Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 - digital indsats

Tilskud til projekter, der sigter mod den digitale biblioteksudvikling.

Kunstområde :

Frist

  • 27.09.2024, kl. 14:00

Hvem kan søge?

Puljen kan søges af folkebiblioteker, kommuner og institutioner mv.

Hvad er formålet med ordningen?

Puljens indsatsområde har til formål at understøtte udviklingen af bibliotekernes digitale services, platforme og formater.

Hvad kan der søges til?
Der kan både søges støtte til projekter, der har fokus på at udvikle digitale bibliotekstilbud, og til projekter, der har fokus på at udvikle og forbedre driften med henblik på at skabe et bedre og mere effektivt digitalt bibliotekstilbud for borgerne.

Projekterne skal have nationalt perspektiv og indeholde en skitse over implementering og fremtidig drift. Det er en forudsætning, at det, der udvikles i projektet fremover ejes af bibliotekerne.

Hvilke typer udgifter kan der ydes støtte til?

  • Frikøb af personale (se specifikation nedenfor)
  • Borgerrettede formidlingsaktiviteter
  • Formidling af projektets resultater og erfaringer, f.eks. konferencer/seminarer, formidlingsvideoer og publicering af rapporter og artikler
  • Konsulentbistand til væsentlige opgaver i projektet, der kræver ekstern ekspertise.

Tilskud til løn og konsulentbistand
Det er muligt at søge midler til lønudgifter i forbindelse med projektet. Timelønsatserne skal som udgangspunkt afspejle de reelle lønomkostninger knyttet til de enkelte medarbejdere og følge den gældende kommunale overenskomst. Timeforbruget og timelønsatsen skal udspecificeres i det obligatoriske budgetskema.

Der lægges i vurderingen af ansøgningen vægt på, at der argumenteres for det specifikke behov for eventuelle udgiftsposter til konsulentbistand. I skal sandsynliggøre, at den erfaring og viden, der genereres i projektet, bliver forankret i biblioteket.

Puljen støtter ikke:

  • Almindelige drifts- og administrationsomkostninger
  • It-udstyr, herunder iPads og inventar
  • Uspecificerede projektudgifter
  • Kompetenceudvikling som selvstændig aktivitet
  • Udvikling af kommercielle produkter og ydelser

Sådan vurderes din ansøgning

De indkomne ansøgninger vurderes ud fra følgende kriterier:

  • Samarbejde
    Der lægges vægt på, at projektet udvikles i samarbejde mellem flere aktører, gerne på tværs af kommuner og regioner. Dette skal sikre, at projektet svarer på en udfordring eller en udviklingsmulighed, der er relevant på tværs af sektorer og/eller i et nationalt perspektiv.
  • Forankring
    Der lægges vægt på, at der er realistiske muligheder for at udnytte et projekts resultater efter projektafslutning. Det betyder, at der i projektbeskrivelsen skal skitseres hvordan projektet eller dele af projektet på længere sigt kan forankres og fortsættes i drift.
  • Udbredelse
    Der lægges vægt på, at det af projektbeskrivelsen fremgår, hvordan projektets erfaringer formidles, så de kan bruges af andre efterfølgende. Det betyder, at det skal sandsynliggøres, at projektet svarer på en udfordring eller mulighed, der gør sig gældende i flere kommuner, gerne nationalt.

Ansøgningerne bliver behandlet ud fra en helhedsvurdering af projektbeskrivelse og bilag.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Alle ansøgere skal indsende ansøgning via Tilskudsportalens elektroniske ansøgningsformular og vedhæfte følgende bilag:

Du skal være opmærksom på:
  • at de vedhæftede bilag maksimalt må fylde 25 MB i alt.
  • at vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF, Word, Excel, MP3 og MP4. Vi modtager ikke ZIP-filer.
  • at du ikke kan eftersende bilag, men inden for ansøgningsperioden kan du (fra samme sag) redigere din ansøgning og indsende en ny version. Mangler din ansøgning bilag eller anden information, skal du indsende en ny, komplet ansøgning.
  • at det altid er den senest indsendte ansøgning, du har sendt til os, der bliver behandlet af udvalget.
  • at din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget. Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i ansøgningsvejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning.
  • at du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt, og at alle de ønskede bilag er vedhæftet.
  • at du ikke kan overdrage din ansøgning – og eventuelt tilsagn – til en anden juridisk person eller virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du får afklaret, hvem der er ansøger, inden du indsender din ansøgning. Samtidig skal du sikre, at der er knyttet en NemKonto til det CVR-nummer, du benytter.

Hvis du er fritaget for Digital Post eller grundet helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning, skal du skrive til post@slks.dk.

Økonomi

Der kræves en medfinansiering fra ansøgers side på min. 25 % af det samlede budget. I særlige tilfælde kan der dog dispenseres for andelen af medfinansiering, hvis projektet har et nationalt perspektiv og allerede fra starten har en udpræget grad af national inddragelse og relevans samt anses for væsentligt at gennemføre i forhold til puljens formål. Ansøger skal i så fald gøre rede for behovet for dispensation.

Medfinansiering kan være i form af ansøgers egne midler fx i form af løntimer eller eksterne midler. En del af medfinansieringen kan komme fra private samarbejdspartnere, fonde, legater m.fl.

Der gives tilskud til generel metodeudvikling, men ikke til udvikling af konkrete særlige serviceydelser (jvf. § 20 i lov om biblioteksvirksomhed) med henblik på salg eller til markedsføring af sådanne ydelser.

Slots- og Kulturstyrelsen kan bevillige tilskud med et mindre beløb end det ansøgte. Dette vil være begrundet i tilsagnsbrevet.

Udbetaling
Tilskuddet udbetales som udgangspunkt i to rater. Den første ved projektopstart og den anden efter godkendelse af afsluttet regnskab og evalueringsrapport. For tilskud på 100.000 kr. eller derunder udbetales hele tilskuddet ved projektstart. Tilskuddet udbetales til den NemKonto, der er tilknyttet institutionens cvr-nummer.

Projektperiode
Slots- og Kulturstyrelsen kan som udgangspunkt give tilsagn om tilskud til projekter i op til to år. Der kan ikke opnås tilskud fra puljen med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at projektet ikke må være igangsat, før der er givet tilsagn fra udviklingspuljen.

I skal i ansøgningsskemaet i Tilskudsportalen angive projektets start- og slutdato. Vær opmærksom på, at projektperioden starter, når I begynder at have udgifter i projektet efter et eventuelt tilsagn.

Hvornår får du svar?

Du får svar på din ansøgning via Tilskudsportalen senest 12 uger efter ansøgningsfristen.

Når du har indsendt ansøgningen

1. Når din ansøgning er indsendt via Tilskudsportalen, vises en kvittering for modtagelse af ansøgningen. Denne kvittering kan gemmes som pdf. Vær opmærksom på, at der ikke sendes en kvittering for modtagelse af ansøgning til din mail.

2. Du kan se og tilgå din ansøgning i Tilskudsportalen lige efter den er indsendt. Du kan rette din ansøgning helt frem til ansøgningsfristen udløber. Skriftlig kommunikation om din ansøgning med Slots- og Kulturstyrelsen vil foregå via din sag i Tilskudsportalen.

3. Efter ansøgningsfristen gennemgår Slots- og Kulturstyrelsens faglige konsulenter ansøgninger i forhold til puljens kriterier og sender kommentarer til Strategisk Biblioteksudvalg.

4. Ansøgningerne drøftes på et møde mellem Strategisk Biblioteksudvalg og Slots- og Kulturstyrelsen. Strategisk Biblioteksudvalg træffer beslutning om, hvilke projekter der skal støttes og med hvilke beløb.

5. Efter mødet sender Slots- og Kulturstyrelsen tilsagn og afslag til ansøgere via Tilskudsportalen.

Lovgrundlag

Staten yder tilskud til udvikling inden for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, og der afsættes i henhold til §18 i lov om biblioteksvirksomhed, jf. LB nr. 100 af 30. januar 2013, årligt et beløb på finansloven §21.31.03.10 til Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...

Tilskud bevilges under forudsætning af:

  • At tilskuddet anvendes i henhold til budget og tidsplan i den projektbeskrivelse, som er vedhæftet ansøgningsblanketten.
  • At tilskuddet kan bortfalde eller kræves tilbagebetalt, hvis det ikke anvendes som angivet i ansøgningen, iht. ovenstående bemærkninger eller evt. senere aftalte ændringer.
  • At det ved enhver omtale af udviklingsprojektet på egen hjemmeside eller ved publicering af resultaterne i dags- og fagpresse fremgår, at projektet gennemføres med tilskud fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre under Slots- og Kulturstyrelsen.

Hvem vurderer ansøgningen

Strategisk Biblioteksudvalg vurderer ansøgningerne.

Opdateret 31. marts 2023