Open Call: 5x Detroit Visiting Artist Fellowship

Open call til fem Detroit Visiting Artist Fellowship ved Cranbrook Academy of Art eller College for Creative Studies (CCS) inden for fagområderne fiber/tekstil, grafisk design (2D), metal, glas samt keramik i efteråret 2025/vinter 2026 og vinter/foråret 2026 i Detroit, Michigan, USA.
Note:

Bemærk, at ansøgningsfristen for 2025 ikke er fastlagt endnu. Fristen forventes at ligge i foråret 2025. Du skal desuden være opmærksom på, at der kan forekomme ændringer i puljebeskrivelsen frem til dagen, hvor ansøgningsskemaet gøres tilgængeligt.

Frist

 • 26.03.2025, kl. 14:00

Ny tilskudsportal

Denne pulje søges igennem vores tilskudsportal med NemID. Søger du på vegne af en virksomhed, institution eller lignende, skal du benytte en medarbejdersignatur.

Hvem kan søge?

 • Kunsthåndværkere og designere som ønsker at internationalisere deres arbejde og netværk og hente inspiration, og arbejde med deres kunstneriske udvikling gennem et ophold i Detroit.

Du kan ikke søge tilskud til:

 • Aktiviteter, som er afsluttet inden ansøgningsfristen
 • Projekter, som udvalget allerede har støttet

Du skal være opmærksom på:

Detroit Visiting Artist Fellowship kan ansøges i foråret 2025, i foråret 2026, og i efteråret 2026.

Ansøgningen til Visiting Artist Fellowship skal være på engelsk, da den også skal læses af en jury fra enten Cranbrook eller CCS. Vi opfordrer derfor til, at du gør dig bekendt med den engelske version af opslaget og det sprog, som skolerne anvender. Find den engelske version her.

Hvad er formålet med ordningen?

Statens Kunstfonds formål er at fremme de kunstneriske dimensioner af dansk kunsthåndværk og design i Danmark samt de kunstneriske dimensioner af dansk kunsthåndværk og design i udlandet.

Statens Kunstfond har indgået et samarbejde med de internationalt anerkendte skoler Cranbrook Academy of Art og College for Creative Studies (CCS), Detroit, om at udbyde en række Visiting Artist Fellowships målrettet kunsthåndværkere og designere, som ønsker at internationalisere deres arbejde og netværk, hente inspiration fra Detroit og arbejde med deres kunstneriske udvikling gennem ophold og involvering i skolernes inspirerende og kunstnerisk stærke fagmiljøer. Der udbydes fem ophold af seks ugers varighed inden for fagområderne:

 • fiber/tekstil
 • grafisk design (2D)
 • metal
 • glas
 • keramik

Hvert fagområde kan modtage én Visiting Artist Fellow i perioden. Perioderne forløber som følger:

 • Metal: september – oktober 2025 (ankomst september og afgang oktober 2025), Cranbrook Academy of Art 
 • Grafisk design (2D): oktober – november 2025 (ankomst oktober og afgang november 2025), Cranbrook Academy of Art
 • Fiber/tekstil: november – december 2025 (ankomst oktober og afgang december 2025), Cranbrook Academy of Art
 • Keramik: januar – februar 2026 (ankomst januar og afgang marts 2026), College for Creative Studies (CCS)
 • Glas: januar – februar 2026 (ankomst januar og afgang marts 2026), College for Creative Studies (CCS)

Som Visiting Artist Fellow får du adgang til skolernes værksteder og øvrige faciliteter, og du vil blive integreret i det lokale fagmiljø bl.a. ved at deltage aktivt i undervisningen, ved at afholde en forelæsning og en master class med udgangspunkt i din praksis eller det (research)arbejde du vil arbejde med under opholdet samt ved at afholde individuelle kritikker eller feedback sessioner med skolernes studerende.

Samtidig giver opholdet mulighed for, at du aktivt kan opsøge relevant netværk i form af nye eller eksisterende kontakter og lave research på en fagligt stærk kunstscene i USA. Dette kan både ske i regi af skolerne og i Detroit by, men du har også mulighed for at ansøge om et yderligere tilskud til en netværksrejse i forbindelse med dit ophold – læs mere under ”Hvad skal ansøgningen indeholde?”

Endelig skal opholdet understøtte og styrke forbindelserne mellem den danske og amerikanske kunsthåndværk- og designscene.

Cranbrook Academy of Art

Cranbrook Academy of Art er en internationalt anerkendt skole, der udelukkende underviser på kandidatniveau. Skolen, som blev grundlagt i 1932, tilbyder en MFA (to års undervisning) på 10 af deres afdelinger – 2D, 3D, 4D, Skulptur, Fiber/tekstil, Maleri, Keramik, Metal, Fotografi og Trykte Medier – samt MArch (to års undervisning) på afdelingen for arkitektur. Hver afdeling ledes af en kunstner, som både er afdelingsleder og Artist-in-Residence. Der er intet fast curriculum, da Cranbrooks pædagogik anvender en selvstændig studiemodel: Hver afdeling består af ca. 15 studerende, som hver især arbejder med deres praksis under mentorering fra deres institutleder samt ved periodiske gruppeevalueringer. De ansatte Artist-in-Residence gennemgår de studerendes arbejde på tværs af flere afdelinger. Hvert år er der mange besøgende, som beriger de studerendes undervisning, herunder også kunstnere fra det nærværende Visiting Artist Fellowship.

Cranbrook har også et program i Critical Studies, under ledelse af områdelederen. I Critical Studies underviser gæstestipendiater og forskningsbaserede kunstnere de studerende gennem seminarer eller mindre studiegrupper. I Critical Studies er der en læseplan, der involverer æstetik, filosofi, kunsthistorie, sociologi og intellektuel historie.

College for Creative Studies (CCS)

College for Creative Studies (CCS) tilbyder undervisning på college-niveau og stræber efter at give eleverne de nødvendige værktøjer til en succesfuld karriere i de dynamiske og voksende kreative industrier. CCS fremmer elevernes vilje til at stræbe efter ekspertise, at handle etisk, engagere deres borgeransvar samt at lære gennem hele livet. Med et fakultet i verdensklasse, som ligger i Midtown Detroit, og uovertrufne faciliteter, lærer eleverne at være visuelle formidlere, der aktivt bruger kunst og design til at forbedre samfundet. Skolens dimittender bliver praktiserende kunstnere og undervidere, designere og innovatører såvel som kreative ledere i erhvervslivet.

CCS blev grundlagt i 1906 som Detroit Society of Arts and Crafts og spiller en nøglerolle i Detroits kulturelle og uddannelsesmæssige samfund. Studio Art & Craft-programmet, som glas og keramik ligger under, lægger vægt på udviklingen af ​​kreativitet og kritisk tænkning, der kan anvendes ud over specifikke discipliner, og dimmitender fra skolen har netop den ekspertise og alsidighed, der er nødvendig for at trives i forskellige brancher. Studio Art & Craft er forankret i disciplinerne keramik, digital fremstilling, digitale medier, tegning, fiber/tekstiler, glas, installation, metal/smykker, maleri, performance, trykte medier og skulptur og kombinerer traditionel fremstilling med moderne processer og progressive teknologier. Eleverne fokuserer på at producere meningsfulde kunstværker og/eller at lære håndværkerens rolle i at designe velformet og funktionelt.

Ved at arbejde sammen med internationalt anerkendte undervisere, der fungerer som mentorer, drager eleverne også fordel af direkte adgang til ekstraordinære faciliteter - hvilket giver dem mulighed for at forfølge et fokuseret studie i disciplinerne inden for Studio Art & Craft, eller udforske en tværfaglig tilgang, der integrerer en bred vifte af Studio Art & Craft kurser og kompetenceudvikling.

Læs mere om de forskellige afdelinger her:

 • Fiber: Fiberafdelingen ledes af Artist-in-Residence Joey Quinines, Ph.d., som ankom i september 2023 fra Alfred University. Joey Quinones en Ph.d. i engelsk og underviste i engelsk på universitetsniveau, før De søgte en MFA i fibre, hvilket bringer intellektuel og kreativ stringens til deres praksis. Quinones er især interesseret i at få deres studerende til at tænke på Fiber i form af ny offentlig kunst.
 • Grafisk design (2D): 2D ledes af Artist-in-Residence Elliott Earls, som også er uddannet fra Cranbrook Academy of Art. Han er en multidisciplinær kunstner, der arbejder med grafisk design, bogdesign, performancekunst og som udstilles bredt. 2D er kendt for at etablere et strengt, men kommunitaristisk, kritisk miljø (søger dialog, ikke argument), og en stærk vægtning af skrivning.
 • Metal: Tyskfødte Iris Eichenberg er uddannet fra Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, og kom til Cranbrook i 2007 for at lede Metalsmithing Department som Artist-in-Residence. Som en af de mest udstillede kunstnere i sin generation, er Eichenberg kendt for sit multimediearbejde og det imødekommende, men strenge miljø der karakteriserer praksis i hendes afdeling.
 • Glas: Afdelingen for glas ledes af MFA, Associate Professor og Section Lead of Glass, Kim Harty.
 • Keramik: Afdelingen for keramik ledes af MFA, Section-Head, Assistant Professor Ebitenyefa BaraLaye.

