Pulje ”Støtte til EU-oplysning for organisationer med EU som hovedformål”

Årlig pulje for organisationer med EU-oplysning som hovedformål. Puljen støtter aktiviteter, der har til formål at fremme debat og oplysning om det europæiske samarbejde.

Organisationer, der har debat og oplysning om Europa som deres hovedformålet kan søge puljen.

Det er en betingelse for at modtage tilskud gennempulje Støtte til EU-oplysning for organisationer med EU som hovedformål, at organisationen på ansøgningstidspunktet:

  1. Har eksisteret i mindst de 2 nærmest foregående år.
     
  2. Er lovlig og landsdækkende og/eller har aktiviteter, der som helhed er landsdækkende.
    For at være landsdækkende skal organisationen optage medlemmer fra hele landet.
     
  3. Har mindst 100 registrerede og individuelt dokumenterede ordinært kontingentbetalende medlemmer. Der kan ikke medtælles medlemmer, som får rabat på deres kontingent eller på anden vis er bidragsyder. Herunder engangsdonationer eller arbejde. Ansøger skal på ansøgningstidspunktet og gennem hele tilskudsperioden kunne dokumentere at have 100 betalende medlemmer.
     
  4. Har en demokratisk struktur, som sikrer medlemmernes indflydelse på organisationens arbejde, hvilket skal fremgå af organisationens vedtægter eller formålsbeskrivelse.

Formålet med ordningen er at fremme debat og oplysning i Danmark om EU’s politik og om det europæiske fællesskab (EU), herunder udvikling af deltagelsesdemokrati. Alle aktiviteter, der gennemføres med tilskuddet, skal opfylde formålet.
 

EU-vinkel

Alle aktiviteterne i programmet skal have til formål at fremme debat og oplysning i Danmark om EU, herunder udvikling af deltagelsesdemokrati. Ved debat og oplysning forstås det internationale politiske samarbejde i EU og Europarådet i forbindelse med

1) de politiske beslutningsprocesser – forhandlingsprocesserne og spillet mellem aktørerne, f.eks. hvilke interesser, holdninger, normer, værdier optræder i fællesskabet

2) det politiske system – institutionelle rammer, f.eks. hvad betyder indretningen af det politiske system for processerne og politikken

3) den førte politik – slutproduktet af de politiske forhandlinger og de institutionelle rammer, f.eks. konkrete handlingsplaner, forordninger og direktiver, der har direkte betydning for borgeren og samfundets indretning.

Ved ”udvikling af deltagelsesdemokrati” forstås aktiviteter, der kan understøtte borgernes og civilsamfundets aktive deltagelse i EU’s demokratiske proces, f.eks. via borgerens forståelse af EU’s indretning og ved at skabe mulighed for borgerens politiske engagement på europæisk niveau og borgernes deltagelse i valg og afstemninger.
 

Ansøgningsrunden for åbner i efteråret 2025. 

Europa-Nævnets puljer skal søges gennem Slots- og Kulturstyrelsens Tilskudsportal. Tilskudsportalen kræver, at du logger på med MitID eller medarbejdersignatur knyttet til den forening eller den organisation, som du søger på vegne af.

Hvis du har brugt dit eget MitID er du selv ansvarlig for projektet og får tilskuddet udbetalt. Ejerskab og udbetaling kan ikke efterfølgende overføres til din organisation/virksomhed.

Der kan søges til debatskabende aktiviteter som i sin helhed er landsdækkende.
Tilskuddet kan bl.a. anvendes til oplysningskampagner, konferencer, annoncering, produktion og formidling af oplysning på alle former for platforme o.l.

Ved afholdelse af arrangementer, debatter og lignende, hvor andre emner end det europæiske fællesskab og udvikling af deltagelsesdemokrati indgår, kan tilskuddet kun anvendes til dækning af fælles omkostninger i forhold til den anvendte tid i arrangementet for de tilskudsberettigede emner.

Tilskuddet ydes for en treårig periode ud fra ansøgers oplysninger om organisationens generelle virke eller for en etårig periode til gennemførelse af et konkret aktivitetsprogram.
 

