Ry Mølle

Rodelundvej 2 A, Ry, Skanderborg Kommune

Helt tilbage til middelalderen var fremstilling af træhusgeråd og senere træsko et udbredt bierhverv i det skovrige område omkring Ry mellem Skanderborg og Silkeborg.

Med grundlæggelsen af Ry Træskofabrik i 1898 begyndte industrialiseringen af det gamle træskohåndværk. Træskofabrikken blev indrettet i Ry Mølle, hvor vandkraften kunne udnyttes til at drive maskinerne. Fabrikken beskæftigede 15-20 arbejdere, og produktiviteten var væsentligt højere end i den traditionelle håndværksproduktion.

I 1918-19 åbnede yderligere tre træskofabrikker i området: Millingbæk, Gl. Kjærsgaard og den store Svejbæk Træskofabrik. Samtidig forsvandt træskohåndværket fra egnen.

I 1920'erne faldt efterspørgslen efter træsko, og i 1926 ophørte produktionen på Ry Mølle. Fra 1936-94 var der konfektionsfabrik i bygningerne.

Bygninger og anlæg

Ry Mølles historie går tilbage til 1500-tallet, hvor den var en af egnens betydeligste kornmøller.

Anlægget er opbygget som en firlænget gård med gårdsplads. Mod vejen ligger hovedbygningen fra 1841. Det er en toetages gulkalket bygning i klassicistisk stil med fornemt udsmykket facade og rødt tegltag.

Inde i gården finder man møllens gamle hovedbygning, en lang bindingsværkslænge fra 1700-tallet, samt nyere produktionsbygninger fra konfektionsfabrikkens tid.

Arkiv

Lokalarkivet i Ry og Silkeborg Museum har materiale om møllens historie.

Vurdering

Ry Mølle er et vidnesbyrd om træskoproduktionen, der har spillet en betydelig rolle på egnen, og en illustration af overgangen fra håndværksmæssig til industriel produktion.

Møllens sammensatte arkitektur vidner om dens forskellige anvendelse igennem flere hundrede år.

Udpegning og vurdering: Kulturhistorisk Museum Randers.

Opdateret 03. august 2022