Udvalgenes shortliste

To prisudvalg har til opgave at vurdere, hvilke bøger der er blandt årets mest bemærkelsesværdige bøger til børn og unge. Prisudvalgene har lavet en shortliste, med 14 bøger som er i spil til at blive nomineret til de to priser i 2021.

Her finder du de shortlistede bøger og prisudvalgenes motivationstekster:

Tendenser i årets shortlistede værker til Kulturministeriets Forfatterpris for B&U-bøger

Årets børne- og ungdomsbøger er skrevet til hele verden. Litteraturen involverer os som læsere og skaber smukke, flerstemmige historier.

Det er børnenes blikke, der styrer fortællingerne, der er lette og finurlige, men også gruopvækkende og komplekse. 

De otte shortlistede værker lever i den store verden, i fremtiden, og lige nu og her, hvor børn flygter fra krig, og alt er under forandring.

Bøgerne lever i legen, der også er alvor. De lever i poesiens spørgsmål, i en søgen efter mening, og med en vilje til at forandre.

Årets bøger vil ændre verden og rejser ud i den.

Det er livsbekræftende og giver håb i en tid, hvor mange er isolerede, og afstanden mellem os er tydelig.

Hvis vi ikke kan rejse i virkeligheden, kan vi rejse i bøgerne.

Litteraturen skaber nye genrer og sprog. Litteraturen ophæver verdens grænser og genrer.

Bøgerne vender ikke indad mod det enkelte menneske, men ser ud over os selv. Der er et stort os, en litteratur, der ønsker at leve sig ind i mennesker med forskellige baggrunde og erfaringer.

Årets bøger er for børn og unge, og alle andre.

De otte værker peger mod horisonten og udvider verdenssyn. Det fjerne kommer tæt på og bliver en del af os.

Bøgerne viser det fremmede i os selv og os i det fremmede.

Tendenser i årets shortlistede værker til Kulturministeriets Illustratorpris for B&U-bøger

De udvalgte titler i shortlisten viser billedbogens fantastiske evne til at favne alle aldersklasser og genrer. Illustratorerne er i stand til at skabe en unik stemning, der ikke alene beriger, men også supplerer teksterne uanset om der er tale om billedbøger til de små, ungdomsbøger eller klassiske bibeltekster genfortalt for alle.

Der er blandt de shortlistede billedbøger såvel eksperimenterende og fabulerende illustratorer, såvel som kunstnere med en mere klassisk tilgang. Kendetegnende for dem er, at de altid viser et overlegen teknisk og kunstnerisk overskud. Også rent billedteknisk favner illustratorerne over et bredt spektrum fra sarte blyantstreger og akvarel til tyk tusch og collage.

Nogle af illustratorerne er mere analytiske og intellektuelle i deres tilgang til stoffet, andre igen fremhæver følsomheden og stemningen i den fortalte historie, så historien som helhed bliver nærværende hos læser og lytter.

De enkelte bøger udviser et væld af detaljer, som lader en gå på opdagelse i billederne, ikke mindst takket være det meget fine boghåndværk. Samlet set viser de otte shortlistede titler netop, hvor stærk den danske illustratorstand står, og hvor høj en kvalitet de kan fremvise.

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Af Thomas Lagermand Lundme og Charlotte Pardi

Forlag: Forlaget Carlsen

Noah synes selv han er på en rigtig dum og kedelig ferie i Sverige. Han gider ikke lege med Alberte som bor i hytten ved siden af. En dag bliver Noah og Alberte væk i den svenske skov, og så bliver ferien pludselig også farlig …

Målgruppe: 2+ år

Charlotte Pardi er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En bittersød dag

En bittersød dag

Af Josephine Kyhn

Forlag: Gads forlag

’En bittersød dag’ er en del af serien om natskyggebørnene – en fortælling om blomster og dyr i naturen. Bittersød har mistet sin fine røde hat, og det er ikke så nemt at skaffe en ny …

Målgruppe: 3+ år

Josephine Kyhn er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Barnets Bibel

Barnets Bibel

Af Kim Fupz Aakeson og Signe Kjær

Forlag: Forlaget Carlsen

I ’Barnets Bibel’ gendigtes 60 af de allervigtigste bibelfortællinger. Biblen handler om mange ting, og der er både historier om konger, køer, trompeter, kærlighed og meget meget mere …