Europa-Nævnet giver ikke tilskud til:

  • generelle driftsudgifter og lønninger, der ikke vedrører de konkrete aktiviteter i aktivitetsprogrammet
  • studie- og researchrejser i udlandet
  • honorarer til og transportomkostninger for medlemmer af Folketinget eller Europa-Parlamentet
  • køb af produktionsudstyr, IT-udstyr og inventar.
  • organisationens årsmøder, generalforsamlinger, forretningsudvalg og lignende betragtes som driftsudgifter, der ikke kan tilskudsfinansieres.

Der bevilges ikke tilskud til aktiviteter eller dele af aktiviteter, der er gennemført ved tilskudsperiodens start eller til udgifter, der er afholdt før denne dato.

Europa-Nævnet træffer afgørelse om afslag eller tilsagn baseret på en konkret vurdering af

  • om organisationen lever op til kravene som formuleret i afsnittet ’Hvem kan søge?’
  • hvorvidt de aktiviteter, der er beskrevet i aktivitetsplanen lever op til puljens formål om at fremme debat og oplysning om EU.

Der er krav om 1/3 af projektets omkostninger i egen- og medfinansiering. Værdien af ulønnet arbejdskraft kan indgå i egenfinansieringen med maksimalt 120 kr. pr. time.

Nævnet skal derudover i sin prioritering mellem ansøgerne lægge vægt på, om aktiviteterne beskrevet i aktivitetsplanen

  • i indhold og form henvender sig til brede eller nye målgrupper i Danmark,
  • har stor gennemslagskraft og spredning i målgruppen eller offentligheden,
  • skaber engagement og tilgængeliggøre viden, herunder forklarer og synliggør hvad EU betyder for borgeren, og hvilke implikationer det europæiske samarbejde konkret har for samfundet,
  • kommer ud i alle dele af landet. Lokale aktiviteter anbefales,
  • samarbejder med andre organisationer, institutioner eller virksomheder, idet spredning og gennemslagskraft dermed forventes at blive forbedret.

Disse prioriteringskriterier er ikke betingelser for tilskud, men kriterier som nævnet er forpligtet til at lægge vægt på ved tildelingen af tilskud. 

Nævnet lægger derudover særlig vægt på formidling, som kan skabe engagement og tilgængeliggøre viden, herunder forklarer og synliggør hvad EU betyder for borgeren, og hvilke implikationer det europæiske samarbejde konkret har for samfundet.

Nævnet lægger desuden vægt på, at debat og oplysning om det europæiske fællesskab kommer ud i alle dele af landet. Lokale aktiviteter anbefales.

Nævnet anbefaler herudover, at der etableres samarbejder med andre organisationer, institutioner eller virksomheder, idet spredning og gennemslagskraft dermed forventes at blive forbedret.

Tilskud søges via Tilskudsportalen på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside her. Tilskudsportalen kræver, at du logger på med medarbejdersignatur knyttet til den organisation, som du søger på vegne af.

For 3-årige tilskud

Ved ansøgning om tilskud til en 3-årige periode skal ansøgning indeholde en beskrivelse af organisationens generelle virke. Samt årsplan og budget for projektets første år. Skabelon til årsplan og budget findes her.

Årsplanen skal gennemføres med den bevilgede budgetfordeling inden for en rimelig margen. Det detaljerede årsbudget skal være på et detaljeringsniveau, hvor det synliggøres at betingelserne overholdes.

Tilskudsmodtager skal i den treårige periode senest 1. november indsende en uddybet årsplan med et detaljeret budget for efterfølgende tilskudsår til godkendelse i Nævnet.

For 1-årige tilskud

Der kan søges om tilskud til gennemførelse af et samlet aktivitetsprogram for perioden 2025.

Ansøgningen udarbejdes i et digitalt ansøgningsskema via Tilskudsportalen. Du finder linket til ansøgningsskemaet her.

Af det tildelte tilskud kan der årligt højest anvendes 5 pct. til administrative omkostninger inkl. udgifter til revision.
 

Det er Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet), der vurderer ansøgningerne og træffer den endelige beslutning om, hvem der skal modtage tilskud.

Læs mere om Europa-Nævnet

Afgørelser om tilskud bliver truffet efter BEK nr. 1082 af 03/10/2024 og i medfør af tekstanmærkning nr. 200 til § 21 på finansloven.

For puljen gælder, at den administreres efter Kulturministeriets bekendtgørelse for regnskab og revision for projekt- og aktivitetstilskud (BEK nr. 1479 af 22/12/2014).

Opdateret 19. februar 2025

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen