Læsekommuner

Under kampagnen Danmark Læser blev 12 kommuner udvalgt som Læsekommuner, der arbejdede med læsefremmende tiltag for kommunens borgere. På denne side kan du læse om kommunernes erfaringer.

Læsekommuner over hele landet

Hele 49 kommuner ansøgte om at blive læsekommune. De 12 læsekommuner blev udvalgt af en dommerkomité og har nu gennemført deres kreative og nytænkende læseprojekter. 

Efter projektperioden blev Randers valgt som vinder af læsekommunekonkurrencen.

1. Aabenraa: ”Droppet ud? Check ind i et litterært fællesskab”

Her undersøges, hvordan skønlitteraturen kan give en stor gruppe unge mennesker, som befinder sig i sprækken mellem uddannelse og arbejdsmarked, et perspektiv på deres eget liv.
Aabenraa Biblioteks egenvurdering (pdf)

2. Frederikshavn: ”Face off, FIK læser”

Her undersøges, hvordan byens stolthed – ishockeyklubben ”White Hawks” – kan anvendes som løftestang for læselyst for klubbens mange aktive og alle byens borgere.
Frederikshavn Kommunes Bibliotekers egenvurdering (pdf)

3. Furesø: ”Jeg læser egentlig ikke, men…”

Her undersøges, hvordan partnerskaber, med en lang række lokale aktører og frivillige, kan få flere til at læse via projekter, som – med et glimt i øjet – gør litteraturen tilgængelig i en række definerede målgrupper.
Furesø Bibliotek og Borgerservice (pdf)

4. Greve: ”Læs for mig”

Her undersøges, hvad det betyder, at litteraturen nemt, bekvemt og gratis tikker ind på mobilen og drejer sig om et dramatisk tema, 1. verdenskrig, som appellerer til mange i målgruppen.
Greve Biblioteks egenvurdering (pdf)

5. Hillerød: ”Hillerød læser”

Her undersøges, hvordan tilgængelighed kan være med til at øge læsningen i kommunen, og hvordan litteraturen kan skabe et grundlag for et nyt fællesskab i et socialt boligområde.
Hillerød Bibliotekernes egenvurdering (pdf)

6. Horsens: ”At læse sammen med andre”

Her undersøges, hvordan fællesskabet, der er omkring dét at læse sammen, kan være en drivkraft for at øge læsning og læselyst – lige fra læsegrupper til læsekonkurrencer.
Horsens Biblioteks egenvurdering (pdf)

7. København: ”Stemmer til et stumt fag”

Her undersøges, hvilken betydning det har, at litteraturen opleves som vedkommende, genkendelig og interessant, og om den i så fald kan vække genklang – ikke alene hos de deltagende medarbejdere – men også hos deres kollegaer og ansatte i lignende fag.
Københavns Hovedbiblioteks egenvurdering (pdf)

8. Odsherred: ”Odsherred Læser”

Her undersøges, hvilken betydning det har, når der sættes fokus på bøger og læsning i bybilledet i hele kommunen – der hvor borgerne bor, handler, arbejder og uddanner sig.
Odsherred Bibliotek og Kulturhuses egenvurdering (pdf)

9. Randers: ”Nordbyen læser”

Her undersøges, hvordan ellers velkendte metoder (læsegrupper m.m.) kan anvendes i en ny kontekst – i et socialt udsat boligområde med en varieret befolkningssammensætning, som både har læsetekniske, personlige og sproglige barrierer for at læse. Nordbyen er et område, hvor litteraturen hverken er synlig eller tilgængelig, og der er langt til biblioteket.
Randers Biblioteks egenvurdering (pdf)

10. Rebild: ”Rebild lytter”

Her undersøges, hvorvidt tilgængelighed af nøje udvalgte lydbøger kan åbne den skønlitterære verden for en gruppe mennesker, som ikke har stærke læsetraditioner, men som har forholdsvis meget tid alene.
Rebild Bibliotekernes egenvurdering (pdf)

11. Ringkøbing-Skjern: ”Læs igen”

Her undersøges, hvorvidt konkurrenceelementet kan bidrage til at øge læsning og læselyst blandt en gruppe medarbejdere på to større produktionsvirksomheder.
Ringkøbing-Skjern Bibliotekernes egenvurdering (pdf)

12. Sønderborg: ”Sønderborg holder sig læsende”

Her undersøges, om et partnerskab med en lokalradio, en række frikøbte lydbøger samt en kreativ anvendelse af byrummet kan få borgere, der sjældent læser, til at downloade gratis og lytte.
Biblioteket Sønderborgs egenvurdering (pdf) 

Dommerne

Mikael Bertelsen (Formand)

Markant radio- og tv-personlighed. Han var programchef på den tidligere radiokanal, Radio 24syv og kendt som vært for en lang række radio- og tv-programmer. Han har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger, blandt andet Årets Nyskabelse (TV prisen) i 2011 for Læsegruppen Sundholm, hvor fire hjemløse på herberget Sundholm mødtes for at tale om udvalgte bøger. Mikael Bertelsen er formand for dommerkomitéen.

Gitte Balling

Adjunkt ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, Københavns Universitet. Hun har forsket i læseoplevelser og litteraturformidling og afsluttede i 2009 sit ph.d.-projekt om den litterære æstetiske oplevelse. Hun deltog i 2012 i DRs Danskernes Akademi i en udsendelse om ”Den gode læseoplevelse”. Hun beskæftiger i øjeblikket sig bl.a. med deltagerkultur og bibliotekernes forestilling om litteraturformidling.

Signe Bo

Formand for Dansk Ungdoms Fællesråds 600.000 medlemmer siden 2011, og en markant figur i foreningslivet. Hun har været medlem af DUFs initiativstøtteudvalg, der bevilger tilskud til nyskabende projekter for børn og unge. Hun har læst informationsvidenskab og retorik og er tidligere næstformand for KFUM og KFUK. Desuden var hun Danmarks yngste højskoleforstander fra 2007-2010, da hun ledede Haslev udvidede Højskole.

Kåre Vedding Poulsen

Redaktionschef for DR Kulturpartnere. Han er cand. mag. i litteraturvidenskab og visuel kommunikation og står bag bogprogrammer i TV og radio som Bestseller og Alfabet. Desuden er han manden bag initiativer som ”Danskernes hemmeligheder”, hvor danskerne delte deres hemmeligheder online og ”Fantastiske fortællinger” som fik flere end 1000 danskere til tasterne. Han er medlem af bestyrelsen af ”København Læser” og så står han bag DRs Læseklubber, som har hele 90.000 medlemmer.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Forfatter. Debuterede i 1998 med digtsamlingen Vandring inden ophør. Fik sit gennembrud i 2009 med romanen Hildegard, der i 2010 efterfulgtes af Hildegard II. Begge omhandlende middelalderkvinden Hildegard af Bingen. Senest har hun udgivet den anmelderroste roman Hvis sandheden skal frem.  Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige legat i 2004, Statens Kunstfonds Arbejdslegater og Weekendavisens Litteraturpris 2009. Hun er netop udnævnt til formand for Statens Kunstfonds Litteraturudvalg (Legater).

Kommissorium for og sammensætning af dommerkomité.

Opdateret 21. oktober 2021