Danmark og Tyskland søsætter et brag af et venskabsår

08.11.2019
Danmark og Tyskland er tætte naboer, der deler historie, kultur og værdier. For at understrege det stærke fællesskab har udenrigsminister Jeppe Kofod og den tyske udenrigsminister Heiko Maas sammen med kulturminister Rasmus Prehn i dag lanceret det dansk-

I løbet af venskabsåret kommer fremtidens kulturudtryk og Danmark og Tysklands fælles historie til at stå øverst på programmet, når en bred vifte af kulturtilbud kommer helt tæt på publikum i de to lande. 

Den højtidlige optakt med åbningen af særudstillingen ”Tyskland” på Nationalmuseet i dag er startskuddet til mere end 100 arrangementer og 12 store fyrtårnsprojekter i begge lande, der fremhæver de særlige bånd, som knytter Danmark og Tyskland sammen. 

Alle er inviteret med, når mere end 100 små og store arrangementer, udstillinger, talks, symposier, koncerter, festivaler, forestillinger og skarpe debatter løber af stablen i både Danmark og Tyskland i 2020. 

I Danmark vender udstillingen ”Tyskland” på Nationalmuseet blikket mod Tysklands historie, præget af Goethe, Bauhaus og Volkswagen 30 år efter Murens fald. 

I Aarhus og Hamborg vil udstillingen ”Always together – mostly happy“ fra den 1. maj til den 30. september give indblik i moderne billedkunst, når 14 aktuelle kunstneres arbejde fra den unge kunstscene i Danmark og Tyskland vises frem, og den 19. november åbner udstillingen ”Thorvaldsen & Ludwig“ i Glyptothek München i anledning af billedhuggeren Bertel Thorvaldsens 250. fødselsdag. 

Blandt fyrtårnsprojekterne i Tyskland kan fremhæves Antikensamlung Münchens udstilling af Statens Kunstfonds smykkesamling "Vores Smykker" fra den 10. marts til den 14. juni.

Musik, debat og scenekunst i højsædet

Med Bertolt Brechts ”Mutter Courage og hendes børn” bringer det Kongelige Teater fra den 6. marts og frem til den 18. april et af den moderne dramatiks mest eftertrykkelige stykker til den danske teaterscene. 

I anledning af Beethovens 250 år præsenterer STEGREIF Orchester i april 2020 i Aarhus sit nye musikalske program til Beethovens 9. symfoni, og i Tyskland har Schleswig Holstein Musik festival, der løber af stablen i juli og august 2020, fokus på den danske komponist Carl Nielsen med mere end 50 koncerter af danske musikere, orkestre, dirigenter og solister. 

I september er den danske musikscene i fokus på Reeperbahn Festival i Hamburg i samarbejde med Music Export Denmark og i november afholder Humboldt Forum to dages kultur- og debatfestival i Berlin inspireret af Folkemødet på Bornholm, Kulturmødet på Mors og Ungdommens folkemøde. 

Fakta om indsatsen

Fra Udenrigsministeriets og Kulturministeriets samarbejdsaftale om Danmarks Internationale Kulturudveksling er der ydet en bevilling på i alt 4 millioner kroner til kulturindsatsen i Tyskland. Derudover støtter Statens Kunstfond forskellige kunstneriske aktiviteter med 2,8 millioner kroner, ligesom de enkelte aktører selv investerer midler i arrangementerne. 

Den tyske kulturindsats i Danmark er finansieret af det tyske Udenrigsministerium og Goethe-Institut Dänemark med i alt 5,2 millioner kroner. 

Læs mere om Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020

Læs mere om danske kulturbegivenheder i Tyskland under Venskabsåret  

Læs mere om tyske kulturbegivenheder i Danmark under Venskabsåret

Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Søren Krogh, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 08. november 2019