Små forlag er vigtige risikovillige rugekasser

23.04.2018
En ny rapport fra Bog- og Litteraturpanelet undersøger de små forlags betydning for det litterære kredsløb i Danmark. Afsættet er de sidste 15 års udvikling i den danske forlagsbranche præget af polarisering og et boom i antallet af mikroforlag.

Bog- og Litteraturpanelet offentliggør i dag særrapporten ”Forandringer i forlagsbranchen – med særlig henblik på de små forlags aktuelle status og betydning”, der føjer en ny vinkel til kortlægningen af den danske bogbranche.  

Bag rapporten står Lars Handesten, som er lektor og ph.d. ved Institut for Kulturvidenskaber, Litteratur, Syddansk Universitet. I rapporten ser Lars Handesten på udviklingen i den danske bogbranche siden år 2000 og stiller skarpt på de små forlags udvikling og betydning for det litterære kredsløb. 

Rapporten bygger blandt andet på data fra brancheorganisationen Danske Forlag og interviews med en række repræsentanter for forlagsbranchen. I rapporten kan man blandt andet læse karakteristikker af fem små forlag: Antipyrine, Forlaget Kronstork, Forlaget Gladiator, Forlaget Etcetera og Baltzer & Co.

Små forlag spiller en vigtig rolle

Den vildtvoksende underskov af små forlag, der er piblet frem især de seneste ti år, dækker over meget forskellige forlagsprofiler og redaktionelle og økonomiske afsæt. Fælles for mange af de små forlag er, at de ikke blot producerer bøger, men for eksempel også distribuerer bøger, arrangerer oplæsninger og debatter og driver forfatterskole. 

Forholdet mellem de store og små forlag kan på den ene side beskrives som en fødekæde, hvor de små forlag både leverer forfattere og forlag, som de større kan overtage. På den anden side betragter en række af de små forlag sig som enestående og regulære alternativer til de store forlag. 

Fakta om Bog- og Litteraturpanelet

Kulturministerens Bog- og Litteraturpanel blev nedsat i 2014 og følger udviklingen på bogmarkedet. Panelet har blandt andet til opgave at kortlægge den aktuelle situation for dansk litteratur. 

Læs mere om Bog- og Litteraturpanelet

Yderligere oplysninger:

Sekretær for Bog- og Litteraturpanelet Marie Starup, tlf.: 33 74 52 66, msta@slks.dk. 
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 19. februar 2019