Målgruppe: 4+ år

Signe Kjær er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En nat

En nat

Af Mette Hegnhøj og Mette Marcussen

Forlag: Jensen & Dalgaard

’En nat’ er en fortælling om, hvordan ensomhed gør tavs og venskab giver sprog. Den lille pige er så ked af det og savner så meget, at hun er låst fast i mørket …

Målgruppe: 5+ år

Mette Marcussen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Historien om englebassen

Historien om englebassen

Af Bjarne Reuter og Ursula Seeberg

Forlag: Gyldendal

Karl og Vida modtager en pakke fra deres farfar. Den indeholder blandt andet kikkert, kompas, myggenet, stavlygter og et brev fra farfar. Der sker mærkelige ting i skoven, og han har brug for deres hjælp.

Målgruppe: 5+ år

Bjarne Reuter er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Solen står op, men stjernerne er der endnu

Solen står op, men stjernerne er der endnu

Af Asger Schnack og Katrine Lyck

Forlag: Arkiv for Detaljer

’Solen står op, men stjernerne er der endnu’ er en digtsamling for børn. Vi følger et barn, som lige er startet i skole, og barnets tanker om hverdag, naturoplevelser og personer er omdrejningspunkt i digtene.

Målgruppe: 5+ år

Asger Schnack er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Trylleblik

Trylleblik

Af Ane Bjørn

Forlag: Gutkind

’Trylleblik’ er en fortælling om en pige, der er på flugt med sin familie. Men med to fingre for det ene øje kan pigen få trylleblik og se fine ting, som hun ellers ikke troede fandtes.

Målgruppe: 5+ år

Ane Bjørn er shortlistet til både Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

O po poi

O po poi

Af Jan Oksbøl Callesen

Forlag: Jensen & Dalgaard

’O po poi’ er inspireret af de græske tragedier. Tre venner i en båd taler om to katte, der taler om en by, hvor månen faldt ned. Tre historier i én, der handler om hvad andre burde gøre og hvor lidt man selv får gjort.

Målgruppe: 7+ år

Jan Oksbøl Callesen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Underlig fisk

Underlig fisk

Af Rebecca Bach-Lauritsen og Lea Hebsgaard Andersen

Forlag: Alinea

Liv og Fie er venner, men pludselig bliver Liv usynlig og Fie ser hende ikke mere. ’Underlig fisk’ er en fortælling, der handler om at have, miste og få venner. Et drama som de fleste børn oplever i løbet af deres barndom.

Målgruppe: 8+ år

Lea Hebsgaard Andersen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Dukkemageren

Dukkemageren

Af Thorstein Thomsen

Forlag: Gads Forlag

Sonjas lillesøster Bibi får en dukke til sin fødselsdag. Bibi falder i en dyb søvn med dukkens arme om halsen, og ingen kan vække hende igen. Sonja beslutter sig for at redde sin lillesøster og tager ud for at finde dukkemageren.

Målgruppe: 10+ år

Thorstein Thomsen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Natblomst

Natblomst

Af Cecilie Eken

Forlag: Gutkind

Mia flytter til en ny by med sin mor, lillebror og papfar. Hun hader alt det nye og savner sin far. En dag stikker hun af og gemmer sig i genboens forladte have, som viser sig ikke at være helt forladt. Hun møder et magisk træ i haven …

Målgruppe: 10+ år

Cecilie Eken er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Drengen uden øre

Drengen uden øre

Af Lilja Scherfig og Toril Bækmark

Forlag: Jensen & Dalgaard

’Drengen uden øre’ er et moderne eventyr om at komme videre og lade kærligheden sejre. Maria væver en brutal plan. Sammy mangler et øre og fortjener at dø, og alting fletter sig sammen.  

Målgruppe: 12+ år

Lilja Scherfig er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Himlen over i morgen

Himlen over i morgen

Af Ida Marie Rendtorff

Forlag: Gyldendal

Gaias mor er klimaforsker og forsvinder på vej til en tv-debat. Politiet tager det helt roligt, men Gaia er bekymret, og hun beslutter sig for at lede efter sin mor på egen hånd.

