinger.
- Museet skal have forsvarlig sikring af sin samling, herunder opsyn og forsvarlige installationer, som sikrer mod tyveri, brand, hærværk og klimaskader.
- Museet skal være kommunalt, selvejende eller ejet af en forening, hvis formål er museets drift.
- Museet deltager i det nationale og regionale samarbejder med andre statslige og statsanerkendte museer eller har potentiale til at deltage i sådanne samarbejder efter en evt. statsanerkendelse.
- Museet har registreret sin samling og evt. indberettet genstande, kunstværker og anden dokumentation til det centrale register over kulturhistorie og kunst, SARA. Eller museet har kapacitet til at registrere og indberette sin samling inden for en rimelig tidshorisont efter en evt. statsanerkendelse.
- Museet har økonomisk råderum til vederlagsfrit at give adgang til børn og unge under 18 år samt skoleelever, der besøger museet som led i undervisningen.
- Museet tilstræber størst mulig tilgængelighed for personer med handicap.
Lovgrundlag
Museumsnævnet træffer afgørelse om statsanerkendelse efter museumslovens kapitel 6, jf. lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014 om bekendtgørelse af museumsloven, som ændret ved lov nr. 1680 af 30. december 2024 om ændring af museumsloven, jf. Lov om ændring af museumsloven (Gennemførelse af en museumsreform); bekendtgørelse nr. 1745 af 30. december 2024 om museer mv., kap 2-5, samt Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet.
Når Museumsnævnet har truffet afgørelse om statsanerkendelse
Museumsnævnets afgørelse om statsanerkendelse vil have virkning fra førstkommende kalenderår. Som en del af statsanerkendelsen indplacerer Museumsnævnet museet i en grundtilskudskategori 1-5 på baggrund af de kriterier, som fremgår af Slots- og Kulturstyrelsens vejledning til ansøgning om ændret indplacering i grundtilskudskategori.
Læs vejledningen til ansøgning om ændret indplacering i grundtilskudskategori
Museet kan modtage variable tilskud, når museet har indberettet data for tilskudsudløsende parametre i tre afsluttede kalenderår som statsanerkendt museum.
Hvis statsanerkendelsen skyldes en spaltning af et statsanerkendt museum, bortfalder prioritetstilskuddet.