Dommerby Hede - gravhøje og hulveje

 
I hedelandskabet syd for Skive kan man finde adskillige mindre høje, der i den sene bondestenalder blev bygget som monumenter over afdøde mænd og kvinder. Det er ofte fra fundene i denne slags grave, arkæologer henter deres viden om datidens samfund. Mellem år 2800 og 2400 f.Kr. blev der bygget mange tusinde af denne slags gravhøje, og omkring 4.000 af disse er bevaret den dag i dag.

Oplev ved Dommerby Hede

  • Gravhøje fra stenalderen. Ved Dommerby Hede ligger der over 30 gravhøje, hvoraf de 25 ligger på rad og række inden for få hundrede meter. Gravhøjene er med stor sandsynlighed op til 5.000 år gamle, men der kan være foregået efterbegravelser i højene i adskillige århundreder.
  • Uberørte høje gemmer på ravskatte. De fredede gravhøje er aldrig blevet udgravet, så man kan ikke datere dem mere præcist. Da gravgaverne i den yngre stenalder ofte var meget ens, kan man dog godt gætte, hvad de intakte grave indeholder: Mændene blev ofte begravet med en stridsøkse, med forskellige lerkar og af og til med to store ravperler eller -knapper, mens kvinderne blev begravet med smykker – også ofte af rav – og lerkar.
  • Dybe hulveje i landskabet. Lige øst for gravhøjene - mellem højene og Sdr. Boulevard – kan man stadig se tydelige spor efter oldtidens veje. De står i dag i landskabet som dybe ’furer’ i jorden, som er opstået ved, at man har kørt i de samme spor gennem generationer. Disse såkaldte hulveje er sandsynligvis lige så gamle som - eller måske endda ældre end – gravhøjene.
  • Inspiration til en ”oldgammel” teori. De tydelige parallelle rækker af hhv. gravhøje og hulveje fik for over 100 år siden den daværende direktør for Nationalmuseet, Sophus Müller, til at fremkomme med en teori om, at man havde anlagt gravhøjene langs oldtidens veje i hele Danmark. Man kan således på placeringen af gravhøje bestemme, hvor stenalderfolket færdedes mest.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Gravhøjene ligger i trekanten mellem Flyvej og Sdr. Boulevard på et fredet areal syd for Skive. Der er indgang til området og parkerings-muligheder ved Flyvej, hvor der også er skilte, der fortæller om højene og hulvejene.

Kort over området