Praktisk information

De fem Visiting Artist Fellowships koordineres af kunstner Anders Ruhwald, som har boet i Detroit i 10 år og herigennem har et dybt kendskab til skolerne, den lokale scene og relevant netværk. Anders Ruhwald varetager al dialog om praktiske forhold i relation til opholdet samt dialog med skolerne. Han vil desuden stå for introduktion til skolerne og kunstscenen i Detroit via telefon, video-møde og e-mail inden opholdet påbegyndes.

Når du ankommer til Detroit, vil Jose Arenivar tage imod dig og give en praktisk introduktion til byen, lokalområdet og residency-lejligheden på 3583 Dubois Street. Jose Arenivar bor selv på adressen og vil være tilgængelig for løbende i relation til praktiske forhold.

Du skal ankomme til Detroit før din første uge af opholdet begynder (se de specifikke datoer anført under hvornår hvert ophold finder sted), så du har tid til at komme på plads inden dit ophold starter i regi af skolerne samt afvikle dit ophold.

I løbet af den første uge på skolen vil du have et møde med afdelingslederen og holde et foredrag for skolens undervisere og studerende inden for dit fagområde, med udgangspunkt i din praksis eller det konkrete (research)arbejde, du vil udføre under opholdet. I de efterfølgende uger kan du fordybe dig i dit eget arbejde.

Parallelt med dette skal du afholde individuelle kritikker eller feedback-møder med de studerende og vil også have mulighed for at afholde en master class, såfremt det giver mening i relation til din praksis.

Når opholdet nærmer sig sin afslutning, får du mulighed for at have en samtale med den ansvarlige afdelingsleder, som kan give feedback på både din praksis og engagement med eleverne.

Hvis du har fået bevilget et ekstra tilskud til aktivt at opsøge relevant netværk, skal din rejse tilrettelægges enten forud for eller i umiddelbar forlængelse af den periode, som er afsat til dit specifikke ophold.

Som Visiting Artist Fellow bliver du tilbudt:

 • bolig i Detroit i en af de to residency-lejligheder på 3583 Dubois Street.
 • adgang til værkstedsfaciliteter på Cranbrook Academy of Art eller College for Creative Studies i Detroit
 • adgang til skolernes faglige miljø og netværk
 • lejlighed til at afholde foredrag/oplæg/masterclass om din praksis eller det (research)arbejde du planlægger
 • feedback fra afdelingsleder på din praksis og dit engagement
 • mulighed for at understøtte internationaliseringen af dit arbejde, netværksdannelse og din kunstneriske udvikling
 • tilskud på DKK 60.000 til flybillet t/r, lokal transport/leje af bil, forsikring, materialeudgifter og eventuel returfragt af værker samt formidling af dit projekt til et dansk publikum efter endt ophold. Er du glaskunstner kan du angive, om du har behov for et yderligere tilskud på DKK 3.500 til at honorere en assistent
 • mulighed for aktiv netværksdannelse med yderligere tilskud på DKK 15.000 til en netværksorienteret rejse af max én uges varighed i USA i tillæg til dit ophold i Detroit. Ønsker du dette, skal du angive det i ansøgningen.
 • Cykel til rådighed
 • introduktion til Detroit som by og kunst- og designscene inden ankomst af Anders Ruhwald
 • introduktion til lokalområdet af Jose Arenivar i Detroit, som er tilgængelig for residenterne i hele perioden

Det er muligt at medbringe familie, som kan bo i residency-lejligheden, der kan huse op til fire personer.

Det er nødvendigt at have kørekort.

Det er residenternes eget ansvar at tegne forsikring og ansøge om visum i god tid. Kan du ikke ansøge om ESTA, er det vigtigt at du anfører dette i din ansøgning, så skolerne bedst muligt kan være behjælpelige med at sikre dig adgang.

