Madsebakke/Hammersholm - helleristningslandskab

 
På spidsen af Nordbornholm mellem Allinge og Hammershus ligger et helt landskab fyldt med helleristninger. Helleristninger er tegn og figurer indhugget i klipperne. Motiverne er symboler fra bronzealderens religion.

Området er et samlet rituelt landskab med Danmarks rigeste forekomst af helleristningsfelter fra Bronzealderen (ca. 1700 – 500 f.kr).

Siden slutningen af 1800-tallet er der fundet helleristninger i området. Nogle af de mere spektakulære ristninger og motiver blev bortsprængt i stenbruddet ved Store Madsebakke, men heldigvis blev mange smukke felter og særlige motiver bevaret for eftertiden. Der findes stadig nye billeder, når en klippeflade undersøges grundigt.

Oplev ved Madsebakke og Hammersholm

  • Man kan tilrettelægge sin tur, så man kan gå på opdagelse hele vejen fra Allinge til Hammersholm og videre til Hammershus – dvs. tværs over Bornholms nordspids eller man kan ”nøjes” med at opleve Madsebakkeklippens koncentration af motiver. Stisystemet er lagt, så der er fire ”indgangsporte” til landskabet: Henholdsvis fra Russersletten, Moseløkken, Lille Madsebakke og den nu tilgængelige Store Madsebakke.
  • Et hav af skibe. På Madsebakke klippen kan man se 14 skibsmotiver blandt helleristningerne. Skibet var et vigtigt transportmiddel i bronzealderen. På Nordbornholm ligger to naturhavne, hvorfra man i bronzealderen har kunnet sejle til Skåne, Polen og Sjælland.
  • De døde ligger i landskabet. Bronzealderens døde blev begravet i gravhøje og her ved Madsebakke og Hammersholm har ligget flere gravhøje. I midten af det store område ligger Samuelshøj, og i skoven ligger den store Anebjerghøj.
  • Store og små stenbrud. Landskabet er fyldt med spor efter stenbrydning. Flere steder kan man se de gamle stenbruds skarpe kanter på klipperne. Ved Store Madsebakke er der flere gamle stenbrud. Her forsvandt to helleristningsfelter for altid.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Man kan komme ind på området fra fire forskellige ”indgange”

Store Madsebakke: Stadionvej, Allinge

Lille Madsebakke: Madseløkke, Allinge

Russersletten: Moseløkkevej ved Hammersholm (Moseløkkevej 15)

Moseløkken: Moseløkkevej tæt ved stenbrudsmuseet

Ved Store Madsebakke på Stadionvej er der parkeringsplads

Der er offentlig adgang til hele arealet.

Kort over Madsebakke