Målgruppe: 12+ år

Ida Marie Rendtorff er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Bjørnen

Bjørnen

Af Tina Sakura og Signe Kjær

Forlag: Carlsen

’Bjørnen’ er en billedbog for unge, som handler om at mærke sine grænser og stå ved sig selv. Carli er lige begyndt i gymnasiet og bliver inviteret til puttemiddag af nogle drenge fra 3.g. Hun er stolt, fordi hun er udvalgt blandt mange piger, men det bliver en aften, som ødelægger noget i hende.

Målgruppe: 14+ år

Signe Kjær er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger, og Tina Sakura er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

De shortlistede titler i 2020

Tendenser i shortlistede værker til Kulturministeriets Forfatterpris for B&U-bøger, 2020

Otte meget forskellige værker er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomslitteratur. De indstillede værker er billedbøger, grafiske romaner, seriebøger, poesi og ungdomslitteratur, uden at de dermed kan sættes på formel eller placeres i en forhåndsdefineret kategori. 

Værkerne viser stor originalitet i forhold til emne, stil og målgruppe, og de dækker både helt aktuelle og eviggyldige temaer som klima, køn og kærlighed. Der findes alvor og indlevelse i skildringerne af sårbare børn og unge, og der er afvæbnende humor i mødet med livets absurditeter. Sproget er billedrigt og nyskabende, hvad enten det drejer sig om konkret poesi om fugle eller prosa om fiktive fortider og fremtider. 

De otte værker er blandt de mere end 1.500 børnelitterære titler, der udkommer hvert år. Forfatterne er lige så forskellige som værkerne; men alle fortjener en særlig opmærksomhed.       

Tendenser i shortlistede værker til Kulturministeriets Illustratorpris for B&U-bøger, 2020

Der er stor diversitet i de visuelle udtryk på den børnelitterære scene, og årets mange billedbøger rummer både stramme, grafiske layouts, avantgardistiske farveflader, retro-looks, monstrøse detaljer og karikaturer. At tegneserien og den grafiske roman har fået mere og mere plads i den visuelle børne- og ungdomslitteratur afspejles også i årets shortliste.

Der skabes billeder af børn og unges skrækfantasier og ønskeforestillinger, både de klassiske mareridt og de mere klimaorienterede af slagsen samt de skøre og emanciperende forestillinger. 

Det er fortsat tunge temaer som død, angst, ensomhed og psykiatriske lidelser, der fylder i børnelitteraturen samt aktuelle temaer som økokritik og kønsdiversitet. Mangfoldigheden i illustrationernes udtryk vidner om en tro på, at børn og unge gerne vil og kan læse illustrationer. Og netop illustrerede værker, som dem vi har udvalgt til årets shortliste, vidner om, hvor vigtigt det er med en stærk dansk billedbåren litteratur, der udfordre os og stikker og prikker til vores fantasi og verden omkring os. 

Kalle og Støvsugeren

Kalle og støvsugeren

Af Inge Duelund Nielsen og Lea Hebsgaard Andersen

Forlag: Jensen & Dalgaard

Denne billedbog handler om Kalle, som elsker at støvsuge. En dag kommer han dog til at suge lidt mere end bare støv op i støvsugerens mave ...

Målgruppe: 2+ år

Lea Hebsgaard Andersen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Havesaksen

Havesaksen

Af Gertrud Tinning og Louise Thrane Jensen

Forlag: Vild Maskine

'Havesaksen' klipper tæerne af under bordet til havefesten, men hvordan skal gæsterne få deres tæer tilbage?

Målgruppe: 4+ år

Louise Thrane Jensen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Mormor og Mormor

Mormor & Mormor

Rebecca Bech-Lauritsen og Charlotte Pardi

Forlag: Høst & Søn

Hovedpersonen i 'Mormor & Mormor' kan rigtig godt lide begge sine mormødre, selvom de er meget forskellige. Det, som for ham er helt normalt, virker helt anderledes for andre.

Målgruppe: 4+ år

Rebecca Bech-Lauritsen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Klappelade Syltefisk

Klappelade Syltefisk

Birgitte Krogsbøll og Kamilla Wichmann

Forlag: Høst & Søn

'Klappelade Syltefisk' er en bog fyldt med illustrationer, rim og remser, og med fokus på sammenspillet mellem billederne og sproget.

