Nye tiltag på vej til borgerne på landets biblioteker

01.02.2018
Folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre landet over har fået 12 millioner kr. til at pirre og understøtte borgernes læselyst. De 36 projekter skal styrke bibliotekernes litteraturformidling og skabe bro mellem bibliotekernes digitale og fysiske tilb

Kulturminister Mette Bock siger:

”Bibliotekerne sprudler med nye, spændende ideer til, hvordan man kan engagere folk i hele landet til at få nye læseoplevelser. Det understøtter min ambition om, at bibliotekerne skal være med til at gøre litteratur til en væsentlig kilde til dannelse – for litteraturen kan noget helt særligt. Den kan tale til den enkeltes fantasi, følelse og intellekt, og den er samtidig en del af en fælles kulturarv. I en tid med et stadig større og mere mangfoldigt udvalg af tilbud til os alle, så er folkebibliotekernes rolle med at gøre litteraturen og kulturen levende meget vigtig.”

Udvalgte projekter på bibliotekerne i Aalborg, Randers og Frederiksberg:
 

Hele familien skal have fælles læseoplevelser i Aalborg

Aalborg Bibliotekerne vil udvikle læse-oplevelseskasser med kurateret indhold, så familierne får læst mere, og så læsning bliver en familieværdi. En familie bruger i gennemsnit 8 timer om ugen sammen. 7 ud af 10 familier siger, at de bruger den tid foran TV. Digitale medier fylder mere og børn savner nærvær i familien. Projektet giver læsning som svar på det manglende nærvær. Målgruppen er familier med børn 10+ og udfordrer læsevanerne hos børn og voksne.

Børn og unges lyst til faglitteratur skal styrkes i Randers

Randers Bibliotek vil sammen med to skoler og en række andre samarbejdspartnere undersøge, om man kan øge læselysten hos børn, hvis man overfører kendte metoder fra skønlitterær læsning i skolen og på biblioteket til faglitteraturen. Projektet arbejder med forløb for både indskoling, mellemtrin og udskoling, men med forskellige greb. For de største børn vil projektet bl.a. udvikle et undervisningsforløb, der undersøger spændingsfeltet mellem fiktion og fakta. Her skal eleverne både arbejde med at producere fiktion med afsæt i indsamling af fakta og lære at faktatjekke fiktionen. Hvis det viser sig, at faglitteraturen kan være en indgang til større læselyst, vil det udfordre faglitteraturens anvendelse i bibliotekernes formidling – til gavn for brugerne.

Ny teknologi i sanselig formidling på Frederiksberg

Biblioteket på Frederiksberg vil udvikle bibliotekernes litteraturformidling ved at integrere ny teknologi i den rumlige og sanselige formidling af litteraturen. De vil vække den ældste nordiske kulturarv – Njals saga – til live i danske og islandske biblioteker med en installation, der taler til menneskets sanselighed, emotion og identitetsskabelse og gør biblioteket til fælles møde- og oplevelsessted, der skaber forbindelser på tværs af tid og kulturer og samhørighed i en globaliseret verden.

Læs mere og se listen over alle projekter, der modtager støtte, og beskrivelse af de enkelte projekter  

Baggrund om Udviklingspuljen for pædagogiske læringscentre:

Der har i de seneste år været afsat 13 mio. kr. årligt til Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Puljen sigter mod udvikling af folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre inden for nærmere definerede indsatsområder, der fastsættes fra år til år. 
 
Slots- og Kulturstyrelsen har denne gang modtaget og behandlet i alt 53 ansøgninger, hvoraf 36 projekter har modtaget støtte. Projekterne fordeler sig geografisk over hele Danmark, så danskere i alle aldre og over hele landet kan nyde godt af de nye spændende og oplevelsesorienterede formidlingstiltag. 

Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Gitte Smed, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 73 33 18, gsm@remove-this.slks.dk
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 19. februar 2019