Busene Have - gravhøje

 
Når man drejer ned ad vejen og ind i den lille skov Busene Have, er det første, som tiltrækker øjnene, Østersøens bølger. Men vender man blikket ind i skoven, finder man gravhøj ved gravhøj. Den idylliske skov er fyldt med fortidsminder fra nærmest alle perioder af oldtiden. Det viser, at området ved Møns Klint har tiltrukket folk i årtusinder. De har boet i området, dyrket markerne og er blevet begravet i gravhøjene.

  • Bronzealderhøjene. 10 Gravhøje og flere stensætninger vidner om, at Busene have har været et samlingspunkt for religiøse og rituelle samlinger gennem flere tusinde år. Gravhøjene stammer fra bronzealderen (1700-500 f. Kr.), mens de store bautasten er rejst i jernalderen og vikingetiden.
  • Skibet i skoven. Midt i skoven ligger en stenbygget skibssætning fra sidste del af oldtiden. De oprejste sten har form som et skib, og viser at skibe også havde stor betydning for oldtidens mennesker.
  • Busene-stenen. Den spektakulære sten har ikke mindre end 152 runde, menneskeskabte fordybninger i overfladen – såkaldte skåltegn.  Nogle af skåltegnene er forbundne med streger, så der i alt er 162 markeringer. Man kender endnu ikke betydningen af disse skåltegn.
  • Skanse mod svenskerne. Ved kysten i den sydvestlige del af skoven findes Brøndehøje Skanse, der blev bygget som værn mod svenskerne i 1658-60, og som også senere er blevet anvendt ved andre krige
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Drej ned ad Hampelandsvej og følg vejen ind i skoven. Der er parkeringsplads i skoven.

 

Busene-stenen ligger i den sydvestlige del af landsbyen Busene nogle kilometer nord for Busene Have.

 

Kort over området