Målgruppe: 5+ år

Kamilla Wichmann er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Det sner med fjer

Det sner med fjer

Karen Filskov

Forlag: Vild Maskine

'Det sner med fjer' er figurdigte, som handler om fugle, og her kan man gå på opdagelse i fuglenes verden.

Målgruppe: 7-12 år

Karen Filskov er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Spurv

Spurv

Anna Jacobina Jacobsen

Forlag: Jensen & Dalgaard

Billedfortællingen 'Spurv' handler om en pige, hvis far er en hjælpsom og syngende buschauffør, men han har desværre også en skyggeside.

Målgruppe: 10+ år

Anna Jacobina Jacobsen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Fangeskibet

Fangeskibet

Erik Barfoed

Forlag: Høst & Søn

'Fangeskibet' udspiller sig i 1800-tallets England, hvor vi følger 11-årige Tom, som må kæmpe mod sult, fattigdom og for at overleve.

Målgruppe: 10+ år

Erik Barfoed er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Fiskepigen

Fiskepigen

Søren Jessen

Forlag: Gyldendal

'Fiskepigen' handler om en pige, som passer på sin lillebror, Frede. De bor i en verden hærget af storme og oversvømmelser, som følge af klimaforandringer.

Målgruppe: 10+ år

Søren Jessen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Den rustne Verden del 3: Ukrudt

Den rustne verden del 3: Ukrudt

Adam O.

Forlag: Høst & Søn

'Ukrudt' er det tredje og sidste bind i serien om Ramona, som i 'Ukrudt' skal redde sine søskende og bedstefar fra det uhyggelige firma, Atlas, der har taget dem til fange. 

Målgruppe: 10-14 år

Adam O. er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Jeg Tæller Mine Skridt

Jeg tæller mine skridt

Anne Sofie Hammer

Forlag: Gyldendal

'Jeg tæller mine skridt' er en hjerteskærende beretning om 10-årige Merle, hvis mor en dag går hjemmefra - uden at vende tilbage.

Målgruppe: 11+ år

Anne Sofie Hammer er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger

Natteræd

Natteræd

Peter Adolphsen og John Kenn Mortensen

Forlag: Cobolt

'Natteræd' er en samling af små gyserhistorier, som skildrer det at være natteræd - når dine mareridt er så levende, at du ikke længere kan kende forskel på drøm og virkelighed.

Målgruppe: 12+ år

John Kenn Mortensen er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

I Morgen Bliver Bedre 2 - Dronningen

I morgen bliver bedre 2 - Dronningen

Karoline Stjernfelt

Forlag: Cobolt

'Dronningen' er 2. bind i serien om trekantsdramaet fra 1700-tallet - nemlig historien om Dronning Caroline Mathilde, kongen med det skrøbelige sind, Christian VII og kongens livlæge, den tyske Johann Friedrich Struensee.

Målgruppe: 12+ år

Karoline Stjernfelt er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Vulkan

Vulkan

Zakiya Ajmi

Forlag: Gads Forlag

Anna og hendes mor er flygtet fra Annas far, som er voldelig. Nu skal hun finde tilbage til et liv med en ny skole, nye venner og komplicerede kærlighedsforhold. 

Målgruppe: 13+ år

Zakiya Ajmi er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Min Nat med Dig

Min nat med dig

Thomas Lagermand Lundme og Frederikke Tornager

Forlag: Fahrenheit

'Min nat med dig' handler om de to unge mænd, Mads og Janus, der møder hinanden tilfældigt en nat i det indre København i 1987.

Målgruppe: 16+ år

Frederikke Tornager er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Noget frygteligt er altid ved at ske

Noget frygteligt er altid ved at ske

Lars Kramhøft

Forlag: Fahrenheit

En ung mand er lige flyttet hjemmefra for at starte på sin drømmeuddannelse og er fuld af forventning, da følelsen af ensomhed og præstationsangst begynder at presse sig på.

Målgruppe: 16+ år

Lars Kramhøft er shortlistet til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Opdateret 24. februar 2022