Sådan vurderes din ansøgning

Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er projektets kunstneriske kvalitet og det kunstneriske talent sammenholdt med det ansøgte projekt. Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design behandler ansøgningerne ud fra følgende kriterier, der indgår i en samlet vurdering af projektets kunstneriske kvalitet:

Faglighed
projektet udvikler og udfordrer praksis, ideer, traditioner og materialer

Sammenhæng
projektet har en gennemtænkt kobling mellem ide og valgte metoder og/eller virkemidler

Betydning
projektet viser refleksion over, hvordan projektet skaber betydning i relevante sammenhænge

Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design vurderer alle ansøgninger og udarbejder på den baggrund en shortlist til Cranbrook Academy of Art og College of Creative Studies. Det er skolernes fagledere som udvælger de fem Visiting Artist Fellows. Anders Ruhwald følger på denne baggrund op med en samtale med kandidaterne. Forud for opholdets start, vil de valgte kandidater og afdelingslederne have et digitalt møde. De valgte kandidater vil få svar sammen med det samlede ansøgerfelt senest 12 uger efter ansøgningsfristen.

Desuden skal du være opmærksom på:

Efter endt ophold vil du få tilsendt et evalueringsskema som du skal udfylde og sende tilbage til os.

Har du inden for de sidste tre år søgt tilskud hos Statens Kunstfond, vil disse oplysninger indgå i behandling af din ansøgning. En livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond indgår ikke i behandlingen af din ansøgning.

Udvalget forbeholder sig retten til ikke at sende Visiting Arstist Fellows afsted inden for alle fagområder, hvis ikke de indsendte ansøgninger i tilstrækkelig grad lever op til kriteriet for kunstnerisk kvalitet og talent samt puljens øvrige kriterier.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Ansøgningen til Visiting Artist Fellowship skal være på engelsk, da den også skal læses af en jury fra enten Cranbrook eller CCS. I din engelsksprogede ansøgning skal du:

 • beskrive det projekt eller det konkrete (research)arbejde du vil udføre under et Visiting Artist Fellowship, og hvordan det kan understøtte din kunstneriske udvikling. Der lægges vægt på, at du vil indgå aktivt i skolernes undervisning samt andre netværksaktiviteter. Det er vigtigt at du udviser vilje til at bruge opholdet til at skabe kunstnerisk udvikling, muligheder og netværk og at du adresserer dette i din ansøgning.
 • anføre om du ønsker et ekstra tilskud til en netværksorienteret rejse i USA. Du skal konkret anføre et forventet program for din rejse samt intentionen for rejsen, dvs. hvad den skal føre til, som understøtter din kunstneriske udvikling. Som glaskunstner kan du angive, om du ønsker et tilskud til honorering af en assistent på yderligere DKK 3.500
 • anføre hvordan du vil formidle dit ophold for et relevant dansk publikum. Udvalget gør opmærksom på, at kan der være et selvstændigt projekt i formidlingen, kan du ansøge om yderligere midler til realiseringen af dette gennem puljen ”Kunsthåndværk- og designprojekter i Danmark og udlandet”.

Du skal vedhæfte følgende bilag:

 • Motiveret ansøgning på engelsk:
  • Én sides tekst á maks. 2.400 enheder inkl. mellemrum.
 • Billedmateriale af det projekt/arbejde, du vil udføre under opholdet:
  • Maks. tre A4-sider med relevant billedmateriale, der visualiserer det projekt, du søger tilskud til. Billedmaterialet kan være fotos, skitser eller andre billeder (filformat: PDF eller Word).
 • Billedmateriale af tidligere praksis:
  • Maks. tre A4-sider, der dokumenterer tidligere praksis (filformat: PDF eller Word).
 • Målrettet engelsk CV:
  • CV’et må maks. fylde én A4-side og skal være på engelsk. Ved projekter med flere deltagere skal du vedlægge forkortede CV'er på maks. en halv A4-side per deltager (filformat: Word eller PDF).

Vedhæft venligst ikke inspirationsbilleder, moodboards eller andre billeder af andres arbejde. Har du en helt særlig grund til at vedhæfte sådanne billeder, skal det fremgå tydeligt i din ansøgning, at billederne ikke visualiserer dit arbejde. Du skal også skrive i din ansøgning, hvis et kunstnerisk arbejde er udført i samarbejde med andre.

