En speciel problematik inden for den middelalderlige landbebyggelse udgør udseendet af og udviklingen af det stormandsmiljø, som kendes fra de skriftlige kilder.
I en lang række landsbyer har der i gennem både tidlig- og højmiddelalder været bosat stormandsslægter, der har besiddet flere eller alle gårde i landsbyen, og som socialt og hierarkisk må have hævet sig over landsbyens almindelige bønder.
Antallet af stormandsslægter har været stort, men fordelingen over landet har uden tvivl været ujævn.
Hvor de store, dominerende slægter som fx Hviderne har siddet på magten, har der næppe været helt så mange mindre, lokale herremænd som i områder, hvor disse store slægter ikke har haft ejendom. Et eksempel på det sidste er et dokument fra Sønderborg 1358, som er medbeseglet af 37 væbnere og riddere, alle bosiddende på Als og Sundeved, og alle på nær fem ukendte i anden sammenhæng.
Langt de fleste af disse herremænd har ikke på nogen måde være særligt formuende, men det har endnu ikke været muligt overbevisende at dokumentere, om deres status som herremand alligevel har givet sig fysisk udtryk på en måde, der kan spores arkæologisk.
Det er også usikkert, om det er muligt at dokumentere boligen for de store herremænd, hvis de i det hele taget boede inde i landsbyen.
En gennemgang af materialet viser, at der forskellige steder i landet er dokumenteret stormandsbebyggelse i forbindelse med kirker, og som enligt beliggende gårde med et genstandsmateriale, der har adskilt gården fra det almindelige fundbillede.
Det er imidlertid kun ganske få steder i landet foreslået, at en bestemt gård eller bygning i en middelalderlig landsby kan have været bolig for en stormandslægt. Disse få steder er stormandsmiljøet udskilt fra den øvrige bebyggelse qua en særligt stor toft, en særlig stor bygning, en bygning med et specielt udseende eller et særligt genstandsmateriale.
Specielt synes en særlig salsbygning, en bygning med stensat kælder (det østlige Danmark) eller en to-etagers stolpebygning (Jylland), at være brugt som definerende for landsbyens stormandsgård i tidlig- og højmiddelalder.
Men det statistiske materiale er endnu overordentligt svagt. Der er ikke nogen tvivl om, at vi endnu står på begynderstadiet i Danmark, hvad stormandsmiljøet angår.
Så længe der ikke haves tilstrækkeligt med dokumenterede stormandsgårde i landsbyerne, vil en sammenlignende undersøgelse mellem disse og de trods alt langt talrigere stormandsmiljøer på voldstederne, der er arkæologisk undersøgt, heller ikke kunne bære frugt. Er der nogen forskel på gården i landsbyen og gården på voldstedet udover det, som bevaringsforholdene i moser og voldgrave antyder?