Historisk perle åbner i Frederiksberg Have

14.02.2017
Fasangården slår, efter mere end 300 år som både tjenestebolig og privat bolig, porten op til haven og dørene op til en række smukke, gamle rum.

Godt skjult bag et tæt skovbryn har Fasangården været gemt af vejen for mange af havens brugere, og hvis man ikke lige ved, den er der, så ser man den nok heller ikke. Men det vil snart ændre sig.

Efter 300 år som bolig for bl.a. den kongelige fasanmester under Frederik 4., kongelig privatsekretær for den senere Kong Frederik 6., digteren og forfatteren Adam Oehlenschläger, videnskabsmanden Hans Christian Ørsted og sidenhen som privat bolig, så vil Slots- og Kulturstyrelsen nu restaurere bygningerne nænsomt og åbne stedet op for borgerne.

Fasangården vil i løbet af 2017 huse forskellige aktiviteter, hvor der eksempelvis vil blive inviteret til fællesspisning med grønne smagsoplevelser, gårdbutik med salg af friske råvarer og andre indslag.

Allerede den 22. og 23. februar vil de smukke, gamle bygninger lægge rum til fire intimkoncerter arrangeret af Frost-festival, som er en musik- og lysfestival, der finder sted i København i februar måned.

Chefkonsulent Anne Meisner siger:

”Når Frost-festivalen rykker ind i Fasangården, vil bygningerne og skovbrynet som en del af en installation blive smukt oplyst. På en måde markerer det, at der fremover er nye toner og nyt lys på vej til Fasangården. I Slots- og Kulturstyrelsen glæder vi os meget til at kunne introducere Fasangården til de mange besøgende i Frederiksberg Have. Jeg håber, at havens brugere vil følge med i Fasangårdens udvikling de næste år, hvor vi skal have både bygninger restaureret og den omkringliggende have omlagt, så Fasangården igen kan blive en smuk og velbesøgt perle i Frederiksbergs gamle have.”

I løbet af 2017 vil Fasangården være præget af aktiviteter i og omkring huset, i staldbygningen og i den idylliske have. I 2018 begynder en større restaurering, som forventes at vare mindst et år. Planen er, at den gamle fasangård i 2019 skal forpagtes til en restauratør, der har øje for at skabe et spændende og kulturrigt miljø i Fasangården.

Fakta om Fasangårdens historie

Fasangården blev bygget i 1682 som bolig til kongens fasanmester, der var ansat til at opdrætte fasaner. Søndre Fasanvej har fået sit navn efter fasaneriet i Frederiksberg Have, da vejen blev etableret for at give adgang til kongens fasaneri. Sidenhen kom Nordre Fasanvej til.

I 1723-24 blev der bygget et nyt hus på grunden, og i 1779 blev fasaneriet nedlagt, hvorefter enken efter fasanmesteren blev boende og drev gæstgiveri. Det hus vi ser i dag er bygget i 1828.

I 1798-1802, da Frederiksberg Have blev anlagt efter romantisk forbillede, ville slotsgartneren gerne rive Fasangården ned, så området kunne blive en del af den nye have. De planer blev forpurret, og i stedet flyttede kronprins Frederiks sekretær, Peter Carl Jessen, ind på Fasangården.

I 1842 fik dramatikeren, digteren og forfatteren Adam Oehlenschläger tilbud om at benytte Fasangården som sommerbolig, og indtil 1850 var det hans sommerresidens fra først i maj til sidst i september. Senere fik videnskabsmanden Hans Christian Ørsted tilbudt Fasangården som æresbolig. Han døde imidlertid uden nogensinde at have været der. Fra 1851 og frem til i dag har Fasangården været udlejet til privatbolig.

Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Anne Meisner, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Opdateret 05. maj 2020