Du skal være opmærksom på:

 • At de vedhæftede bilag maks. må fylde 25 MB i alt
 • At vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF og Word. Vi modtager ikke ZIP-filer
 • At du før ansøgningsfristens udløb har mulighed for at redigere en allerede oprettet ansøgning og indsende en ny version på samme sag
 • At du efter ansøgningsfristens udløb ikke kan redigere din ansøgning
 • At bilag modtaget efter ansøgningsfristens udløb ikke vil blive vedlagt din ansøgning
 • At det altid er den seneste ansøgning, du har indsendt til os, der bliver behandlet af udvalget samt Cranbrook Academy of Art og College for Creative Studies
 • At din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget. Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i puljevejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning
 • At du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt, og at alle de ønskede bilag er vedhæftet
 • At du ikke kan overdrage din ansøgning – og eventuelt tilsagn – til en anden juridisk person eller virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du får afklaret, hvem der er ansøger, inden du indsender din ansøgning. Samtidig skal du sikre, at der er knyttet en NEM-konto til det CPR/CVR-nummer, du benytter.
 • Hvis du søger tilskud til det samme projekt hos andre udvalg under Statens Kunstfond, skal du også skrive det i ansøgningen.

Du indsender ansøgningen via Tilskudsportalen, som du finder her på siden. Vi anbefaler, at du bruger browseren Chrome eller Firefox, når du udfylder din ansøgning.

Når du først har oprettet din profil på Tilskudsportalen, kan du til enhver tid gå ud og ind af portalen og tjekke, om du har alle bilag og oplysninger med, inden du indsender ansøgningen. Du kan ikke rette i din ansøgning, når du først har indsendt den via portalen. Du kan dog altid indsende en ny version inden for fristen.

Hvis du er fritaget for Digital Post eller grundet helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning skal du skrive til post@slks.dk.

En god og komplet ansøgning overholder de formelle kriterier for, hvad ansøgningen skal (og ikke skal) indeholde, samt argumenterer præcist og kortfattet for, hvorfor projektet er vigtigt og relevant for ansøger, faget og omverdenen.

Økonomi

Visiting Artist Fellows får et fast tilskud DKK 60.000, som tilskud til arbejdstid, flybillet t/r, lokal transport/leje af bil, forsikring, materialeudgifter og eventuel returfragt af værker samt formidling af dit projekt til et dansk publikum efter endt ophold. Er du glaskunstner kan du angive om du har behov for et tilskud til honorering af en assistent på yderligere DKK 3.500. Hertil kan du søge om et tilskud til netværksrejse i USA på DKK 15.000. Alle tilskud udbetales af Statens Kunstfond direkte til de valgte Visiting Artist Fellows.

Udbetaling

Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale det. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har fået tilknyttet en NemKonto. Det skal ske inden du får et eventuelt tilsagn og tilskuddet bliver udbetalt.

Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er fraflyttet Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.

Modtager du tilskud bliver det udbetalt hurtigst muligt.

Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.

Hvornår får du svar?

Du vil modtage et svar senest maj 2025.

I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet. Og når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde, bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside.

Du modtager en mail, når dit svar er tilgængeligt på din profil i Tilskudsportalen.

Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.

Når du har indsendt ansøgningen

Når du har indsendt din elektroniske ansøgning, vil du umiddelbart efter se en kvittering på skærmen. Du modtager ikke en mail.

Du kan under hele forløbet se din ansøgning i portalen under ’Mine ansøgninger’.

Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem. Hvis noget mangler, kan du stående på samme sag sende en redigeret version. Denne version 2 skal være fuldstændig, fx skal du medsende samtlige bilag.

Al kommunikation imellem os om din sag sker gennem tilskudsportalen.

Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...

Når vi uddeler tilskud i Statens Kunstfond, er det vigtigt for os, og ikke mindst lovmæssigt påbudt, at pengene bliver brugt til netop det, du har søgt dem til. Og derfor skal du afrapportere til Slots- og Kulturstyrelsen efter bestemte retningslinjer. Hvordan du skal afrapportere, afhænger af hvor stort et tilskud du har fået. Læs mere om afrapportering/regnskabsaflæggelse.

Hvem vurderer ansøgningen

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design, der i samarbejde med College for Creative Studies, Cranbrook Academy of Art og Anders Ruhwald vurderer ansøgningerne og træffer den endelige beslutning om de endelige Visiting Artist Fellowship.

Opdateret 31. marts 2023