SARA

SARA er de statslige og statsanerkendte museers fælles system til indberetning, registrering og administration af deres kunst og kulturhistoriske samlinger. SARA er med til at sikre nationalt overblik over de danske museers samlinger.

Alle statslige og statsanerkendte museer under Kulturministeriet med kunst- og kulturhistoriske samlinger er forpligtet til at indberette oplysninger om deres samlinger i SARA. Slots- og Kulturstyrelsen har ansvaret for SARA. 

 

Aftalen fastlægger partnernes forpligtigelser og ansvar og beskriver de ydelser, som Slots- og Kulturstyrelsen stiller til rådighed

Samarbejdsaftale for SARA (pdf)

Slots- og Kulturstyrelsen har udarbejdet en vejledning til SARA, der er er beregnet til at kunne benyttes af alle brugere, uanset erfaringsniveau. I vejledningen præsenteres systemets opbygning, ligesom funktioner bliver gennemgået trin for trin.

SARA-manual – vejledning til de kunst- og kulturhistoriske museer version 3.0 (pdf)

Udvalg til udvikling af SARA

Udvalg til udvikling af SARA rådgiver Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med udvikling og anvendelse af systemet SARA. Udvalget skal blandt andet:

  •  Rådgive og afgive indstilling om ændringer og udvikling af SARA.
  •  Rådgive om ændringer i og udvikling af data i SARA.
  •  Rådgive om anvendelse af SARA-data i sammenhæng med museernes øvrige udviklingsopgaver.
  •  Vejlede museerne om brug af SARA. 

Udvalget består af seks medlemmer og er sammensat, så der er viden om opbygning og anvendelse af SARA, viden om museernes strategiske, digitale udvikling, såvel som erfaring fra forskellige faglige tilgange til genstandsregistrering. 

Udvalget mødes cirka fire gange årligt. 

  • Signe Stidsing Hansen, Nordjyske Museer (forperson)
  • Katrine Thorsgaard Pedersen, Museum Vestsjælland
  • Thomas Meldgaard, Arbejdermuseet
  • Kim Brasen, Statens Museum for Kunst
  • Mads Leen, Museum Sønderjylland

Mødedatoer for udvalget opdateres i januar 2025

Baggrund
Udvalg til udvikling af SARA er nedsat i henhold til § 5 i bekendtgørelse nr. 2269 af 1. december 2021 om rådgivning af Slots- og Kulturstyrelsen på museumsområdet, der giver styrelsen mulighed for at nedsætte museumsudvalg til rådgivning i forbindelse med specifikke institutions- og museumsfaglige problemstillinger.

Dette kommissorium er udarbejdet i henhold til bekendtgørelsens § 6, stk. 3. 

Formål 
Udvalg til udvikling af SARA rådgiver efter behov Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med udvikling og anvendelse af systemet SARA. 

Opgaver 
• Rådgive og afgive indstilling om ændringer og udvikling af systemet SARA. 
• Rådgive om ændringer i og udvikling af data i SARA. 
• Rådgive om anvendelse af data fra SARA i sammenhæng med museernes øvrige drifts- og udviklingsopgaver. 
• Vejlede museerne om brug af SARA. 

Medlemmer og beskikkelsesperiode
Udvalget består af seks medlemmer, som beskikkes for en periode på fire år, hvor halvdelen af udvalget beskikkes to år forskudt i forhold til hinanden. I udvalgets første periode fra 2022 til og med 2025 beskikkes tre medlemmer derfor kun for en toårig periode. 

I tilfælde af udtræden beskikkes et nyt medlem af Slots- og Kulturstyrelsen for den resterende del af beskikkelsesperioden for det medlem som vedkommende erstatter. 

Medlemmerne beskikkes af Slots- og Kulturstyrelsen efter rådgivning fra Slots- og Kulturstyrelsens museumsråd og udvalget sammensættes således, at der er ekspertise i SARA, herunder systemets opbygning og anvendelse, indsigt i anvendelse af SARA i samlingsarbejdet, viden om museernes strategiske digitale udvikling inden for alle fem museumssøjler, samt erfaringer fra forskellige faglige tilgange til genstandsregistrering. 

Slots- og Kulturstyrelsen sekretariatsbetjener udvalget. 

Mødeform
Møder fastlægges for et år ad gangen, og der regnes med tre møder årligt fordelt hen over året. Møderne afholdes som udgangspunkt i København, med mulighed for deltagelse via en digital løsning på to af de tre årlige møder.

Ud over de årlige tre fastsatte møder, kan udvalgets medlemmer konsulteres løbende med konkrete spørgsmål inden for de ovenstående arbejdsopgaver. 

Økonomi 
Slots- og Kulturstyrelsen byder på forplejning til møderne og afholder deltagernes udgifter til transport ved indsendelse af originale bilag (broafgift og togbilletter). Udgifter til kørsel med egen bil eller motorcykel pr. km kan godtgøres efter den lave sats i satsreguleringscirkulæret. Der er ikke honorar forbundet med opgaven.

Ændrings- og udviklingsforslag til SARA 

Hvis I har ændrings- eller udviklingsforslag til SARA, kan det indsendes via nedenstående blanket.  

Indsend ændrings- og udviklingsforslag til SARA

Har du spørgsmål til SARA-sekretariatet eller vil du indmelde fejl?

Hvis I har spørgsmål til SARA, kan I kontakte SARA-sekretariatet gennem kontaktboksen i højre side.  
 
Vil I indmelde en fejl, har spørgsmål af systemteknisk karakter eller behov for at oprette en ny bruger, skal I henvende jer direkte til systemudvikler Axiell

Kurser i SARA

Organisationen Danske Museer (ODM) udbyder kurser for brugere af SARA, hvor Slots- og Kulturstyrelsen også deltager på dele af kurset. 
 
Tilmeldingen til kurset kan ske på ODMs hjemmeside.

Opdateret 02. januar 2025

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen