Stokkjeldsdal - hulveje

 I skovområderne øst for Bølling Sø kan man finde spor efter den gamle Hærvej, bronze- og jernalderens hovedfærdselsåre op gennem Jylland. De dybe hulveje ligger som vidnesbyrd om flere hundrede års rejser mellem nord og syd med områdets mange bronzealderhøje som pejlemærker.

Oplev ved Stokkjeldsdal

  • Hulvejene. De dybe hulveje ved Stokkjelddal er opstået ved, at man i generation efter generation har brugt de samme spor, når man har rejst op gennem Jylland på gåben, med vogn eller med sit dyrehold. Med tiden har man slidt så dybe ’grøfter’ i landskabet, at man kan finde dem den dag i dag.
  • Gravhøje. Hvor man har hulveje, finder man også gravhøje. Højene havde nemlig en alternativ funktion end bare til begravelser. Man brugte også højene til at orientere sig efter, når man rejste i fremmed land. De fleste af gravhøjene i området stammer fra den tidlige bronzealder (1700-1100 f.Kr.), som man også mener, vejsporenes begyndelse skal dateres til.
  • Tollundmandens sidste rejse. Netop på en af disse hulveje trådte Tollundmanden sine sidste skridt, da han gik ned til mosen, hvor han blev ofret. Det berømte moselig er i dag udstillet på Museum Silkeborg.
Opdateret 05. februar 2020

Find vej

Stokkjeldsdal-hulvejene ligger på Elling Hede på Hærvejsruten øst for Bølling Sø og sydvest for Kragelund. Nærmeste adresse er Bøllingsøgårdvej 11a, 8600 Silkeborg.

Kort over området